Meny

Saab 9000:

Denne skal bare finnes i to eksemplarer

Denne bilen har du neppe sett i trafikken noen gang - men den finnes altså i noen ytterst få eksemplarer. Denne eksemplaret av Saab 9000 stasjonsvogn selges for 17.000 svenske kroner - og nå haster det! Foto: Faksimile fra www.blocket.se

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eller kanskje er det bare én igjen nå.

En av årsakene til at Saab til slutt gikk under for et par år siden var mange år med altfor tynt modellutvalg.

Få modellrekker og lite å velge mellom, kostet Saab mange salg. Blant annet sov de lenge i timen da stadig flere konkurrenter satset på store stasjonsvogner.

Men når Saab ikke ville bygge stasjonsvogn selv, var det faktisk noen entusiaster som satte i gang og gjorde det på egenhånd.

Spesiell historie

Toppmodellen 9000 ble aldri solgt som noe annet enn kombi, og etter hvert sedan. Likevel finnes det noen ytterst få eksemplarer av den som stasjonsvogn - og en av dem var nylig til salgs hjemme i Sverige.

Vi skrev om bilen allerede i 2012, da den ble lagt ut til salg på blocket.se. Bilen skal være én av to bygde, den var avregistrert og nedplukket for restaurering. På den annen side var alle de sjeldne stasjonsvogn-delene på plass.

Og den hadde en spesiell historie: Bilens første eier var ingen ringere enn Bert Karlsson, plateselskap-direktøren og talentspeideren fra Skövde som gjennom årene har lagt grunnen for karrierene til kjente artister som Kikki Danielsson, Carola, Eddie Meduza, Vikingarna og Lena Philipsson - for bare å nevne noen.

Les også: Vinterbil med særpreg - men tør du?

– Prøver for siste gang

Hva som skjedde den gangen, er uklart. Men tidligere i år dukket bilen opp på blocket igjen og starten på annonseteksten sier sitt om at kjøperne ikke har stått i kø:

– Prövar för sista gången att sälja denna unika bil, finns bara 2 stycken i Sverige. Detta är Bert Karlssons berömda bil som han använde till sitt skivbolag Marianne. Alla kända artister som var knutna till Bert har åkt i denna bil, fortalte selger Ulf fra Svalöv.

Saken fortsetter under bildetSøstermodellen Lancia Thema ble levert som stasjonsvogn, og den spesialbygde Saaben har helt tydelig fått transplantert tak, bakre sidevinduer og bakluke fra denne bilen. Foto: Charles01/Wikipedia CommonsSøstermodellen Lancia Thema ble levert som stasjonsvogn, og den spesialbygde Saaben har helt tydelig fått transplantert tak, bakre sidevinduer og bakluke fra denne bilen. Foto: Charles01/Wikipedia Commons

Designet av Pininfarina

Selv om bilen er svært sjelden, er det kanskje ikke noen stor overraskelse at en slik bil finnes, for selve ombyggingen behøver ikke ha vært fryktelig vanskelig.

Saab 9000 var bygget over samme lest som Fiat Croma, Alfa Romeo 164 og Lancia Thema, og selv om ingen av de første ga seg inn på stasjonsvogn-tanken så gjorde Lancia nettopp dét.

De lot Pininfarina designe en ikke veldig utagerende stasjonsvogn-variant av det fra før av ganske lineære karosseriet, og produserte noen tusen av dem hvert år mellom 1986 og 1994.

En nærmere kikk på bildet i annonsen viser at takplaten, de bakre siderutene, bakluken og sikkert også de tilhørende interiør-detaljene er identiske med Lancia-stasjonsvognen.

Les også: Dette er et godt kjøp til konkurspris

17.000 kroner

– En prosent er Saab 9000 CC, 10 prosent er Lancia Thema og 89 prosent er Saab 9000 CS, fortalte selger Ulf som ikke la skjul på at bilen var rusten og at det nok krevdes endel jobb å få den strøken og tilbake på veien igjen.

Så var også prisen svært sympatisk. Hva tror du at du måtte ut med for en så spesiell bil? Ikke mer enn 17.000 svenske kroner, eller med dagens kurs litt i overkant av 16.000 norske!

Les også:  Når du skal ha størst mulig stasjonsvogn for pengene

– Blir skrotet

Selgeren klaget over at han har hatt useriøse interessenter som tydeligvis har trukket seg. Han avsluttet annonsen slik:

– Bilen blir skrotet om jeg ikke får solgt den denne gangen. Synd for en så sjelden bil.

Annonsen er nå slettet, så hva som skjedde med Saaben er helt uvisst.

Vi håper en ny eier kom på banen. Hvis du vet noe som helst om skjebnen til denne bilen, setter vi stor pris på en e-post til redaksjonen@broom.no.

Les også:  Harald sikret seg helt unike biler på auksjon
Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus