Meny

Blinker du med lysene?

BLINK-BLINK: Å varsle om fartskontroll ved å blinke med lysene kan være forbudt av indirekte årsaker. (Foto: Kia)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være forbudt å varsle, selv om det ikke er ulovlig.

Du kjører gjennom en fartskontroll i motsatt retning. Etter å ha passert kontrollen møter du motgående trafikk.

Er du en av dem som varsler andre bilister om fartskontrollen ved å blinke med hovedlysene? Har du egentlig lov til det?

Her er gjennomsnittsmålingene

Godt eksempel

En slik sak har nylig vært oppe i rettssystemet i St. Louis, USA. Der kom dommeren frem til at det er bilistenes fulle rett i henhold til ytringsfriheten å varsle andre om hva som venter dem.

Spørsmålstillingen kom opp etter at en betjent stoppet en eldre bilist, som fra før ikke har noen anmerkninger i førerkortet. Michael Sulli, som ble stoppet, saksøkte byen for hendelsen, og fikk til slutt fullt medhold fra dommeren. Dette har du lov til i egenskap av ytringsfriheten, slo dommeren fast.

Tåkelys i kombinasjon med nærlys: Ulovlig

I Norge

Hva med her hjemme i Norge? Vi ringte politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet for å høre hva regler og praksis er her hjemme.

- Jeg har ikke hørt om at det noen gang er stoppet bilister på dette grunnlaget, forteller Guttormsen.

Men hva med lovligheten, finnes det hjemmel for å bøtelegge for slik varsling?

- Det må i så fall være med bakgrunn i at du ifølge enkelte paragrafer ikke har lov å ta oppmerksomheten vekk fra andre førere, annet enn for å varsle om fare. En fartskontroll kan vel strengt tatt ikke anses som en fare for andre bilister, forteller Guttormsen videre.

Hva da med laser- eller radarvarslere, de gjør jo samme funksjon, men er likevel ulovlig, spør vi.

- Disse er forbudt av andre årsaker, ettersom noen av dem er med på å forstyrre instrumentene, forteller Guttormsen, og sikter til at enkelte enheter bevisst blokkerer signalene fra noen typer fartsmålere.

Ordinære fotoboksvarslere er fullt lovlig, ettersom dette bare er passive enheter som bruker GPS og faktisk posisjon som verktøy.

Les også: Vi ble stoppet for feil lysbruk, og skulle bøtelegges. Politiet måtte be om unnskyldning

Å blinke med lysene til motgående trafikk er med andre ord ikke forbudt når det kommer til varsling av kontrollen, men det kan være forbudt fordi du trekker til deg oppmerksomheten til den møtende trafikken.

Det er altså ikke lovlig sånn helt uten videre.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus