Meny

Årsavgift:

Norske bilister skylder staten 830 millioner

Tollvesenet sendte i midten av februar ut krav om årsavgift for 3,6 millioner kjøretøy, 69.000 flere kjøretøy enn i fjor. Fristen var 20. mars, men mange har ikke betalt eller betalt for sent.(Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiere av 331.000 kjøretøy har enten ikke betalt årsavgiften eller den er betalt for sent. Til sammen skylder de staten 830 millioner kroner. Og nå blir det dyrere.

20. mars var en merkedag for alle bileiere – da skulle nemlig den årlige avgiften til staten betales.

Og det er ikke småpenger det er snakk om.

Totalt ble det krevd inn 9,46 milliarder kroner. Satsen for 2014 er 2.995 kroner for bensinbiler og 3.490 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

Liten økning

Men ikke alle betaler innen fristen. I år har eiere av hele 331.000 kjøretøyer enten ikke betalt årsavgift – eller betalt den inn for sent.

Dette er en liten økning fra 2013. Da var det 328 000 som fikk purring på årsavgiften, mens 146 000 til slutt fikk avskiltingsvedtak.

Var du for sent ute, og betalte for eksempel 21. mars, dagen etter fristen, får du et tilleggsgebyr på 250 kroner. Dette gjelder for de fleste kjøretøy.

Hvorfor har noen biler grønne skilter?

Mangler giro?

Det er den som sto som bileier ved årsskiftet som får kravet om årsavgift tilsendt.

I tillegg er eier ansvarlig for å betale årsavgiften innen fristen 20. mars, uavhengig av om man har fått tilsendt giro eller ikke.

– Mangler du giro eller har mistet den, gå inn på www.toll.no og legg inn bilens registreringsnummer. Da får man nytt KID-nummer.

Trekk i lønn

Hvis ikke alle avgifter er betalt innen fristen på purringen, vil du motta vedtak om avskilting i juni. Kjøretøyet blir da avskiltet ved kontroll.

Hvis avgiftene fremdeles ikke blir betalt, overfører Tollvesenet kravet til Statens innkrevingssentral. Det betyr at den som eide det registrerte kjøretøyet 1. januar 2014 kan få tvungen trekk i lønn eller trygd. Statens innkrevingssentral kan også ta pant i eiendeler. Ved salg av kjøretøy må derfor den som eide kjøretøyet 1. januar, forsikre seg om at årsavgift og tilleggsavgift blir betalt.

Les også: Her bor de som ikke betaler årsavgiften

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus