Meny

Test Lexus GS 300h: Ny pris gjør denne høyaktuell

- Løype, jeg skal fram! Lexus GS 300h skal bane vei, ikke bare i trafikken, men også på salgsstatistikken. Det er i alle fall målet til Lexus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hvorfor vi lot oss overraske da vi testet ny premiumbil.

Lexus hadde sitt beste salgsår i Norge i fjor – og tar stadig nye markedsandeler. Noe storselger er det fortsatt ikke. Men stadig flere har fått opp øynene for Toyotas premiummerke, særlig takket være innstegsmodellen CT200h som kom i 2011. Plutselig var premiumbilen tilgjengelig for rundt 300.000 kroner.

I strategien om å tilby et stadig bredere modellutvalg, dukket nye IS opp i fjor – og nå kommer en ny og høyaktuell bil til det norske markedet.

GS har gått ned 300.000 kroner i pris, takket være en ny motorkombinasjon.

Les også: Her tas flest råkjørere

Saken fortsetter under bildetBILLIGERE: En ny motorkombinasjon gjør utslag i prisen. Foto: BroomBILLIGERE: En ny motorkombinasjon gjør utslag i prisen. Foto: Broom

Les også: Se hvor billig Lexus-SUVen er blitt

Mye billigere

GS 300h heter bilen som skal gå i strupen på relativt folkelige varianter av BMW 5-serie, Mercedes E-klasse og Audi A6.

Tidligere var det eneste alternativet i GS-serien den som heter GS450h – som byr på 345 hk og koster over 800.000 kroner. Den nye har 221 hk – og byr på en startpris på 525.400 kroner.

Kan den få vanedyrene i det norske bilmarkedet til å velge utradisjonelt? Vi har testet bilen for å se om potensialet er der:

Hvordan er den å kjøre?

Førsteinntrykket av testbilen, basert på utseendet, er at dette er en sint og sportslig sedan. En bil som vil klore seg fast i veien, glefser etter alt som beveger seg og spytter ut ild bak.

På veien er den imidlertid snill som et lam – og har komfort helt i toppklassen. I coupeen er det svært stille når du suser bortover på motorveien. Akkurat stillheten er et viktig tegn på at dette er vaskeekte premium. Det sier noe om hvilket arbeide som er lagt ned i bilen – og gjør det langt mindre slitsomt å føre en samtale eller kjøre lenge om gangen.

Les også: Bugatti Veryron: Har 40 usolgte biler - verdi: 550 millioner kroner!

Den takler også humper og ujevnheter i veien eksemplarisk.

Men vi ble altså noe overrasket over at den ikke er mer sportslig. Til det er den litt for treg og styrefølelsen litt for vag.

Vi ble heller ikke heeelt fortrolig med den trinnløse girkassen - den tar bort litt av sportsligheten.

Da vi stilte inn bilen sitt kjøremønster på sportslig og brukte girhendlene bak rattet, var det heldigvis mulig å ha det gøy likevel. Bare ikke fullt så gøy som i for eksempel en BMW 5-serie.

GS virker å være skapt for overlegen komfort – der er den også svært god – og det kreves litt av sjåføren for at den skal la seg rive med og bli sportslig.

Les også: Denne SUV-en kan gi Lexus sitt store gjennombrudd i Norge

Hvordan er plassen?

Saken fortsetter under bildetBagasjerommet er ikke like stort som hos konkurrentene, takket være batteriene til elmotoren. Bagasjerommet er ikke like stort som hos konkurrentene, takket være batteriene til elmotoren.

Sitter du foran er det i alle fall svært lite å klage på. Her er det rikelig med plass – og setene har ypperlige justeringsmuligheter. Alt er innen rekkevidde og logisk plassert.

I baksetet er det bra benplass – og takhøyden er heller ikke et problem, selv for en kar på 190 cm. Det midterste setet er i høyeste grad kun for korte turer, både fordi det er lite og ukomfortabelt, og fordi kardangtunnelen er i veien. Men slik er det jo i stor grad også hos BMW, Audi og Mercedes.

Ankepunktet er bagasjerommet på 482 liter. Det er ikke spesielt stort – og betydelig mindre enn bilene til den tyske trioen.

Dette problemet er det batteriene som må ta skylden for. Her blir dermed GSen forbikjørt av de fleste andre i denne klassen.

Les også: – Er det skummelt å kjøpe fem år gammel hybridbil?

Går den bra?

Saken fortsetter under bildet

Siden det er snakk om en hybrid, er det her to forskjellige motorer som jobber sammen. En tradisjonell bensinmotor på 2,5 liter som yter 181 hk/221 nm og en elmotor som gir 143 hk/300 nm. Tilsammen blir det ikke 324 hk, slik du kanskje skulle tro, men 221 hk

0–100 km/t skjer ikke på et blunk. Du må regne med 9,2 sekunder på øvelsen – og det er faktisk ganske tregt. For eksempel fikser BMW 525d med 211 hk denne øvelsen på 2,2 sekunder mindre. Det merkes!

Selv innstegsmodellen til BMW og Audi, 520i og 2.0 TFSI, er betydelig raskere med 7,9 og 8,3 sekunder – og disse har i tillegg en startpris som er henholdsvis rundt 20.000 og 35.000 kroner under GSen.

GSen oppleves ikke undermotorisert ved vanlig kjøring, men vi skulle gjerne sett at ytelsene var noe bedre med såpass stor motor.

Men når det kommer til forbruk er den i en klasse for seg. 0,47 l/mil som oppgitt blandet forbruk er rett og slett imponerende. Aller best er det kanskje at småkjøring ikke påvirker tallet negativt i nevneverdig grad ...

Les også: Her er en annen ny Lexus som har fått gunstig pris

Finest utenpå eller inni?

Saken fortsetter under bildet- Løype, jeg skal fram! Lexus GS 300h skal bane vei, ikke bare i trafikken, men også på salgsstatistikken. Det er i alle fall målet til Lexus.- Løype, jeg skal fram! Lexus GS 300h skal bane vei, ikke bare i trafikken, men også på salgsstatistikken. Det er i alle fall målet til Lexus.

Testbilen har utstyrsnivå F-sport – og er topputgaven. Det betyr feite hjul, store bremser, og en styling som særlig forfra gir et sportslig og aggressivt uttrykk. Akkurat designet på fronten har vi forresten en liten historie om. Det ble såpass aggressivt fordi en Lexus-sjef som kjørte på autobahn opplevde at bilene han tok igjen med forrige generasjon GS ikke flyttet seg. Den var rett og slett for snill å se til.

Sånn er det nok ikke lenger – ikke minst med F-sport-pakken sier den nye klart ifra: Løype, jeg skal fram!

Den hvite lakken gjør at stylingen kommer tydelig fram – og hvit er jo også motefargen for tiden. Kombinert med mørke felger ser det riktig så barskt ut.

Egentlig litt barskere enn bilen faktisk er med denne motorkombinasjonen.

Men interiøret har ingen planer om å tape det heller. Vi er imponert over opplevd kvalitet, komfort og ikke minst et brukervennlig og intuitivt infotainmentsystem – med "musa" som viktigste kontrollredskap.

Les også: Ta hensyn til vogntog når du kjører

Saken fortsetter under bildetLexus har naturligvis ikke lyst at sjåførene skal få "musearm" - og har vært elskverdige nok til å legge inn en hendig støttepute som skal hindre det ... I tillegg er det knapper til å bla eller hente opp hovedmenyene foran musa.Lexus har naturligvis ikke lyst at sjåførene skal få "musearm" - og har vært elskverdige nok til å legge inn en hendig støttepute som skal hindre det ... I tillegg er det knapper til å bla eller hente opp hovedmenyene foran musa.

Den fungerer som betegnelsen tilsier akkurat som musa du bruker på PCen. Den styrer pekeren som danser rundt på bilverdens største skjerm – ja, bortsett fra gigantskjermen i Tesla Model S, da. Og selv om grafikken kanskje ikke er helt på nivå med tyskerne, er løsningen absolutt god. Også fordi du kan kjøre split screen, slik som BMW, og dermed kan ha flere informasjonskilder på skjermen samtidig.

Undertegnede digger GS-en med F-sport-pakken. Den har mye mer særpreg og er langt tøffere enn det de tyske merkene har å by på. Derfor vinner eksteriøret – men bare så vidt.

Les også: Varetransport eller bare plassbehov?

Saken fortsetter under bildetDet er høy klasse over GS-interiøret. Litt tynt ratt, men ellers lite å klage over. Dessuten får du nå veldig mye utstyr om du ønsker - som head up, night vision, ventilerte seter og adaptive cruise for å nevne noe.Det er høy klasse over GS-interiøret. Litt tynt ratt, men ellers lite å klage over. Dessuten får du nå veldig mye utstyr om du ønsker - som head up, night vision, ventilerte seter og adaptive cruise for å nevne noe.

Les også: Sitt som en konge – til en tredjedel av prisen

... og hva er konklusjonen?

Saken fortsetter under bildetFronten på Lexus GS ser sint ut i utgangspunktet. Med F-sportpakke og hvit lakk som framhever stylingen blir den enda mer aggressiv. Fronten på Lexus GS ser sint ut i utgangspunktet. Med F-sportpakke og hvit lakk som framhever stylingen blir den enda mer aggressiv.

Det er ingen tvil om at Lexus nå begynner å kunne blande seg inn i kampen om også "vanlige" kunder. Den forrige GS-en var tross alt 300.000 kroner dyrere.

Lexus sin styrke er svært hyggelig forbruk, den bombesikre driftssikkerheten, en design som skiller seg ut, høy kvalitetsfølelse innvendig – og mer utstyr enn konkurrentene.

Utfordringen dens er at den ikke mulig å få som stasjonsvogn, mangler mulighet for 4x4 og at 300h ikke er like sprek som tidligere nevnte konkurrenter.

Den største bøygen her er nok mangelen på stasjonsvogn – for utover det begynner virkelig GSen å bli en bil du bør ta med i betraktningen ...

Fakta:

Bil: Lexus

Modell: GS 300h F-sport

Motor: 2,5-liter, 4-sylindret bensin på 181 hk + el. motor på 143 hk

0–100 km/t: 9,2 sekunder

Forbruk: 0,47 l/mil ved blandet kjøring

Pris fra: 525 400 kroner

Pris testbil: 727.200

Les også: Lexus LS – ny luksusflåte fra Lexus

Saken fortsetter under bildetMultimediaskjermen på 12,3 tommer er blant de aller største i bilverden - og du må ikke betale ekstra for den heller. Grafikken er bra - men ikke helt på høyden med premiummerkene. Multimediaskjermen på 12,3 tommer er blant de aller største i bilverden - og du må ikke betale ekstra for den heller. Grafikken er bra - men ikke helt på høyden med premiummerkene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger rømt fra fengsel på øy i Venezuela02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:59 Valglokalene er åpnet i Indonesia01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet
Siste nytt
04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger rømt fra fengsel på øy i Venezuela02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:59VerdenValglokalene er åpnet i Indonesia01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43NorgeEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus