Meny

Slik installerer du AirPlay i bilen med Airport Express:

Vi hacket bilen, fikk airplay

AIRPLAY: Slik monterte vi integrert Airplay i BMW X5. Det gir trådløs lydoverføring til stereoanlegget fra iPhone eller iPad. Foto: Peter Holsback

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig kvitt ledningskaos og dårlig lyd i bilen.

Bilstereo er i ferd med å bli utdatert. Ingen har jo CD lengre og de fleste biler har elendig støtte for musikkfiler eller streaming. Løsningen var å få trådløs musikk i bilen, i form av AirPlay. Problemet var at denne løsningen ikke fantes. Så vi måtte lage den selv.

Airplay isteden for ledninger i bilen

Eneste måten å få lyden fra mobilen og inn i bilen var til nå en stereo kabel mellom telefon og AUX kobling i bilen. Ja, det finnes løsninger med FM sendere og Bluetooth å kjøpe flere steder. Det er heller ikke en så dyr løsning, men lydkvaliteten er langt fra god nok. I tillegg plugger disse lett opp støy fra mobilnettet og dynamoen i bilen. På nett finnes en par løsninger for Airplay i bil. Dessverre var disse altfor kompliserte, kostbare og vanskelige å få tak i.

Les også: MagicPlay er et åpent alternativ til AirPlay

=ARMLENE: Her ligger Airport Extreme i armlenet, og vi har trukket 12 volts strøm fra sigarettuttaket uten at det er synlig inne i bilen. Foto: Peter Holsback

Etter hard surfing fant vi en spennende løsning på lifehacker.com. Den måtte vi teste, og det fungerer nå aldeles utmerket.

Løsningen er i utganspunktet veldig enkel. Du tar en billig Apple Airport Express den koster rundt 800 kroner. Denne boksen er i utganspunktet perfekt for trådløs lys på hjemmestereoen. Men det geniale med denne boksen er at den egentlig går på 3.3 volt og ikke 220 volt. Dermed er det fullt mulig å få den til å gå på strøm fra en USB kabel. Det eneste du må gjøre er å montere en såkalt «stepdown converter» fra 5 volt som USB bruker til 3.3 volt som Airporten bruker.

Les også: Her er lyden som ser bra ut

Når dette er gjort, kobler du en USB kabel mellom Airport og det nærmeste 12 volt sigarettuttaket du finner i bilen. Vi ville gjøre det litt lekkert, så vi tok strøm fra «innsiden» av sigarettuttaket, men du kan fint hente ut strøm derfra med en plugg. Men noe av poenget vårt var jo å få skjult kablene.

Når dette er gjort, setter du en lydkabel mellom Airport Express og lydinntaket på bilen, vanligvis en AUX INN.

For å få ledningene skjult i armlenet på bilen, måtte vi modifisere litt. Vi brukte et lite hull for lufting og trakk en kabel inn her. Bilen var en BMW X5 E70.

Les også: Apple TV 3 - her er førsteinntrykket

=MONTERE: Slik monterte vi den nye strømforsyningen som lar boksen kjøre på 12 volt fra bilen. Foto: Peter Holsback

Stepdown Converter ble kjøpt på eBay

På Ebay fant jeg en stepdown converter fra 12 volt til 3.3 volt. Jeg bestilte denne for ca 20 NOK og det med gratis frakt.

=STRØMHACK: Apple Airport Express går i utgangspunktet på 220 volt, men for å få den til å fungere i bilen (eller i hytta eller båten) så måtte vi bytte strømforsyning ved hjelp av en del vi fant på eBay. Foto: Peter Holsback

Slik modifiserte vi Airpot Extreme

 • Ut med strømdelen i Aiport (se detaljerte bilder hos lifehacker)
 • Lodde på +/- kablene fra stepdown converter til +/- på Airport
 • Sett sammen Airpor på ny
 • Tape over hull rundt kabelgjennomføringen
 • Fest stepdown converteren med dobbelsidig tape på utsiden
 • Boksen er nå ferdig hacket og klar til bruk i bilen.

=STRØM: Denne lille dingsen former om strømmen fra 12 volt til 3,3 volt. Koster et par tiere. Foto: Peter Holsback

Montere boksen i bilen

 • Strekk kabel fra sigarett uttak i baksete inn i armlene
 • Koble sammen med kablene med klemkobling og krymestrømpe
 • Masker alt med sort tape for å gjøre det diskre
 • Fest airport i hanskerom (eller armlene) med dobbelsidig tape
 • Monter alt sammen
 • Sku på tenningen og finn ditt nye mobile nettverk
 • Sett opp ditt nettverk

=LODDEBOLT: Her lodder vi på den nye strømforsyningen på Apple Airport. Vi sier farvel til garantien da. Foto: Peter Holsback

Husk, garantien blir borte så snart du åpnet din Airport Express. Og garantien på bilen din bør ha gått ut før du hacker på strømnettet der. Om du har en nyere bil, vil vi anbefale å be et verksted eller en bilstereoforretning om å gjøre denne delen.

Sluttresultatet ble for oss perfekt. Det tar 33 sekunder før Airport er klar og den spiller med høyere kvalitet enn vanlig ledning og helt uten hakking.

Les også: Hvilken tjeneste bør du velge?

=BAKVEIEN: Vi ville ha et skjult opplegg, så vi tok strøm fra baksiden av sigarettuttaket. De blå klipsene. Men dette kan du unngå om du bruker en sigarettplugg i stedet. Foto: Peter Holsback

Les også:

Gjør opptak fra TV og PC-skjerm

Stor test av trådløse hodetelefoner

Slik er iPhone 5S

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

=INNMAT: Vi måtte inn i boksen for å finne strømforsyningen og bytte den ut. Foto: Peter Holsback

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus