Tro det eller ei: Dette er Porsche!

Nei - dette er ikke en vanlig VW Buss. Foto: Benny Christensen.
Nei - dette er ikke en vanlig VW Buss. Foto: Benny Christensen.

Kan se ut som en små-sliten VW Buss - men det er feil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vrrooom, vrrrom...

Motorlyden er ikke til å ta feil av. En luftkjølt boksersekser fra Porsche - helt sikkert! Det var da merkelig - her, midt i tjukkeste VW-land ..?

Jeg har alltid vært nysgjerrig. Ikke bare litt, men veldig. Nå kjenner jeg nysgjerrigheten ta overhånd igjen. Dette må jeg finne ut av! Så diskret som mulig forlater jeg gruppen jeg er en del av og setter kurs mot nabohallen.

Hmmm... Det var da merkelig. Ingen Porsche her, bare gamle VW-er i hopetall. Men jeg er helt sikker på hva jeg hørte og går videre innover i det store lokalet.

Les også: Her er det halv pris - etter bare 41.000 kilometer!

Saken fortsetter under bildet - Det høres kanskje snålt ut, men eksosrøret som er vinklet litt til venstre og ned var det første jeg la merke til, før felger, ekstra luftinntak og emblem. Foto: Benny Christensen - Det høres kanskje snålt ut, men eksosrøret som er vinklet litt til venstre og ned var det første jeg la merke til, før felger, ekstra luftinntak og emblem. Foto: Benny Christensen

På en vaskeplass får jeg se noe. Det første jeg legger merke til er eksosrøret, vinklet til venstre og skrått nedover og med den karakteristiske flensen helt ytterst. Så legger jeg merke til det ekstra luftinntaket på bakskjermen og de legendariske Fuchs-felgene og til slutt Carerra-emblemet på motorluka...

La meg sette det hele litt i sammenheng: Før sommeren var jeg så heldig å bli invitert til et besøk på Volkswagen Nyttekjøretøys Heritage-senter i Hannover i Tyskland.

Kort fortalt er det stedet der du kan få restaurert en gammel VW - om du har penger nok. Det er særlig Transporter T1 og T2 det handler om der i gården.

Mens gruppen som jeg var en del av fikk guidet omvisning, hørte jeg plutselig en verkstedport gå opp - og altså en velkjent motorlyd som kom fra nabohallen.

Les også: Nå har du råd til sportsbil

Ikke gammel VW Buss

Der stod den altså. Det som ved første øyekast ut som en tilforlatelig, velholdt og ganske tøff, gammel VW Buss, men skinnet bedrar..

Dette er nemlig en Porsche. Og - nei jeg tuller ikke. Porsche B32 er den korrekte betegnelsen. En svært uvanlig skapning.

Faktisk er denne bilen er så sjelden og uvanlig at det ikke finnes offisielle bilder av den.

Det går noen sekunder før det går opp for meg. Jeg så nemlig ikke denne komme. Men der står det dæven døtte meg en Porsche B32! En vaskekte en!

Les også: Favorittbilen fantes ikke – så Jo Are bygget den selv

Saken fortsetter under bildet Ingen vet riktig hvor mange som ble bygget. 9, 11 eller 15 biler er tall som ofte går igjen. . Foto: Benny Christensen. Ingen vet riktig hvor mange som ble bygget. 9, 11 eller 15 biler er tall som ofte går igjen. . Foto: Benny Christensen.

Bilen er bygget på en VW Caravelle T3. Men det er bare utenpå.

Tro det eller ei - solgt for 350.000 kroner!

Svært uvanlig

Totalt skal rundt 15 biler (noen påstår 9 biler, andre 11, avhengig av kilde) ha blitt bygget, inklusive prototyper - i perioden 1983 - 1985. Hvor mange som fortsatt finnes vet neppe noen. Men dette er en sjelden fugl - uten tvil.

Jeg hadde hørt om bilen, men aldri sett den. Sannsynligheten for at så skulle skje var også liten, med tanke på hvor uvanlig den tross alt er.

Under skallet finner vi 3,2-liters motoren fra 911 Carrera på 231 hestekrefter, mens girkassen kommer fra 911 SC og har betegnelsen 915. Bremser og de allerede omtalte hjulene er donert fra Porsche 944S.

0-100 gjøres unna på 9,0 sekunder, toppfarten er 185 km/t, mens bensinforbruket er oppgitt til 1,56 l/mil ved blandet kjøring. Det må sies å være helt greit med tanke på at bilen har design som en lecablokk.

Volkswagen Caravelle T3 – 80-tallets kasseracer

Byr på god plass

Innvendig har den ratt fra Porsche 911 og noen ekstra instrumentklokker. Den byr på seks rause sitteplasser i kapteinstoler og god bagasjeplass.

Saken fortsetter under bildet Motoren kommer fra Porsche 911 Carrera og er en 3,2-liters boksersekser som yter 231 hk. Foto: Benny Christensen. Motoren kommer fra Porsche 911 Carrera og er en 3,2-liters boksersekser som yter 231 hk. Foto: Benny Christensen.

Hjuloppheng og fjæring er også forsterket og hele sulamitten ble satt sammen i Porsches anlegg i Zuffenhausen med Porsche-chassisnummer, egen, nytrykket instruksjonsbok og det hele. I kjent Porsche-stil ble ting gjort skikkelig.

Bakgrunnen for prosjektet var Porsches rike tradisjoner med racing og rally. De hadde behov for en litt rask servicebil, med god plass til både deler og folk. og en bil som rakk fram til serviceplassen mens løpsbilen faktisk var der.

Les også: Neste år dropper de dette navnet

Sterke bånd

Båndene mellom VW og Porsche har jo alltid vært sterke. så at valget falt på nettopp T3 er neppe helt tilfeldig. Den var jo også kjent som en ganske habil kassebil allerede da den var ny.

Saken fortsetter under bildet Porsche 911 3,2 Carrera fra 80-tallet. Dette er bilen som har bidratt med motor og girkasse til B32. Porsche 911 3,2 Carrera fra 80-tallet. Dette er bilen som har bidratt med motor og girkasse til B32.

Ryktene sier at man også funderte på en serieproduksjon av B32, men ombyggingen ble kostbar og det var nok en av grunnene til at den ikke ble noe av.Den ville nemlig ha kostet omtrent dobbelt så mye som en Porsche 911 Carerra.

I siste halvdel av 80-tallet besøkte jeg Porsche-fabrikken for første gang. Den gang gikk ryktene om at vi skulle bli hentet på hotellet og kjørt til fabrikken i nettopp Porsche B32. Må vel innrømme at jeg ble bitte litt skuffet da det bare dukket opp "bare" en vanlig VW Caravelle den gang...

Men jeg skal også være den aller første til å innrømme at det var utrolig moro og skikkelig opptur å - endelig - få se denne bilen nå, mer enn 25 år senere. Dette er en bil få har hørt om og enda færre har sett.

Det lønner seg å være nysgjerrig ...

Les vår test av ny Porsche 911 Turbo her:

Ryktene sier at man også funderte på en serieproduksjon av B32, men ombyggingen ble kostbar og det var nok en av grunnene til at den ikke ble noe av.Den ville nemlig ha kostet omtrent dobbelt så mye som en Porsche 911 Carerra.

I siste halvdel av 80-tallet besøkte jeg Porsche-fabrikken for første gang. Den gang gikk ryktene om at vi skulle bli hentet på hotellet og kjørt til fabrikken i nettopp Porsche B32. Må vel innrømme at jeg ble bitte litt skuffet da det bare dukket opp "bare" en vanlig VW Caravelle den gang...

Men jeg skal også være den aller første til å innrømme at det var utrolig moro og skikkelig opptur å - endelig - få se denne bilen nå, mer enn 25 år senere. Dette er en bil få har hørt om og enda færre har sett.

Det lønner seg å være nysgjerrig ...

Les vår test av ny Porsche 911 Turbo her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar
Siste nytt
13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus