Volvo S60 TG:

Premium kjøreglede

The lady in red: Volvo S60 T6 All Wheel Drive

BMW, Audi og Lexus er premium bilmerker som nå får skarp konkurranse fra Volvo S60 T6.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stasjonsvogn er kjempepopulært her på berget, men er det ikke på tide å se på sedanversjoner? Dét var riktig nok ikke målet med denne testen, men når vi nå engang fikk utlevert en S60 T6 (stasjonsvognversjonen av Volvo heter V60), synes jeg den er vel så elegant og linjelekker.

Jeg røper med en gang at dette var en nydelig kjøremaskin. Jeg trengte av en eller annen grunn litt tid på å bli helt fortrolig med bilen, men når den hadde «satt seg» i ryggmargen var den bent frem herlig.

På en av mine kjøreturer valgte jeg ubevisst en omvei for å nyte en bil som var velbalansert og underholdende. Det var faktisk med en god del motvilje jeg leverte bilen tilbake.

Volvo har en sterk profil i Norge. PV 544 var i sin tid en skikkelig tøff bil for de kule gutta i gata. Så kom Volvo Amazon, som var solid, slitesterk og praktisk, med design inspirert fra Chevrolet. 240-serien fra 70-tallet hadde sin egen stil, og solgte som varme hvetebrød, og sannelig er ikke den bilen fortsatt svært populær som rallybil.

Kinesiske eiere

Men etter hvert kom Ford inn som eier av Volvo; de problematiske årene innen bilproduksjon var et faktum. I dag har Chinese Zhejiang Geely Holding Group overtatt eierskapet. De har gitt bilfabrikken i Göteborg med sine dyktige ingeniører og fantastiske testbaner godt albuerom for utvikling av nye biler.

Kina er et viktig marked for de nye eierne. Salget av Volvo i Kina har økt med 30 prosent de siste årene. Volvo er der et populært alternativ til BMW og Audi, og mye tyder på at omsetningen her kan redde Volvo fra fortsatt underskudd. Eneste antydning til mørke skyer i horisonten er Kinas importavgift på 25 prosent. Dette har aktualisert byggingen av en fabrikk for produksjon av Volvo i Kina.

Trøsten får være at ingenting tyder på at utviklingen av bilene vil bli flyttet fra Sverige.

Designet på S60 gir bilen et robust utseende, i god Volvo-tradisjon. Proporsjonene er fine, og vår bil har moteriktige skliplater som dekor foran og bak. Rektangulære eksosrør og store baklys fiffer opp en litt traust akterstuss, men fronten er bedre. Her er den alltid viktige grillen utformet slik at bilen ser ut for å stå og smile til deg. Det er bra. Designer Peter Reuterberg forteller også at de bevisst har gitt frontlyktene form som ulveøyne.

Les også: Volvo jobber mot en ny XC90

Ortopedi

Testbilen hadde sportsseter med utmerket sidestøtte og god passform. Klikk på bildene for større versjon. Foto: Morten LarsenTestbilen hadde sportsseter med utmerket sidestøtte og god passform. Klikk på bildene for større versjon. Foto: Morten Larsen

Intet galt med designet, altså. Men det er når man sitter bak rattet at bilen mest av alt kommer til sin rett. Førersetets justeringsmuligheter er sjenerøse, og setene er svært gode å sitte i. Kanskje ikke tilfeldig, for Volvo har siden 60-tallet konsultert ortopediske kirurger for å få råd om utforming av setene. Setene i vår testbil er riktig nok av typen sportsseter, som er tilleggsutstyr, og ga blant annet en formidabel sidestøtte. Men sittekomforten er Volvo kjent for, uten slike seter.

Rattet og en del andre detaljer har samme utforming i vår bil som man får med bilen utstyrt i R-Design, inklusive girhendler å leke seg med. For 15.000 kroner får man dessuten bilen levert med Sensus Connected Touch med syvtommers TFT berøringsskjerm til navigasjon, musikkstreaming og Internett. Vår bil hadde også stilig, sort skinninteriør.

Fast og myk

Styringen i vår bil kunne justeres i tre trinn; myk, normal og hard - en funksjon av sportsunderstellet.

Jeg regner meg som en motstander av for stiv fjæring på en bil, for det går vanligvis ut over komforten. Man blir lei av å kjøre en stiv bil i enhver anledning. Så hvordan det er mulig å utstyre denne bilen med senket sportsunderstell og et ganske stivt oppsett, samtidig som bilen er så sivilisert i fjæringen, er ikke lett å forklare. Men Volvos ingeniører har altså klart det.

Dette er samme hjulopphenget som leveres på R-Design. Jeg har kjørt V60 med R-design på Volvos sin testbane i Göteborg og vet at sportsunderstellet fungerer praktfullt. Litt av fortjenesten for dette må vi gi til Corner Traction Control. Dette er et system for dreiemomentfordeling, eller fordelingen av drivkreftene. Understyring/overstyring justeres ved hjelp av at drivkreftene fordeles til hjulene samtidig som bremsekraft fordeles til indre og ytre hjul idet man akselererer ut av svinger.

Noe av det samme systemet var på feststemte Ford Fiesta ST som ble testet for ikke lenge siden. Video av Ford Fiesta ST ser du her.

Volvo beveger seg i utvikling mot å ha én firesylindret motor som utstyres med forskjellige topper, dieselinnsprøyting, bensininnsprøyting og forskjellige turboversjoner for å møte de forskjellige kravene til ytelse kundene har. Men enn sålenge finnes motoren som satt i vår bil; T6-motoren på 304 hk.

Ketchupeffekten

Den er ganske temperamentsfull, og bør tilfredsstille sjåfører med behov for høy ytelse. Kombinert med en automatkasse kan ofte slike motorer være en utfordring når man gir gass for å starte fra stillestående eller bare for å foreta en kort akselerasjon. Jeg snakker om den berømte «ketchupeffekten». Det vil si at først skjer det lite, så girer kassa ned – og da kommer plutselig all effekten.

Men ikke på Volvo S60 T6. Hvis man brått gir full gass er reaksjonen deretter, men ved normal kjøring er bilen svært sivilisert og med så godt som null «ketchupeffekt». Igjen full honnør til ingeniørene for dette.

Testbilen var utstyrt med firehjulsdrift, men dessverre var det ikke nok vinterføre til å finne ut hvordan det fungerer. Kjenner jeg Haldex rett, er systemet helt prima.

Det som derimot bare fungerte sånn passelig var dødvinkelvarsleren. Lampen i det utvendige speilet blunket og advarte mot bil i blindsonen titt og ofte, også da jeg nærmet andre kjøretøy bakfra. Slik skal det jo ikke være.

Les også: Audi setter Frankfurt på hodet

Aktive fjernlys «masker ut» andre kjøretøy. Foto: VolvoAktive fjernlys «masker ut» andre kjøretøy. Foto: Volvo

Aktive fjernlys, eller Active dual-xenon hovedlys, er derimot en imponerende oppfinnelse. Andre biler maskes effektivt ut, mens alt rundt lyses opp. Dette er beskrevet i testen av BMW X5. Et viktig bidrag til sikkerheten. De aktive fjernlysene lyser også den veien du svinger.

De elektroniske krykkene er selvsagt til stede, og jeg tenker på elektroniske stabilitetssystem, eller Dynimic Stability and Traction Control, som Volvo kaller det. Men det er mer: Fotgjengervarsling med full autobrems. IntelliSafe-systemet virker i hastigheter opp til 50 km/t, og aktiviserer også automatisk bremsing dersom bilen foran i morgenrushet bremser opp og du ikke er oppmerksom.

For Volvo er sikkerheten alfa og omega, da undrer det meg litt at Euro NCAP ikke har testet S60 siden 2001, V60 er som nevnt stasjonsvognvarianten, og den finner jeg fra 2012. Det får duge: 5 stjerner.

Les også: Insignia ut av skyggen

Avanserte instrumenter

På instrumentpanelet kan du se hvilken innstilling du har på hovedlyset. Det er en del av det adaptive digitaldisplayet, altså instrumenter som gir mulighet for å velge mellom tre konfigurasjoner: Elegance, Eco og Performance.

Adaptivt digitaldisplay gjør det mulig å velge mellom tre konfigurasjoner. Her vises «Performance». Foto: VolvoAdaptivt digitaldisplay gjør det mulig å velge mellom tre konfigurasjoner. Her vises «Performance». Foto: Volvo

Elegance gir en gyldenbrun farge som skal virke beroligende har jeg fått vite.

Eco-konfigurasjon har en grønn bakgrunnsfarge må vite, og et Ecometer er synlig i venstre kant. Drivstofforbruket vises, og et grønt lys belønner føreren dersom kjøringen er optimalt miljøvennlig.

Performance-konfigurasjonen har rød, sporty bakgrunn. Sentralt plassert er turteller istedet for speedometeret, men hastigheten vises digitalt i senteret på displayet. På høyre side dukker et «power meter» opp. Det viser hvor mye effekt som er tilgjengelig og hvor mye som brukes i «real time».

Les også: M for Magisk

Systemet er ikke ulikt det som finnes i Lexus is300h. Les testen av Lexus is 300h her.

Min testbil var en velutstyrt All Wheel Drive (AWD) Summum med T6-motoren. Det gir en bil du må punge ut 966.300 kroner for. Men det går an å få en Volvo S60 fra drøye 345.000 kroner. Jeg anbefaler allikevel å investere i noe tilleggsutstyr for at bilen skal være lettere å selge når den tid kommer.

Du får en flott, solid og representativ bil som du kan være stolt av. Stolt er tydeligvis Volvo også, det tyder blant annet det store Volvo-merket i grillen på.

Les også: Liten og avansert

Tekniske data

Volvo S60

D2

T3

T6

Modellnivå

Base

Momentum

Summum

Pris, kr

335.400

381.800

839.900

Pris testbil, kr

966.300

Motorkonfigurasjon

4 på linje

4 på linje

6 på linje

Slagvolum, cm3

1.560

1.596

2.953

Motor effekt, hk/kW

115/84

150/110

304/224

Motor dreiemoment, Nm/turtall

270/1.750

240/1.600

440/2.100

Co2-utslipp (g/km)

103

129

231

Nox-utslipp (mg/km)

N/A

N/A

N/A

Forbruk blandet kjøring, l/mil

0,39

0,55

0,99

Akselerasjon 0-100 km/t, sek.

10,9

9,4

5,9

Toppfart, km/t

195

210

250

Svingdiameter, meter

11,3

22,3

11,3

Lengde (mm)

4.635

4.635

4.635

Bredde (mm)

1.865

1.865

1.865

Bredde (mm, inkl speil)

2.097

2.094

2.097

Høyde (mm, inkl finne)

1.484

1.484

1.484

Akselavstand (mm)

2.776

2.776

2.776

Sporvidde for/bak

1.588/1.585

1.588/1.585

1.588/1.585

Bakkeklaring, cm

13,6

13,6

13,6

Rampevinkel for/under/bak

N/A

N/A

N/A

Vekt, kg

1.614

1.599

1.752

Nyttelast

N/A

N/A

N/A

Tilhengervekt m/brems kg

1.300

1.600

1.800

Bagasjerom liter

380

380

380

Drivstofftank, liter

67,5

67,5

67,5

Drivstoff

Diesel

Bensin

Bensin

Drivhjul

Foran

Foran

4 x 4

Girkasse

6-trinns man

6-tr Powershift

Automat

EuroNCAP % voksne/barn (V60)

94/82

94/82

94/82

Merk: For utgave T6 er oppgitt mål til modell uten sportsunderstell.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus