Meny

Dette bør du vite før du pruter på bil

Det kan være mye å hente når det gjelder å prute på biler - både nye og brukte. Men det er helt klart smart å sette seg litt inn i markedet først. Det er nemlig ikke like enkelt på alle merker og modeller. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan det være mye å hente.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er ett av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, Jeg skal kjøpe ny bil og det er en ting jeg er veldig usikker på i så måte. Jeg leser mange steder at alle bilselgere har noe å gå på og at man er dum hvis man ikke pruter. Er det så enkelt?

Det hadde vært veldig bra å få høre litt mer om dette, gjerne også hvilke merker du mener det er best kjøp å få på. Mvh Gunnar F.

Les også: Sportsbilen for folket er blitt en suksess

Benny svarer:

Hei Gunnar. Jeg skjønner godt at dette er noe man kan føle seg usikker på. Tradisjonelt har det vært mye pruting og kjøpslåing rundt kjøp og salg av bil. Bransjen selv har forsøkt å rydde opp i dette mange ganger, men fortsatt er det helt klart slik at det kan være mye å hente hvis man er litt bevisst som kjøper.

For deg som kjøper er det grunnleggende viktig å sette deg litt inn i markedet før du setter i gang.

Det er nemlig ikke slik at det er like gode muligheter for å prute overalt. Her er det markedets lov som gjelder, tilbud og etterspørsel.

Det betyr i praksis at det i de aller fleste tilfeller er vanskelig å prute særlig mye på bilene "alle" vil ha. Akkurat nå er det typisk de fleste elbilene ( men unntak finnes). Også biler som VW Golf, Toyota RAV4 - generelt sett bestselgerne. I mange tilfeller selger de seg nesten selv, da er det naturligvis ikke noe poeng for selgerene å gi fra seg unødvendige rabatter.

På disse bilene er det nok uansett lettere å eventuelt få med noe utstyr eller tilbehør i prisen - enn å få direkte prisavslag.

Les også: Er det smart å betale ekstra for 4x4?

Merker med minustall

Når det gjelder pruting, er det i hovedsak to kategorier biler/bilmerker som peker seg ut:

Det første er modeller som er på vei ut. Her vet importør og forhandlere at de gjerne må ned i pris for å få ut bilene.

Bilkjøperne vet at de ikke kjøper siste nytt og at det er fare for økt verditap når en ny modell er rett rundt svingen. Dermed må de eksisterende i hovedsak selges på én ting: Nemlig pris.

Aktuelle eksempler på dette nå er biler som Ford Mondeo og VW Passat. Begge nærmer seg sterkt utskifting. Jeg har sett flere veldig gode tilbud der, og det vil også overraske meg om det ikke er litt mer å gå på hos de respektive forhandlerne.

Les også: Spar tusener på sommerdekk

Dessuten er det generelt sett gode muligheter for å prute hos merker som sliter med salget.

Ingen liker å ha minustall og når vi kommer såpass langt ut i året som nå, er det mange som begynner å legge strategiene for hvordan de skal klare å øke i andre halvår.

Blant bilmerkene som sliter tungt på det norske markedet akkurat nå, er ett i særstilling - nemlig Hyundai. De har nesten halvert salget sitt i 2014. Det betyr nok også at det er mange forhandlere som virkelig er gira på å få ut biler. Det er bra for deg som kunde.

Les også: Her er BMWs grønne superbil på plass i Norge

Andre merker som har betydelig minus er Ford, Honda, Kia og Opel. Med unntak av kommende Ford Mondeo, har ingen av dem nye storselgere rett rundt hjørnet. De må altså gjøre det beste ut av det de har. Igjen er det noe du som kjøper bør kunne benytte deg av.

Et lite ekstra råd til slutt: Det er veldig smart å kontakte flere forhandlere før du bestemmer deg. Be om konrekte og skriftlige tilbud og sett gjerne de ulike tilbudene opp mot hverandre.

Da vil en oppegående selger skjønne at han eller hun kanskje må strekke seg litt ekstra for å få deg som kunde.

Lykke til med både pruting - og bilvalg!

Les også: Gammelt råd: Prut til selgeren blir sint!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Rett på sak: Dette er verdens dårligste bil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus