Billig leiebil kan fort bli dyrt

SJEKK VILKÅRENE FØR AVREISE: Billig leiebil kan fort bli dyrt om du ikke har forsikringene i orden! Foto: Colourbox.com
SJEKK VILKÅRENE FØR AVREISE: Billig leiebil kan fort bli dyrt om du ikke har forsikringene i orden! Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som på papiret kan se ut som en god og billig avtale kan bli veldig dyrt dersom noe skjer med bilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Uheldig? Ta bilder!

Hvis du skulle være så uheldig å kollidere, enten det er i Norge eller utenlands, er det spesielt viktig å få med registreringsnummeret på den andre bilen, og i hvilket land den er hjemmehørende, dessuten opplysninger om hvor det utenlandske kjøretøyet er forsikret.

– Ta gjerne bilder, for å sikre bevis. Bruk for eksempel mobiltelefonens kamera til å fotografere biler og skadested, tipser Neverdal i Finans Norge.


Ved leie av bil i utlandet - en oppsummering:

  • Les avtalen nøye og sett deg inn i hvilke forsikringer og vilkår som ligger i avtalen.
  • Du bør ha med deg en reiseforsikring og en ulykkesforsikring hjemmefra.
  • Ekstra bagasjeforikring er unødvendig dersom du har en reiseforsikring som dekker tyveri fra bil. Sjekk vilkårene for dette i din reiseforsikring. Og uansett bør du tømme bilen før tyven gjør det!
  • Egenandelsforsikring vil variere mye i pris med reisemål. Vurder nødvendigheten av dette opp mot trafikkulturen på reisemålet og din egen kjøreerfaring på fremmede steder. Vurder også om det er lønnsomt ved å se hva egenandelsforsikringen koster og vurder det opp mot den faktiske egenandelen.

Mange leier bil i ferien, men vet du egentlig hva som er dekket i leiebilavtalen?

Om du ikke har oversikt, er du ikke alene:

– Tusenvis av nordmenn leier hver sommer bil i utlandet. De færreste tenker på at forsikringen på en utenlandskregistrert bil er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til Dinside.

Les også: Ekstrakostnadene som gjør leiebilen dyrere

Forbruker Europa melder også om et økende antall henvendeler fra forbrukere som har følt seg presset til å kjøpe forsikringer, når de har kommet for å hente leiebilen. Og det skjer selv om de fikk vite at alt var inkludert, da de reserverte bilen.

– Vi ser flere saker hvor bilutleieselskapet presser forbrukerne til å tegne en ekstra forsikring. For å unngå det kan forbrukerne allerede hjemmefra sjekke hva deres egne forsikringer dekker. Så havner de kanskje ikke i en slik situasjon, sier Lars Arent, leder i Forbruker Europa, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sett deg inn i vilkårene hjemmefra

I DNBs Forbrukerbarometer for 2014, svarer 13 prosent av de spurte som har leid bil i sommerferien at de ikke har satt seg inn i forsikringsvilkårene hos leiebilselskapet.

Barometeret viser også at menn er dårligere enn kvinner på dette området: To av ti menn svarer at de ikke har kjennskap til forsikringsvilkårene til leiebilselskapet.

– Det er enorm konkurranse mellom aktørene. Vilkårene vil derfor variere fra selskap til selskap. Det som på papiret kan se ut som en god og billig avtale kan bli veldig dyrt dersom noe skjer med bilen, sier skadeleder hos DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få spesifisert leiebetingelsene

Hun oppfordrer deg som skal leie bil i utlandet, til å bruke tid til på å sette deg inn i vilkårene - og dette bør skje før avreise.

– Det er lurt, også når du leier bilen før du reiser, å få spesifisert leiebetingelsene med en gang. Da har du bedre oversikt når du skal hente bilen og de tilbyr deg ekstra forsikringer, sier skadeleder hos DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette støttes også av Finans Norge, som er bransjeforbundet til forsikringsbransjen i Norge.

– Det kan ofte være lurt å se på billeie som en del av reiseplanleggingen og administrere dette fra Norge. Da kan en i ro og mak gå gjennom vilkårene og se til at forsikringen er god nok. I skranken på et utleiested, mens man står og svetter med en utålmodig familie som venter på utsiden, er det ikke alltid så lett å orientere seg, sier Stine Neverdal.

Les også: Sjekk vilkårene før du leier bil - spesielt i Spania!

Reduserer egenandel

De fleste leiebilselskapene i Europa tilbyr automatisk en ansvarsforsikring, en risikoforsikring og en tyveriforsikring. Når du henter bilen, blir du gjerne tilbudt ekstra risikoforsikring og andre tilleggsforsikringer.

Ved å betale mer per dag kan du eksempelvis få redusert egenandelen dersom det skjer en skade på bilen, en såkalt «Excess waiver insurance (EWI)».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder akkurat egenandelsforsikringen, skal du være oppmerksom på at det er store prisforskjeller fra land til land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke alle tilleggsforsikringene

Det er langt fra sikkert at du trenger alle tilleggsforsikringene som leiebilselskapet vil prakke på deg. For eksempel er det ikke sikkert du trenger en bagasjeforsikring - fordi reiseforsikringen ofte vil dekke akkurat dette området (og for øvrig bør du selvsagt tømme bilen før tyven gjør det ...).

– Man må selv vurdere risikoen og om man ønsker tilleggsforsikringer. Hvis du har god oversikt over hva du allerede har av forsikringer, samtidig som du vurderer dine egne kjøreferdigheter og tenker over trafikkforholdene dit du reiser, vil du nok ha en klar formening om hva du trenger, sier Eger Mollestad.

Men husk ulykkesforsikring!

En forsikring du derimot bør ha, er en ulykkesforsikring. Denne kan du tegne med forsikringsselskapet hjemme, dersom du ikke allerede har en slik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De færreste tenker på at forsikringen på en utenlandsk registrert bil er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring. Erstatningsbeløpene er også lavere. Derfor kan det være lurt å ha egen ulykkesforsikring med seg fra Norge før reisen starter i tillegg. For ulykkesdekningen i en reiseforsikring har en begrenset forsikringssum. Dette beløpet vil ikke kunne dekke inn det økonomiske tapet du kan få ved for eksempel livslang uførhet, sier Neverdal.

I leiebil er du underlagt erstatningsreglene i det landet bilen er registrert. Erstatningsreglene for motorvognforsikring er i de fleste land langt dårligere enn i Norge. - De fleste land har blant annet unntak for føreren og ofte beløpsgrenser for personskadeerstatninger. Beløpsgrensene legger et tak på erstatningene som ikke er forenlig med normalt norsk erstatningsnivå, sier Neverdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun anbefaler deg til å forsikre deg om at du har en førerulykkesforsikring dersom du setter deg bar rattet i en utenlandskregistrert bil, og understreker at det kan være lurt å ha en norsk ulykkesforsikring i tillegg.

Best dekning i egen bil på utenlandsreise

Den beste dekningen når det kommer til dette, har du dersom du kjører din egen bil på ferien.

Ifølge Finans Norge, var 1.098 norske motorvogner innblandet i trafikkulykker i utlandet i fjor.

– Selv om det normalt er erstatningsreglene i landet der skaden inntreffer som gjelder, har forsikringsselskapene i Norge lagt seg på en praksis som innebærer at skader på fører eller passasjerer i norskforsikret bil behandles etter norske erstatningsregler, forteller Neverdal.

Ved varig uførhet dekker norsk trafikkforsikring blant annet tapt erhvervsevne, nødvendige kostnader for å kunne opprettholde et mest mulig normalt liv og så videre. Erstatning ved varig uførhet av alvorlig grad vil ifølge Finans Norge ofte utgjøre flere millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se opp for leiebil-fellene

Dette dekker reiseforsikringen

Ifølge DNB, har mange en oppfatning av at reiseforsikringen dekker skader på leiebil. Dette er imidlertid ikke riktig; reiseforsikringen kan ikke hjelpe deg med skader du eventuelt måtte få på din egen leiebil eller person; ei heller skader på andre eller andres eiendom.

Reiseforsikringen kan imidlertid hjelpe deg dersom du opplever innbrudd i bilen og du blir frastjålet eiendeler derfra.

– Frastjålet reisegods ved innbrudd i leiebilen vil derimot i de fleste tilfeller være dekket av reiseforsikringen din, men utover dette er reiseforsikringen til liten hjelp ved skader på leiebilen, sier Eger Mollestad.

Les også: Ekstraforsikringene kan doble sluttsummen, men det er kjempeforskjeller fra land til land. Se hva egenandelsforsikringen koster!