Slik får du sommerdekkene til å leve lenger

SKUMMEL VÅR: Vannplaning er enhver bilists mareritt. Med nye sommerdekk kan du kjøre tryggere når regnet har lagt seg på vinterslitt asfalt. (Foto: NOKIAN).
SKUMMEL VÅR: Vannplaning er enhver bilists mareritt. Med nye sommerdekk kan du kjøre tryggere når regnet har lagt seg på vinterslitt asfalt. (Foto: NOKIAN).

Spar tusenlapper på disse enkle tipsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig - og samtidig spare mye penger.

Dessuten kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig. En ekstra bonus er redusert drivstofforbruk.

Grove asfaltveier og til dels kraftig varierende temperaturer fra tidlig vår til varm sommer og sen høst stiller sine spesielle krav til gode sommerdekk. Derfor er det fornuftig å velge dekk som er utviklet for nettopp nordiske sommerforhold.

De fleste nyere bilmodeller i dag har store lavprofildekk, noe som betyr at et sett med nye dekk fort kan koste dyrt. Derfor er det viktig at dekkene har best mulig levetid og at du tar forholdsregler for å kunne spare tusenlapper.

LES OGSÅ: Overraskelse i dekk-test

Forskjell på liv og død

Sikkerheten kommer alltid i første rekke. Og derfor skal du aldri kjøre med piggfrie vinterdekk på sommerføre.

Det mest grunnleggende å sjekke er dekkslitasjen. Det må gjøres regelmessig. For når mønsterdybden er mindre enn fire millimeter, gir ikke lenger dekket fullgod beskyttelse mot vannplaning.

Tester viser at en bil som har dekk med 1,6 millimeter mønsterdybde – som er lovens minimumskrav – begynner å vannplane i en sving ved en hastighet på 76 km/t. En bil med nye dekk får først vannplaning ved 96 km/t (med cirka fem millimeter vann på kjørebanen).

LES OGSÅ: Sommerdekk i test: Vinnerne og taperne i 2014

Skift hjulpar midt i sesongen

- Dekkene som sitter på drivhjulene slites betydelig raskere enn dekkene på den frittrullende akselen. For å utjevne dette, bør man skifte om for- og bakhjul midt i kjøresesongen, anbefaler produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk AS.

Det er også viktig å passe på at ikke dekket slites ujevnt. Et dekk kan ha en mønsterdybde på seks millimeter på utsiden av slitebanen, mens det på innsiden kan være helt nedslitt.

Les også: Farlig med vinter-dekk året rundt

Unormal slitasje på skulderpartiet tyder ofte på at lufttrykket er for lavt, at hjulstillingen er feil eller at støtdemperne er blitt dårlige. Hvis du har mistanke om ujevn dekkslitasje, er det best å la et verksted kontrollere det hele.

Mønsterdybden kan du selv kontrollere ganske enkelt. Enkelte dekk, for eksempel Nokian Hakka, har en slitasjevarsler som med tydelige sifre på slitebanen angir gjenværende mønsterdybde i millimeter.

Flere mil med rolig kjørestil Kjørestilen din er en av de viktigste faktorene som påvirker dekkslitasjen. Ved å unngå kraftig akselerasjon og harde nedbremsinger holder dekkene betydelig lenger.

Det er også viktig å sjekke lufttrykket i dekkene regelmessig – helst hver tredje uke. Foruten å påvirke dekkslitasjen, vil riktig lufttrykk redusere rullemotstanden og forbedre kjøreegenskaper og komforten.

- Lufttrykket skal også tilpasses bilens belastning. Til en ferietur med mye last i bilen skal lufttrykket i dekkene økes. Dersom lufttrykket er for lavt øker varmeutviklingen i dekket, noe som i sin tur øker dekkslitasjen, forteller Fredrik Hauge i Nokian.

LES OGSÅ: Hastighetsmerkingen MÅ være riktig!

Riktig lufttrykk: Lavere forbruk

SJEKK LUFTRYKKET OFTE: Riktig lufttrykk er avgjørende for levetid, jevn slitasje og komfort. Fyll helst på litt mer enn anbefalt. (Foto: PANTHERMEDIA)SJEKK LUFTRYKKET OFTE: Riktig lufttrykk er avgjørende for levetid, jevn slitasje og komfort. Fyll helst på litt mer enn anbefalt. (Foto: PANTHERMEDIA)

Dekkene har stor betydning for bilens drivstofforbruk. Også dekkets rullemotstand påvirker drivstofforbruket. Med dekk som har såkalt lav rullemotstand kan drivstofforbruket reduseres med opptil en halv liter per ti mil.

Dersom en liter bensin koster 14 kroner, blir besparelsen rundt 700 kroner på 1000 mil for en mellomstor bil.

Les også: Her ser du en dekkrevolusjon

Omregnet til dekkenes gjennomsnittlige levetid, 4000-5000 mil, kan blir besparelsen med slike dekk cirka 2800-3500 kroner.

På lavprofildekk, 45-profil og lavere, kan du gjerne bruke 40 til 44 psi. Lufttrykket må heller ikke være for høyt. Da blir dekkets dempingsegenskaper svekket, noe som gjør at komforten blir dårligere.

Syv tips for å øke sikkerheten og levetiden for dekkene dine:

1. Sjekk lufttrykket hver tredje uke
Trykket skal kontrolleres på kalde dekk. Riktig lufttrykk til bilen din finner du i instruksjonsboken.

2. Øk dekktrykket litt
Man har lenge anbefalt at lufttrykket i vinterdekk bør være noe høyere enn det som er anbefalt. Nå anbefales også litt høyere trykk for sommerdekk. En anelse høyre lufttrykk, +0,3 bar reduserer rullemotstanden, noe som sparer drivstoff.

3. Bytt om dekkene midt i sesongen
Om våren er den allerede grove asfalten enda litt grovere, noe som kan gi opp til fem ganger hardere slitasje enn midt på sommeren. Dessuten slites dekkene på drivhjul dobbelt så raskt som dekkene på frittrullende aksel. Derfor bør dekk på for- og bakhjul byttes om midt i sesongen. Da blir slitasjen jevnere og dekkene holder lenger.

4. Husk riktig rulleretning
Kontroller at du setter på dekkene i henhold til rulleretningsmarkeringen på siden av dekket. Hvis dekkene settes på slik at de ruller mot merket rulleretning, vil ikke kjøreegenskapene bli optimale under alle forhold.

5. Kjør mykt.
Panikkbremsing og sideskrens forkorter dekkets levetid betydelig. Kjører du mykt, sparer du penger!

6. Sjekk slitasjen
Se etter om dekkene er ujevnt slitt når du bytter dekk. Dekkene slites likt når de er montert riktig og kjøres pent. Hvis dekkene er ujevnt slitt, bør du få sjekket spissing på akslene hos et profesjonelt verksted.

LES OGSÅ: Dyre høyhastighetsdekk kan ha kortere levetid

7. Viktig med riktig lagring

  • Lagre dine dekk kjølig og mørkt. Da unngår du at aldringsprosessen fortsetter når dekkene ikke er i bruk.
  • Temperaturen der dekk lagres bør ikke overstige +25 grader. Lokalet skal helst være mørkt, og temperaturen skal ligge rundt +15. Dersom temperaturen er over +25 eller under 0 grader, kan gummiens egenskaper forandres. Dette kan forkorte dekkets levetid. Lagring i kjølig lokale påvirker ikke gummiprodukter negativt.
  • Dekkene må beskyttes mot lys, spesielt mot direkte sollys og mot sterkt lampelys med høy UV-faktor.
  • De bør heller ikke lagres på alt for fuktige steder. Fuktigheten bør ikke være så høy at dekkene ser fuktige ut. De bør heller ikke ligge ute i regnet.
  • Ozon er skadelig for dekk. I lagerrom må det ikke oppbevares apparater som genererer ozon, for eksempel fluor- eller kvikksølvdamplamper, høyspente elektriske apparater, el-motorer eller andre typer apparater som kan avgi gnister eller strømutladninger.
  • Om mulig bør dekk lagres slik at de ikke ligger under press, spenning eller vridning. Kraftige formforandringer under lagring kan føre til defekter når man øker lufttrykket i dekket.
  • Dekk må spesielt beskyttes mot kontakt med løsemidler, oljer og fett. Selv kortvarig kontakt med slike stoffer kan gi skader. Dekk må også beskyttes mot sterke lyskilder og gnister ved sveising.
  • Slipp ikke dekk ned fra større høyde enn 1,5 meter, da dette kan skade dekket i bead-området (kanten på dekket som slutter inn til felgen). Finner du et dekk med slike skader, bør det ikke monteres på felgen i det hele tatt.

SE VIDEO: Slik skifter du dekk selv

Saken fortsetter under bildetSÅRBART: Bilen din ruller på et trykk som består av fire små håndflater. Visste du at dekket påvirkes av utrolig mange faktorer - også under vinterdvalen? Derfor er det svært viktig hvordan du lagrer det. (Foto: NOKIAN).SÅRBART: Bilen din ruller på et trykk som består av fire små håndflater. Visste du at dekket påvirkes av utrolig mange faktorer - også under vinterdvalen? Derfor er det svært viktig hvordan du lagrer det. (Foto: NOKIAN).Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder
Siste nytt
13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus