Her hopper sjåførene ut av bilene i fart

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google og Volvo har dem allerede, og nå har også Hyundai kastet seg på selvstyrt-bølgen. I et reklamestunt setter de sitt nye førerstøttesystemet på prøve. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dere forbrukere er vanskelige å imponere. Den eneste måten vi kan gjøre det på, er ved å sette livet på spill, sier stuntsjåfør Buddy Joe i starten av reklamefilmen.

I høy fart på en motorvei i California åpner de fem sjåførene bildørene - og hopper over på en lastebil. Bilene fortsetter å kjøre av seg selv - men hva skjer når de må bråstanse?

Se videoen øverst i saken.

Se også: Van Damme med ekstrem spagat i Volvos PR-stunt

Bilen ringte politiet

Teknisk førerstøtte, også kjent som ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), er utviklet for å hjelpe sjåføren så mye som mulig i selve kjøringen, samt minimere risikoen for trafikkulykker. Dette kan for eksempel være blindsonevarsling, automatisk parkering og trafikkskilt gjenkjenning.

Slik teknologi er allerede utbredt i nyere biler. Tidligere i år var det en førerløs BMW i Røyken, ved Drammen, som trillet avgårde og kontakt politiet selv etter den braste gjennom et gjerde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her flyr et F-16 av seg selv

Tilgjengelig i løpet av tiåret

Justin Rattner, avtroppende sjef for teknologiavdelingen i Intel, en amerikansk produsent av mikroprosessorer, hevder at førerløse biler vil være tilgjengelig for den gjennomsnittlige bileier i løpet av det neste tiåret.

Og det er ikke sikkert man må vente så lenge. Allerede i mai arrangerte Google testkjøringer av den selvstyrte bilen for utvalgte publikummere.

Den førerløse bilen er fortsatt i prototype-stadiet, men Google tror at den kan komme i produksjon så tidlig som 2017.

Her kan du se Googles førerløse bilstunt: