Meny

En av tre er firehjulsdrevet

Mazda CX-5 fortsatt mest foretrukne 4x4. Foto: Øivind Skar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tredje solgte nybil er firehjulsdrevet, bruktimporten går ned, og har du kontroll på refleksvesten? Her er ukas bilnotiser.

Fortsatt øker salget av firehjulsdrevne biler. I årets første tertial var mer enn hver tredje nye personbil utstyrt med firehjulsdrift.

Ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at salget at 4x4-biler økte med 5,6 prosent, og endte på 35,2 prosent av samlet personbilsalg. Dette er blant de høyeste andelene verden.

BMW er nå det mest foretrukne 4x4-merket, men fortsatt troner Mazda CX-5 på topp av bestselgerlisten foran Toyota RAV4 og Mitsubishi Outlander. Også Suzuki SX4 gjør det svært bra.

Sju av de ti mest kjøpte 4x4-bilene hører hjemme i SUV-klassen.

Les også: Den skal gå rett i strupen på statusmerkene

Labert for plugg-inn

Til tross for at både myndighetene og miljøorganisasjonene mener flere bør kjøpe ladbare hybrider, går salget tregt. De siste OFV-tallene viser at ladbare hybrider kun utgjør 1,3 prosent av samlet personbilsalg i årets første fire måneder. De fleste av dem er bensin/elektriske med Mitsubishi Outlander som stjernen. Diesel/elektriske ladbare hybrider selger knapt.

Av de totalt 667 nysolgte, ladbare hybridene står Mitsubishi Outlander for 622 av dem. De ladbare variantene står for 58,5 prosent av et samlet Outlander-salg på 1064 enheter.

Les også: Denne ble det bare solgt én av i Norge

Bruktimport ned

Importen av bruke personbiler er på full fart nedover, og sank med 27,9 prosent i årets fire første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Likevel utgjorde bruktimporten 7464 enheter, og 13,3 prosent av samtlige nyregistreringer i perioden.

For elektriske Nissan Leaf øker derimot volumet fortsatt, og utgjorde 9,3 prosent av samlet import i første tertial, ifølge tall fra OFV. Totalt kom det 697 brukte Leaf til landet, og bruktimporten av denne modellen utgjør således 25,7 prosent av alle nyregistrerte Leaf i Norge.

Les også: Norges billigste stasjonsvogner

Mange bytter bil

Brukt er nordmenns førstevalg når de er ute og handler bil. Hele 140.016 biler skiftet eier i årets fire første måneder, og dette er 1,9 prosent flere enn på samme tid i fjor.

For hver nysolgte personbil skifter nær tre brukte eier, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Naturlig nok er det omtrent de samme merkene som troner på brukttoppen som på nybiltoppen, hvilket vil si Volkswagen, Toyota og Volvo.

Les også: Så bra er de populære SUV-ene som bruktbil

Husk refleksvest

Nytt av året er at alle som kjører motorsykkel eller moped må ha med refleksvest. Påbudet omfatter også ATV-er som er registrert som moped eller motorsykkel. Vesten skal brukes om du må stoppe langs veien.

– Ved nødstans kan du fort bli stående på steder hvor andre trafikanter ikke forventer at det skal være noen. Bruker du refleksvest økes sjansen for å bli sett i tide, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus