Slik kontrolleres politiets fartsmålere

Politiets laserfartsmåler til kontroll hos Justervesenet.   Foto: Kristin Sørdal
Politiets laserfartsmåler til kontroll hos Justervesenet. Foto: Kristin Sørdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én gang i året sendes alle politiets laserfartsmålere til kontroll hos Justervesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hvis du skulle lure: Om politilaserne

Hvis du skulle lure 1: Laseren bruker 0,3 sekunder på å gjennomføre en hastighetsmåling av bilen din. Dersom du skulle oppdage politiet med en laserfartsmåler i vegkanten, er det med andre ord store muligheter for at fartsmålingen allerede er gjort ...Hvis du skulle lure

2: Hva gjelder feilvisning: Laserfartsmåleren trekker fra 3 kilometer i timen på alle hastigheter under 100 kilometer i timen og tre prosent på hastigheter over 100 kilometer i timen. Fartsmåleren vil vise både den korrigerte og den ukorrigerte hastigheten, men det er den korrigerte som brukes av politiet - og av Justervesenet under kontrollen.

Èn gang per år sendes alle politiets laserfartsmålere til kontroll hos Justervesenet. Vi har fått være med og se hva en slik kontroll innebærer.

Kontrollen består av flere deler, blant annet sjekkes det at alt av utstyr er helt og komplett, de gjennomfører klimatester, hastighetskontroll, siktekontroll og effekten av laserlyset.

Les også: EU vil sperre farten på bilen din

Ingen krav om kontroll

Justervesenet har kontrollert politiets lasere siden 1999, og det er faktisk ingen selvfølge. Per i dag finnes det nemlig ingen lovpålagte krav om at fartsmålere - verken politiets laserfartsmålere eller vegvesenets fartsmålere - skal kontrolleres. Politiet og Vegvesenet har imidlertid tatt initiativ til at begge disse typene måleinstrumenter skal gjennomgå en årlig kontroll.

Saken fortsetter under bildet Deler av kontrollen foregår her, i Deler av kontrollen foregår her, i "lengdemetergangen" hos Justervesenet på Kjeller. "Lengdemetergangen" er primært bygget for metermåling. Man sikter på noen måleskiver i enden av gangen. Foto: Kristin Sørdal

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gyldig ett år etter kontroll

Justervesenets kontroll kommer i tillegg til de rutinene som politiet selv har til kontroll av apparatet, både før og etter bruk.

- Politiet har sine egne rutiner for å sjekke siktet. Men det er instrumentet som er i fokus her. Vi får det inn til kontroll, sjekker ulike ting, og sender det ut igjen med et kontrollbevis. Oppdages det feil, så blir det rettet hos produsent eller leverandør før det blir kontrollert på nytt, sier overingeniør Jan-Erik Holmen hos Justervesenet til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollen er årlig, og det utstedes et kontrollbevis. Dette medfører at instrumentet kun er gyldig fra den dato kontrollbeviset utstedes og ett år fremover.

Andre feilkilder

Selv om et måleinstrument er kontrollert og funnet i orden hos Justervesenet, kan det fremdeles være feilkilder forbundet med bruken.

- Man kan oppleve feil på grunn av feil bruk. Det kan også være andre feilkilder. Men i forkant av kontroller gjør de blant annet målinger hvor de avslører hvor på veibanen de får refleksjoner fra veibanen og fra merking. Hvis de har gjennomført den testen og ikke får målinger på 120 meter, vet de at de kan gjøre fartsmålinger fra 120 meter opptil 400 meter, uten at de får refleksjoner fra vegbanen som kan være med å gi feil hastighet. Etter at de begynte med det, er det minimert sannsynlighet for å få feilmålinger. Men bruker du det feil, kan du få feil, sier Holmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det utføres en uavhengig kontroll av laserfartsmålerne, gjør også at det kan settes ekstra lit til måleinstrumentet ved en eventuell tvistesak mellom fører og gjeldende myndighet. Men: Det stilles selvsagt også endel krav til betjening av fartsmålerne, for at målingen skal anses som korrekt.

Skal skape tillitt

Justervesenet har som oppgave å sørge for at det er tillitt til norske målinger både nasjonalt og internasjonalt. Forbrukere, offentlige myndigheter og næringsliv skal være trygge på at måleinstrumenter som brukes i kjøp og salg er korrekte og tilstrekkelig nøyaktige. Justervesenet har dermed en rekke lovregulerte oppgaver , som for eksempel kontroll av måleinstrumenter som brukes i forbindelse med salg, eksempelvis butikkvekter, bensinpumper eller drosjenæringens taksametere.