Meny

Skuffet i sikkerhetstest

HARD MEDFART: BMW har fått kritikk for ikke å ha oppnådd fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstestprogram. Foto: EuroNCAP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av elleve testede biler var det hele fem som ikke oppnådde toppscore i siste runde hos EuroNCAP. Flere av dem, BMW i3 inkludert, selges i Norge.
Stjernene:

Slik gikk det i siste EuroNCAP-test:

 • Ford Tourneo Connect: 5 stjerner
 • Infiniti Q50: 5 stjerner
 • Maserati Ghibli: 5 stjerner
 • Mazda 3: 5 stjerner
 • Mitsubishi Outlander PHEV: 5 stjerner
 • Peugeot 308: 5 stjerner
 • BMW i3: 4 stjerner
 • Ford EcoSport: 4 stjerner
 • Mercedes Citan: 4 stjerner
 • Nissan Note: 4 stjerner
 • Volkswagen T5: 4 stjerner

BMW har fått pepper for at deres rosende omtalte elektriske i3 faktisk ikke oppnådde rosende omtale fra testorganisasjonen EuroNCAP. Etter omfattende kollisjonstester kvitterte BMW kun ut fire av fem mulige stjerner.

Dette kom som en overraskelse på de fleste som interesserer seg for sikkerhet i bil, fordi det normale er blitt at nye biler oppnår høyeste score. Bilprodusentene konstruerer dem slik.

Les også: Feriebagasjen kan bli dødsprosjektil

Ingen unnskyldning

Derfor kom det også som en overraskelse at hele fem av elleve testede biler ikke klarte fem stjerner. Forklaringene på årsaken spriker.

For BMW er det ingen unnskyldning. Dette er et så sviende nederlag for premiumprodusenten at de ikke kan leve med resultatet over tid. Særlig ved påkjørsel bakfra beskytter i3 for dårlig.

For Nissan Note finnes heller ingen unnskyldning. Nissan har gjort et betydelig nummer hvor sikker denne bilen er, og da hjelper det lite om nakken knekker ved påkjørsel bakfra. Bilen er nettopp satt i salg i Norge.

Les også: Aygo, 107 og C1 faller gjennom

Ford EcoSport er ikke i salg i Norge ennå, men den kommer som Fords lille SUV og konkurrent til Opel Mokka. Bilen scorer jevnt bra på sikkerhet, men mangler viktige førerstøttesystemer og får derfor ikke nok poeng til å klare fem stjerner.

Fire til Mercedes

Mercedes Citan fikk kun tre stjerner i forrige test. Det kunne ikke Mercedes leve med, og har nå forbedret denne Renault-bygde bilen slik at den klarte fire stjerner. Testresultatet gjelder personbilen og er derfor ikke direkte relevant for det norske markedet, fordi Citan kun selges som varebil i Norge.

VW T5 er personbilutgaven av VW kjente varebil. Det er forholdsvis nytt at EuroNCAP tester slike biler. Testene vil tvinge produsentene, VW inkludert, til å forbedre sikkerheten.

Les også: Dette er Norges mest fornuftige bil

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus