VWs Amerika-SUV

STOR SUV: Med lengde på fem meter blir VWs nye SUV deres hittil største. (Foto: Øivind Skar)

VW bekrefter at de skal bygge en stor SUV i USA. Den ruller ut på veiene i 2016, men det er usikkert om den kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under bilmessen i Detroit tidlig i 2013 at VW viste en – etter norske forhold – diger SUV. Cross Blue het konseptet, var fem meter langt, litt over to meter bredt og hadde plass til seks personer (2 + 2 + 2). En typisk SUV for USA, som også lett ville kunne bygges som fem/sjuseter.

Nå har VWs konsernsjef Martin Winterkorn bekreftet at en bil basert på konseptet settes i produksjon i 2016 i USA.

Hybrid konsept

Cross Blue vakte oppsikt i Detroit på grunn av den høye motoreffekten (306 hk/700 Nm i dragkraft) i kombinasjon med et forbruk helt ned i 0,21 liter per mil. To elmotorer besørget firehjulsdriften, og inntil 33 km kjøring på ren strøm.

VWs tidligere tekniske sjef, Ulrich Hackenberg, var under visningen i 2013 klar på at Cross Blue slett ikke er noen erstatter for VWs luksus-SUV, Touareg, som deler plattform med Audi Q7 og Porsche Cayenne. Til det er den for enkel.

Derimot sier VWs USA-sjef Michael Horn nå at «Vi er ivrige etter å gå inn i dette voksende bilsegmentet med en «world class», sjuseter SUV».

«World class» kan her bety at dette er en verdensbil på lik linje med flere av konkurrentenes store SUV-er.

VW bygger ikke biler i USA for salg i Europa i dag. Derimot kommer flere av Europa-modellene fra fabrikkanlegg i Mexico. Pickup-trucken Amarok produseres i Argentina.

Trenger nye modeller

VW-konsernet er således den eneste av de store tyske produsentene som ikke bygger i USA for Europa. Både BMW og Mercedes har gjort det i en årrekke, og alle deres store SUV-er som selges i Norge har USA-stempel under panseret.

VW har et akutt behov for å skifte ut hele SUV-parken. Tuareg er for lengst inne i pensjonsalderen, Tiguan nærmer seg raskt og VW har ennå ingen liten SUV à la Opel Mokka i Europa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus