Bilkjøpet trenger ikke å være et kupp selv om det er billig

Volvo XC90 er nå nede i rundt 150.000 kroner i bruktmarkedet - og mulighetene for å prute videre bør absolutt være der.
Volvo XC90 er nå nede i rundt 150.000 kroner i bruktmarkedet - og mulighetene for å prute videre bør absolutt være der.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen biler skal du tenke deg godt om før du kjøper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei en kollega av meg har kjøpt Tesla Model S og fikk bilen sin for snart to måneder siden. I tiden som har gått etter det har han prøvd å selge gamlebilen, uten at det har lykkes særlig godt.

Det er en Volvo XC90, 2004-modell. Dieselmotor og automat. Den har gått 220.000 kilometer. Serviceheftet er fulgt opp til for tre år siden, men han har tatt oljeskift og sånne ting på verkstedet. Ny automat i 2009. Han prøvde seg først litt over 200.000 kroner, men fikk ingen respons. Nå slengte han bare fram et tilbud til meg om å få den for 160.000 kroner hvis jeg er kjapt ute. I så fall tenker jeg å selge Golfen som i dag er "konebilen" og ha den som bil nummer to.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet at dette ikke er verdens beste bil og har lest mye av det dere har skrevet om den før, men likevel tenker jeg at den til en sånn pris plutselig er veldig attraktiv uansett. Blir ikke snakk om å kjøre veldig mye i året. Men stor og sikker bil til kortere kjøring, ungene til aktiviteter og slike ting. Hva er ditt synspunkt?

Hilsen Dag.

Benny svarer:

Hei Dag! Det må være noe helt spesielt med Volvo XC90. Jeg har etter hvert fått mange spørsmål som ligner ganske mye på ditt. Med utgangspunkt i at man vet at dette ikke akkurat er noen kvalitetsbil – men likevel har lyst på den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det jo sånn at alle biler på en måte blir et godt kjøp til slutt, bare prisen er lav nok. Også XC90. Men jeg må nesten minne om at det uansett pris, kan bli en kostbar bil å eie. Kvaliteten er rufsete og ujevn, særlig på de første årgangene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bruktmarkedet har de nå beveget seg ned rundt 150.000 kroner for de rimeligste eksemplarene. Hvis du leser litt i annonsene i det prisleiet, vil du se at mange biler har skiftet automatkasse. Det er også mange som forteller om "betydelige påkostninger". Her kan vi fort være oppe i 100.000 kroner på noen år. Da er det klart at noen har hatt kostbart bilhold.

Jeg blir faktisk ganske skeptisk når selger ramser opp alt som er skiftet og hva det har kostet. Ja, det er naturligvis vel og bra det. Men man har jo ikke akkurat noen garanti for at det stopper her – snarere tvert imot.

Optimistisk selger: Ikke drømmebil – bare drømmepris

Grundig test

Jeg er heller ikke så sikker på at 160.000 kroner for bilen du har blitt tilbudt egentlig er noe kupp. Det er snarere der den skal ligge, kanskje også en del under. Dette med at servicer ikke er tatt de siste tre årene, får meg til å tenke at dette er en bil jeg ville vært svært skeptisk til i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biler som XC90 trenger virkelig stell og oppfølging. Slurver man med dette, kan det bli veldig dyrt. Jeg tenker derfor at en grundig test – enten hos NAF eller på et verksted – er en klar forutsetning før du kjøper. Bare da får du vite hva slags stand bilen egentlig er i. I verste fall risikerer du å betale 160.000 kroner for en bil som kan gi deg store utgifter i løpet av svært kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skumle med XC90 er at kvaliteten kan variere mye. Noen eiere kjører bortimot feilfritt år etter år, mens andre opplever det ene (kostbare) problemet etter det andre.

Jeg vil altså ikke i utgangspunktet fraråde deg dette, særlig ettersom det høres ut som du vet hva du eventuelt går til. Men du må sjekke bilen grundig og også ta en titt på hva tilsvarende biler ligger ute til. Ja, ikke bare det. Jeg ville også kontaktet noen andre selgere og sjekket om de kan være klare for å gå ned i pris.

Bare da vet du om du virkelig gjør et godt kjøp.

Les også: Snart slutt for Volvo-suksessen

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 5: Disse kræsjtestene glemmer du ikke så lett