Meny

Denne lampen bør du holde et øye med nå

Gul lampe kan bety problemer - denne er derimot der bare for å hjelpe deg!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er rett og slett viktig sikkerhetsutstyr.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei!

Vi kjøpte i sommer en brukt Ford Mondeo og er godt fornøyd med den så langt. De siste dagene har det begynt å lyse en oransje lampe på dashbordet når jeg starter bilen. Den slukker ikke med en gang, men lyser ofte en god stund før den slukker igjen, ser ikke ut som det er noe system på hvor lang tid det tar egentlig.

Jeg har sendt et bilde av den til redaksjonsmailen deres (jeg beklager at det er litt dårlig, men jeg håper du klarer å tyde det). Håper du kan fortelle hva dette er og si fra hvis det er noe skummelt.

Ettersom den er gul og ikke rød har jeg tenkt at det ikke er farlig å kjøre med den, men jeg liker det ikke helt allikevel.

Benny svarer:

Hei sann! Skjønner godt at du lurer litt og også blir litt bekymret her, det er jo aldri moro når varselslamper begynner å lyse. Og særlig når man ikke helt vet hva det betyr.

Men jeg har gode og beroligende nyheter til deg: Dette er nemlig bare en lampe som skal varsle deg om at det begynner å bli kaldt ute. Den er koblet opp mot en sensor under bilen som registrerer temperaturen.

Veldig mange biler har etter hvert fått dette og i vinterlandet Norge kan det være gull verdt. Vanligvis er det sånn at det kommer på gul lampe når temperaturen faller under fem grader. Null grader og under betyr rød lampe.

Viktig sikkerhetsutstyr

Jeg har selv opplevd mange ganger at temperaturen har falt brått under en kjøretur. Det kan være skummelt fordi man ikke er forberedt på at det plutselig kan være glatt. Slik sett er disse lampene kjempesmarte, de gir deg en advarsel, slik at du kan tilpasse kjørestilen deretter.

Gul lampe betyr rett og slett at du skal være litt ekstra på vakt.

Det er ikke kuldegrader, men det kan likevel være glatt og skummelt på veien i enkelte partier. Rød lampe betyr minusgrader, enkelt og greit.

Dette, og utetemperaturmåler som har blitt mer og mer vanlig i nybiler, er etter min mening viktig sikkerhetsutstyr. Alt som kan motvirke ulykker og skumle situasjoner er jo gull verdt. Og nettopp på høsten er det lurt å holde et lite øye med den gule og røde lampen – slik at du vet hvordan forholdene er under dekkene dine.

God høst videre og kjør pent!

Les også: Selger påstår ingen ting er galt selv om lampen lyser

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus