De dårligste bruktbilene

BILLIG: Peugeot 307 er en såpass attraktiv bil, at det kan være verdt å finne et godt eksemplar blant mange dårlige. (Foto: Terje Bjørnsen)
BILLIG: Peugeot 307 er en såpass attraktiv bil, at det kan være verdt å finne et godt eksemplar blant mange dårlige. (Foto: Terje Bjørnsen)

Noen bilmodeller holder seg dårlig, både i tilstand og pris. Her kan du enten gå i fella, eller gjøre et kupp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Normalt sett går vi gjennom bruktbilundersøkelser på jakt etter de tryggeste bruktbilkjøpene.

Denne gangen har vi i stedet sett etter de bilene du i utgangspunktet skal holde deg unna. De som kommer aller dårligst ut i Dekras årlige bruktbilundersøkelse.

Dekra er det største av kontrollorganene som foretar den såkalte “Hauptuntersuchung” (tysk EU-kontroll) og gjør det på cirka 15 millioner kjøretøy i året.

Med sedvanlig tysk grundighet samler Dekra inn resultatene fra de tekniske kontrollene, organiserer og kategoriserer dem, slik at vi som forbrukere kan få solid innsikt i hvordan ulike bilmodeller tåler bruk og tidens tann. Resultatene finner på nettsiden for Dekras bruktbilrapport.

Det store antallet kontrollerte biler, gjør at det statistiske grunnlaget blir godt: Har man ikke sjekket 1000 biler eller mer, blir det ikke oppgitt resultater for bilmodellen innen det aktuelle kilometerintervallet. Dekra oppgir resultater for 0–50 000 km, 50–100 000 km og 100–150 000 km.

Er det så slik at du for enhver pris skal unngå bilene som havner nederst på bruktbilundersøkelsen?

Ikke nødvendigvis, for selv om de har større potensial for feil og reparasjoner enn bilene som gjør det bra, er det fortsatt mulig å finne godt vedlikeholdte utgaver. Ofte er de upopulære bilene betydelig rimeligere enn tilsvarende populære biler. Og da kan du faktisk gjøre et kupp.

Forutsetningen er at du kontrollerer bilen svært grundig før kjøp. En uavhengig verksteds- eller NAF-test er etter vår mening obligatorisk på modellene med store feilrater.

bruktbil=

IKKE HELT BMW: Den første utgaven av nye Mini får ikke mye skryt i Dekras bruktbilundersøkelse. © Wikipedia Commons

Mini med mye feil

Man skulle tro at første generasjon av nye Mini (2001–2006) ville være en solid og feilfri bruktbil. Det er tross alt BMW som står bak de nye Mini-versjonene.

Men ifølge feilstatistikken til Dekra, er ikke det tilfellet: Blant biler med 100–150 000 km, er det bare 47,9 % som går gjennom den tekniske kontrollen uten anmerkning. Hele 28,1 % av bilene har større mangler.

Oljelekkasje fra motor/girkasse, bremser og bremseledninger er viktigste årsaker til at Mini havner langt nede på listen i småbilklassen.

Problemfylte Punto

Det begynner å tynnes i rekkene blant brukte Fiat Punto på det norske bruktmarkedet. Og skal man tro Dekras feilstatistikk, er det ingen grunn til å sørge over det.

Modellen som gikk fra 2000–2005 får Dekras dårligste karakter, ikke så rart når bare 39,3 % av bilene passerer kontrollen uten anmerkninger, mens 34 % har større feil.

Her må du sjekke stort sett “alt”, men verst er det med motor og drivverk, der halvparten av bilene har feil. Litt trøst til Fiat-entusiastene: Grande Punto som kom i 2006, har feilkvote på gjennomsnittet for småbilklassen.

Null hurra for Hyundai

Andre utgave av Hyundai Accent (2000–2005) var en enkel og rimelig småbil. Her leter du forgjeves etter noe form for raffinement, men billig – det er den. Og med Dekras feilstatistikk i minnet, må nok prisen være lav om noen skal la seg friste av en brukt Hyundai Accent.

Bare 39,9 % av bilene går gjennom den tekniske undersøkelsen uten feil, mens nesten like mange (35,6 %) har større mangler. Bremsene er desidert største feilkilde: Her har hele 54,2 % av bilene mangler, mot 22,6 % for småbilklassen i snitt.

Kritisk til Corsa

Det finnes et vell av gamle Opel Corsa på det norske bruktmarkedet, og det er modellen fra 2000–2006 som peker seg negativt ut i Dekras bruktbilstatistikk.

46 % av bilene er uten feil, mens 31,2 % har større feil. Det er spesielt løse stag og fester i hjulopphenget foran som plager Corsa, samt skade på drivakselmansjetter og fjærer. Oljelekkasje fra motor/girkasse hører også med til de vanlige feilene.

bruktbil=

SKINNET BEDRAR: Morsomt retroutseende til tross, VW Beetle får svak karakter hos Dekra. © Egil Nordlien HM Foto

Kompaktbiler

Nissan Almera var i utgangspunktet verken spesielt god eller spennende da den andre generasjonen kom på markedet i 2000. Den gjorde ingen store innhogg i salgsstatistikken i Norge, og kommer du over et av de relativt sjeldne eksemplarene på bruktmarkedet skal du sjekke bilen grundig.

Ifølge Dekra har drøyt en fjerdedel av bilene med 100–150 000 km større feil. Det er spesielt bremser og alt elektrisk som får anmerkninger.

Peugeot 307, obs-obs

Peugeot 307 finnes i stort antall på det norske markedet. Det er en bil med attraktive egenskaper; de kjører fint og spesielt SW-versjonen (stasjonsvogn) har mye plass til en liten familie.

Men obs-obs – kvaliteten er ikke på toppnivå. 27,4 % av bilene med 100–150 000 km har større feil, der hjuloppheng, fjærer, bremser og elektrisk anlegg er obligatoriske sjekkpunkter.

bruktbil=

FAREOMRÅDE: En brukt Chrysler Voyager må sjekkes opp og i mente. I følge Dekras bruktundersøkelse kryr det av feilkilder. © Wikipedia Commons

Bom med Beetle

Koreanskproduserte Chevrolet Nubira finnes i et relativt lite antall som årsmodell 2005–2009 i Norge. Her får du en billig brukt stasjonsvogn; ikke uten grunn ifølge statistikken til Dekra:

27,4 % av bilene med 100–150 000 km har større feil, der motorområdet er spesielt utsatt med nesten tre ganger så høy feilrate som gjennomsnittet. Også styring, understell, bremser og elektrisk anlegg skal du passe ekstra på om du likevel lar deg friste av Nubira.

Man skulle tro at VW Beetle hadde et plettfritt rykte som bruktbil, den er tross alt basert på den relativt solide VW Golf IV. Men den første generasjonen (1998–2011) skal man nærme seg med varsomhet, ifølge Dekra. 26,9 % har større feil eller mangler med kilometerstand 100–150 000. Eksosanlegg, oljelekkasje fra motor/drivverk, bremser og hjuloppheng er største problemområder.

Familiebiler

Renault Laguna i andre utgave fra 2001–2007 har ikke gjort bruktbilryktet i Renault noen tjeneste. Den suser inn i helt feil ende av resultatlisten for biler med 100–150 000 km: Hele 31,4 % av bilene har større mangler, mot gjennomsnittet for mellomklassen på 17,2 %.

Varsellampene blinker spesielt for hjulopphenget, her har 40,9 % av bilene problemer. Er du på jakt etter Laguna, skal du heller se på modellen som kom høsten 2007. Den er på langt nær like plaget med feil.

Pass på Passat

VW Passat har en lang historie, men i Dekras feilstatistikk utpeker modellen fra 1996–2005 seg som et problembarn. Biler med 100–150 000 km på telleren får dårligste karakter.

Bare litt over halvpartene av de kontrollerte bilene går gjennom kontrollen uten feil, og 22,4 % har større mangler.

Her er det drivakselmansjetter, med følgeskader på drivledd som står for mange av feilene. Innfesting av styrestag er også en gjenganger.

Ikke prima Primera

Nissan Primera fra 2002–2008 gjør det svakt i Dekras bruktbilkontroll. Omtrent halvparten av modellene med 100–150 000 km får anmerkning, der 26,3 % er av en mer alvorlig karakter.

Hjuloppheng og styring er det feil med på 28,3 % av bilene, og det er nesten tre ganger så ofte som gjennomsnittet i klassen. Også elektrisk anlegg er en gjenganger, med feil på 43,1 % av bilene, mot 22 % for klassesnittet.

Voyager imponerer ikke

Chrysler Voyager er etter hvert blitt en relativt sjelden sak på bruktmarkedet i Norge. Dekra har nå statistikk for fjerde generasjon Voyager (2001-2007), og den er ikke spesielt imponerende.

Bare 40,8 % av bilene med 100–150 000 km går gjennom kontrollen uten feil, og 31,7 % har større feil. Feil på bremseskiver og -ledninger er hyppig utbredt (47,1 % av bilene), i tillegg er det problemer med stag i hjulopphenget.

Legg til lekkasjer på motor/girkasse og at 57,6 % av bilene har feil på lys eller elektrisk anlegg, så skjønner du hvorfor Voyager er en bil man godt kan overse på bruktmarkedet.

Les også:

Stramt bilbudsjett? Her er billig-bruktbilene som holder lengst

99,2 prosent av bilene ble registrert uten feil

Her er årets beste sommerdekk - billidekk imponerer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:46 Søk etter savnede i Japan fortsetter04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død
Siste nytt
04:46VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus