Datsun gjenoppstår

LITEN SEDAN: Som firedørs sedan har Datsun on-DO klare fellestrekk med Dacia Logan ti år tilbake: Stor kupeplass og mye plass til bagasje. Foto: Produsenten

Frem til 1984 het Nissans biler Datsun. Nå gjenoppstår navnet, men kun som et billigbilmerke – og foreløpig ikke i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nissan har lenge snakket om å blåse nytt liv i navnet Datsun. At det skjer i år er slett ikke tilfeldig. Selskapet bygde sin første bil i 1914 under navnet DAT.

At relanseringen skjer i Russland er heller ikke tilfeldig. Ei heller at den første nye bilen med navnet Datsun on-DO skal produseres side om side med Lada (!) i AvtoVAZ-anlegget i Togliatti, Ladas hjemby.

Kompakt sedan

Datsun on-DO blir en firedørs sedan, 4,38 meter lang og med 87 hk bensinmotor. I Russland oppgis prisen til 400.000 rubler, eller rundt 67.000 norske kroner. Salget starter i sommer.

Nissan er i allianse med Renault, og de to samarbeider tett om utvikling av ny teknologi og nye modeller. At Nissan nå blåser liv i Datsun henger sammen med Renaults betydelige suksess med lavprismerket Dacia.

Bakgrunn: Blåser liv i Datsun

Dacia, som også selges av Renault i Norge, var et resultat av at Renault for godt og vel ti år siden kjøpte den rumenske bilprodusenten med samme navn. Dacia hadde lenge livnært seg ved å lisensprodusere utdaterte Renault-modeller.

Suksessen Dacia

Renault omstilte umiddelbart Dacia til moderne bilproduksjon, men på grunn av lavt kostnadsnivå i Romania så man også muligheten til å utvikle og produsere en egen billigbilserie for utviklingsland. Dacia Logan var deres første modell i 2004.

Suksessen kom umiddelbart og vokste med utvidet modellprogram. Snart var bilene også tilgjengelig i ganske så utviklede land som Frankrike og Tyskland, og for et par år siden gjorde Duster (med firehjulstrekkteknologi fra Nissan) entre i Norge.

Også i Russland høstet Renault stor suksess med Dacia, og siden alliansen Nissan/Renault er tungt inne på eiersiden i AvtoVAZ, var det egentlig bare et spørsmål om tid før også Nissan kom til å gå inn i det russiske lavprismarkedet.

Så er spørsmålet når Datsun igjen blir å finne på norsk jord? Svaret er at det i hvert fall ikke skjer foreløpig. Indonesia, India og Sør-Afrika står først på listen etter Russland.

Les også: Dette kan være starten på et comeback i Norge

100 års historie

Datsun er bilmerket som Nissan Motor i Japan produserte fra 1932 til 1983. Men historien starter i 1914 med at Kwaishinsha Motorcar Works bygger sin første bil under merkenavnet DAT. Navnet kom fra første bokstav i etternavnet til de tre grunnleggerne Kenjiro Den, Rokuro Aoyama og Meitaro Takeuchi.

Etter diverse fusjoneringer oppsto bilnavnet til DATSON (sønn av DAT) i 1931, men den siste stavelsen ble raskt endret til «sun», da «son» også betyr tap på japansk. Så fra 1932 og helt fram til 1984 het bilene Datsun.

Datsun-modellene Cherry, Sunny, Bluebird og Laurel er spesielt kjent for godt voksne nordmenn.

(Kilder: Nissan, Wikipedia)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus