Bombrikken skal faktisk monteres her

RIKTIG: Det stemmer. Brikken skal stå på det mørke feltet, ikke på den blanke ruta. (Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK)
RIKTIG: Det stemmer. Brikken skal stå på det mørke feltet, ikke på den blanke ruta. (Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det slurves av forskjellige grunner med bombrikken - mest av uvitenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange biler på markedet har en metallisert film i ruten som gjør det vanskelig for bombrikkene.

Vegvesenet forteller at det stadig blir flere biler hvor kommunikasjonen med bombrikken er problematisk. For bomselskapene betyr dette økt mengde med manuelt arbeid, ikke at du slipper unna regningen i etterkant.

- For å unngå problemer med slike ruter er det veldig viktig å plassere brikken riktig, forteller Bjørn Harald Jensen i Vegvesenet.

Men vet egentlig folk flest hva som er riktig plassering når de kanskje ikke engang er klar over at de har en metallisert film i frontruten?

Årsavgift: Selger har ansvaret

Det sorte feltet

På mange av dagens frontruter er det et skravert felt rundt selve ruten, i tillegg til området rundt der speilet er festet. Et område som kan se både tett og ugjennomtrengelig ut.

Men her sitter både regnsensorer og andre slags remedier som trenger fri sikt. Og det er her du skal feste brikken, ikke på vinduets blanke felt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Brikken skal festes på dette sorte skraverte feltet, forteller Jensen. Feltet indikerer den del av ruten som ikke er belagt med filmen som skaper problemer i utgangspunktet, fortsetter han.

Kommer: Årsavgift etter bruk

Hvilke biler?

Vegdirektoratet har ingen liste over hvilke bilmodeller som har den typen glass som skaper problemer for bombrikkene, men sier at det gjelder et fåtall modeller.

For de det gjelder kan bomselskapene være til hjelp med brikke-montering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bomselskapene har oppdaterte lister over disse modellene, og bistår kundene med monteringshjelp, forteller senioringeniør Tommy Mathiesen i Statens vegvesen.

Les også: Vurderer Autopass og GPS-tvang

Hvorfor lys plast?

Ikke alle liker den lyse grå, eller hvite dingsen som mange føler seg tvunget til å feste på innsiden av frontruta. Bombrikken blir med dette svært godt synlig. Dette gjør at særlig de som har en spesiell bil kan føle det surt å måtte lime opp en godt synlig plastkloss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er flere grunner til at brikken er grå. Det er minst varmeabsorberende, gir lavest mulig kostnader ved å bare ha en farge, i tillegg til at det er en nøytral farge, forteller Mathiesen.

Er det eventuelt greit å lakkere den sort da, lurer vi på.

- Dette er ikke testet av Statens vegvesen. Vi vet ikke hvordan løsemidler, pigmenter og andre elementer i lakk kan påvirke brikken. I tillegg vil en svart brikke absorbere mer varme enn en grå eller hvit brikke, avslutter Mathiesen.

Husk for øvrig at det er pant på brikkene. Når avtalen avsluttes leverer du brikken til bomselskapet du har avtale med, og depositum tilbakebetales.

Visste du forøvrig at tre av fire bomstasjoner stenges før tiden?

Tips for å feste brikken:

  • Det bør være minst 15 grader i ruten når brikken skal monteres. Bruk gjerne varmeapparatet ved lavere temperaturer. Et alternativ er å ta med brikken en gang du er på et kjøpesenter med oppvarmet parkeringshus, eller tilsvarende steder.
  • Finn egnet sted på glasset, og rengjør ruten der festet for brikken skal limes opp. Dersom det er en helt ny brikke du skal sette opp, så følger det med en egnet våtserviett.
  • Press brikkens limpute mot ruten i minst ti sekunder. Sørg også for at hele limputen er i kontakt med ruten.
  • Brikken skal monteres vannrett.

Hva betyr bomring-signalene?

Grønt signal – Betyr at passeringen er godkjent, det vil si at brikken er registrert og avtalen belastet.

Hvitt signal – Betyr at saldo på avtalen din er lav dersom du har forskuddsavtale. Hvis du har etterskuddsavtale betyr dette at faktura er sendt.

Ingen signal – Passerer du uten brikke eller ikke har betalt faktura, får du ingen lyssignal.