I dag må piggdekkene av

Piggdekksesongen er over for denne gang - i alle fall i store deler av landet. Fra i morgen er det ikke lenger tillatt å bruke pigger.
Piggdekksesongen er over for denne gang - i alle fall i store deler av landet. Fra i morgen er det ikke lenger tillatt å bruke pigger.

Men ikke i hele landet. Les mer om reglene her:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. november i fjor ble de tillatt over hele landet – nå må de av igjen. Fra i morgen er det nemlig ikke lenger tillatt å kjøre med piggdekk.

Dette gjelder for hele landet, med unntak for de tre nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark

Her kan man kjøre med piggdekk noen dager til, fristen er der 1. mai.

Ikke påbudt

For Sør-Norge reguleres piggdekkfristen etter påsken. Regelen er at de kan være på fram til første søndag etter 2. påskedag.

I praksis har det nå vært bare veier i store deler av landet lenge. Dermed har nok mange lagt om dekkene allerede – selv om de etter loven ikke har måttet gjøre det. Det er heller ikke noe påbud om å kjøre med vinterdekk i Norge, Hvis forholdene tillater det, kan du kjøre på sommerdekk hele året. Regelen her er bare at du skal være skodd etter forholdene.

Legge om selv? Her får du gode tips og råd

Kun piggdekk

Erfaringsmessig bruker både politiet og veimyndighetene skjønn i en overgangsfase. Men regelen er klar: Nå er det ulovlig å kjøre rundt på piggdekk.

Tar du likevel sjansen og blir tatt, kan det gi en bot på 500 kroner per dekk – altså til sammen 2000 kroner.

Dette forbudet gjelder kun for piggdekk, og altså ikke piggfrie vinterdekk.

Det er ikke lov – men du får neppe bot

Sjekk mønsterdybden

Mange velger derfor å kjøre lengre på piggfrie vinterdekk. Dette er noe som absolutt ikke anbefales. Vinterdekkene har en vesentlig mykere gummiblanding enn sommerdekkene. Og det blir ekstra ille når temperaturen øker og det blir mange varmegrader. Da vil et vinterdekk ha mye dårligere egenskaper, både på vannplaning og særlig på bremselengde.

Før du legger på sommerdekkene, bør du forresten sjekke at mønsterdybden er god nok. Kravet er her 1,6 millimeter, men de fleste ekspertene mener at du bør bytte ved 3 millimeter.

Mønsterdybden kan ha mye å si for å unngå vannplaning, og slitte dekk har også økt bremselengde.

Flere med piggfritt

De siste årene har det vært mye fokus på at nordmenn kjøper piggfritt i stedet for piggdekk. Andelen piggdekk har riktignok sunket, men dette er langt på vei et storbyfenomen.

For Norge under ett er andelen piggdekk rundt 70 prosent. Men i storbyene Oslo og Bergen er det motsatt. Tall fra Statens vegvesen viser at piggfrie vinterdekk hadde en andel på rundt 85 prosent i 2012.

Tatt med piggdekk – i 25 varmegrader!

Vinteren er over i de aller fleste delene av landet, nå skal også piggdekkene av.

Vinteren er over i de aller fleste delene av landet, nå skal også piggdekkene av.

Se duellen: Broom-gutta skifter dekk

Personvernpolicy