Tor-Erling sparer tusenvis av kroner på service i Sverige

Det kan være mye å spare på å ta servicen på bilen i Sverige. Tor Erling Hauge fra Fredrikstad har gjort det med bilene sine side 2008, nå sist med sin VW Touran. - Det har jeg spart mange tusen kroner på, sier han.
Det kan være mye å spare på å ta servicen på bilen i Sverige. Tor Erling Hauge fra Fredrikstad har gjort det med bilene sine side 2008, nå sist med sin VW Touran. - Det har jeg spart mange tusen kroner på, sier han.

Men du må kjenne til lovverket – ellers kan det plutselig bli dyrt!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harryhandelen i Norge blomstrer som aldri før – og det er ikke bare flesk, snus, alkohol og godteri vi sparer penger på. Stadig flere setter kursen østover for å levere bilen sin på service.

Flere verksteder langs grensen har spesialisert og basert seg på norske kunder. Et av disse stedene er Nilsson Bil på Skee, like utenfor Strömstad.

De er autorisert verksted for Audi, VW og Skoda – og har hver eneste dag 15–20 nordmenn innom – som utgjør 70–80 prosent av kundene på deres verksted.

Les også: Disse bilene bryter sammen når garantien er over

Opptil 80 prosent fra Norge

– Økningen har vært tydelig det siste tiåret. Andelen nordmenn har økt fra rundt halvparten til 80 prosent av kundegrunnlaget, forteller servicemarkedssjef Arlo Lacabanne.

En av kundene som benytter seg av svensk service på bilen sin, en VW Touran, er Tor Erling Hauge fra Fredrikstad.

Han har tatt turen til Nilsson Bil siden 2008.

Saken fortsetter under bildetTor Erling Hauge er fornøyd med både beløpet på fakturen og servicen han får hos Nilsson Bil i Skee, like utenfor Strömstad. Her med kundebehandler Ole Haugeby.Tor Erling Hauge er fornøyd med både beløpet på fakturen og servicen han får hos Nilsson Bil i Skee, like utenfor Strömstad. Her med kundebehandler Ole Haugeby.

Sparer tusenvis av kroner

– Det tar bare 40 minutter å kjøre, og det er jo ganske mye å spare på å ta servicer og reparasjoner i Sverige. Sånn sett er det ikke noe å lure på når vi bor så nært.

– Hvor mye sparer du på dette?

– Det er snakk om flere tusen kroner hver gang – men akkurat summen avhenger naturligvis av hvor mye som skal gjøres.

Les også: – Slike timepriser er en hån mot vanlige arbeidsfolk

– Ingen overraskelser

– Det er dessuten veldig ryddig opplegg her, du får et kostnadsoverslag og avtalt pris i forkant. Ingen overraskelser. Jeg er veldig fornøyd med både service og oppfølgingen vi har fått her, sier Hauge.

– Hvordan ble du først oppmerksom på dette med å ta service i Sverige?

– Jeg hadde noen kolleger som snakket varmt om det, og dermed prøvde jeg selv også. Jeg jobber turnus, og da er det ikke noe problem å sette av en dag til å levere bilen og handle litt.

For det er naturligvis mange som kombinerer serviceturen med handling. Nilsson Bil har en leiebilavtale. Du får leiebil for 250 kroner – og kan kjøre til Strømstad og shoppe.

Kan spare opptil 40 prosent

Lacabanne forteller at det kan være opptil 40 prosent å spare på å ta servicen hos dem, kontra merkeforhandler i Norge.

Det er imidlertid verdt å merke seg at hvis du reparerer bilen din for mer enn 3000 kroner, er du pliktig til å opplyse dette ved passering av grensen til Norge. Da skal du få igjen den svenske momsen, og betale norsk moms.

Er du borte i mer enn ett døgn, er grensen hevet til 6000 kroner.

Saken fortsetter under bildetHvis du går rundt og kikker på bilene som står utstilt i bruktbilhallen, så styr unna fristelser som denne. Lusne 395.000 svenske kroner er altså prisen svenskene må betale for en nesten ny Ford Mustang Shelby 500 GT! Slikt kan ødelegge dagen til hvem som helst.Hvis du går rundt og kikker på bilene som står utstilt i bruktbilhallen, så styr unna fristelser som denne. Lusne 395.000 svenske kroner er altså prisen svenskene må betale for en nesten ny Ford Mustang Shelby 500 GT! Slikt kan ødelegge dagen til hvem som helst.

Betaler tilbake

Her syndes det nok en hel del – og mange unnlater å betale momsen. Men det trenger ikke å være noe å tape på å følge regelverket.

– Når det gjelder svensk moms, så betaler vi tilbake den til våre kunder så fort de har betalt den norske momsen. Det løses enklest ved at kunden betaler hos Tollen på grensen. Våre kvitteringer er tilpasset med de opplysningene tollvesenet trenger. Det trenger altså ikke å være noe å tape på å følge regelverket, forteller Lacabanne.

Les også: Verkstedbesøket ble et mareritt

Egen klubb

For dem som liker å spare penger på å dra til Sverige og handle, finnes det en egen klubb. Ikke overraskende heter den Harryklubben.

Denne forbrukerklubben har over 26.000 medlemmer – og ledes av Hampus Söderstrøm.

Harryklubben har blant annet inngått avtaler med flere verksteder og butikker for å gi medlemmene tilbud og fordeler gratis.

Blant annet kan norske kunder få gratis overnatting på hotell i forbindelse med å ta service hos enkelte verksteder hos söta bror.

Les også: Service i Sverige: – Gjør de en like bra jobb på verkstedet?

Saken fortsetter under bildetBroom bilekspert, Benny Christensen, skjønner at mange nordmenn drar til Sverige for å ta service på bilen. Men minner om at det er et par ting å passe på.Broom bilekspert, Benny Christensen, skjønner at mange nordmenn drar til Sverige for å ta service på bilen. Men minner om at det er et par ting å passe på.

– Ikke vanskelig å forstå

Brooms bilekspert, Benny Christensen, har ingen problemer med å skjønne de som drar til Sverige for å spare penger på servicen på bilen.

– Det er klart det er fristende når det kan være tusenvis av kroner å spare. Og slik blir det jo når blant annet timeprisene er flere hundre kroner høyere i Norge. Det er ikke så lett for norske verksteder å konkurrere på det området, sier han.

Les også: Bruktimport: Her er fallgruvene

Garanti

– Men det er vel noen ulemper med dette også?

– Joda, du bør for eksempel sjekke hvilke forutsetninger som gjelder med tanke på garantien på bilen. Det kan være lurt å bruke merkeforhandler av den grunn. Det er også litt plunder om det skulle være noe som ikke blir ordnet som avtalt. For mange er det jo ikke akkurat bare å stikke innom en tur etterpå om det er noe som mangler, for å si det sånn.

– Også gjelder det altså å kjenne til regelverket med tanke på momsen. Ellers kan du gå på en lei smell der.

Les også: Verkstedtur kan gi avgiftssmell

Slik unngår du moms

  • Norsk og svensk moms kan unngås enkelt. Det betinger at totalverdien av alle de innførte varer ikke overstiger henholdsvis 3.000 og 6.000 i henhold til reisebestemmelsen etter 12/24 timer i utlandet.
  • Større reparasjoner er det mulig å dele opp i flere etapper for å innfri reglene.
  • Tollvesenet stiller krav til deg som bilist om du skal fikse bilen i Sverige. Alt er avhengig av hvor lenge du oppholder deg i nabolandet.
  • Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6.000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet.
  • Er utenlandsoppholdet kortere, kan du ta med deg varer for 3.000 kroner toll- og avgiftsfritt. Dersom verdien på reparasjonen overstiger verdigrensen (6.000 kroner), må du betale merverdiavgift på 25 prosent på reparasjonskostnaden.
  • For å få utført jobben momsfritt må du be om det når du kontakter verkstedet. Da blir det fylt ut et tolldokument og du får et toll-id nummer. På vei til verkstedet svinger du innom den svenske tollen og oppgir id-nummeret. Dette gir deg fri moms på vei tilbake.

Saken fortsetter under bildetNilsson bil er autorisert verksted for Audi, VW og Skoda. Tor Erling Hauge har nettopp hatt sin VW Touran på service, og tidligere var det en Passat han leverte til Nilsson bil.Nilsson bil er autorisert verksted for Audi, VW og Skoda. Tor Erling Hauge har nettopp hatt sin VW Touran på service, og tidligere var det en Passat han leverte til Nilsson bil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier
Siste nytt
12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren får avslag på begjæring om utlevering til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus