Meny

Nye Qashqai er her

VINNER: Generasjon to av Qashqai kommer i februar. Qashqai har uten tvil vært en vinner i Norge. (Foto: Øivind Skar)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Populære Nissan Qashqai blir lengre og lavere – og får dermed litt mindre SUV-preg – når den nå kommer i ny utgave.
Nissan Qashqai

* Nissans mest kjøpte bilmodell i Norge i dette århundret.

* 21.000 solgt når bruktimport medregnes.

* Blant de ti mest kjøpte

* 71,4 prosent velger kort utgave.

* Kun 24,3 prosent skal ha 4x4.

* Selger 50/50 bensin/diesel.

* Til Norge i februar.

Med Qashqai tok Nissan i bruk det nøytrale begrepet crossover for å gjøre de miljøbelastende SUV-ene mer spiselig. Fortsatt satt føreren høyt, med god utsikt til trafikken, men siden den var tilgjengelig uten firehjulsdrift forsvant mye av det maskuline SUV-preget. Faktisk kjøpte fire av fem Qashqai uten 4x4 de første årene.

Qashqai har i nesten alle årene siden introduksjonen i 2007 vært inne på ti-på-topp listen i Norge, og er solgt i to millioner eksemplarer verden rundt.

Les også: Norges-suksessen Nissan Qashqai blir helt ny

Ny generasjon

Suksessen med Qashqai førte til at flere merker våget å droppe firehjulsdriften for å få ned utslippet, og derigjennom senke prisen.

Nå er Nissan klar med neste generasjon av Qashqai. Selv om det på avstand knapt er mulig å se forskjell, bygges den nye bilen over en ny, felles lest med Renault. Denne skal gjøre det mulig å produsere bilene lettere, billigere og med høyere sikkerhetsnivå.

– Det viktigste med nye Qashqai er alle støttesystemene for føreren, som gjør bilen til en av de sikreste i klassen. Videre er bilen forlenget med 49 mm, men samtidig har vi senket høyden. For at dette ikke skal ut over innvendig plass er laveste seteposisjon foran også senket, sier Nissans Peter Brown.

Sånn sett blir Qashqai nå mindre SUV enn forgjengeren. Lavere vekt og lavere luftmotstand senker utslippet av klimagassen CO2 på den mest drivstoffgjerrige Qashqai til 99 gram/km.

Sikkerhetsutstyr

Dette er sikkerhetsutstyret som skal hjelpe føreren til å unngå ulykker:

* System for å unngå frontkollisjoner.

* Gjenkjennelse av trafikkskilt.

* Kjørefeltvarsling.

* Blindsonevarsling.

* Gjenkjenning av mennesker i bevegelse.

* 360 graders kameraovervåking.

* Parkeringshjelp.

* Alle lys som LED.

* Automatisk lysnedblending.

* Registrering og varsling av trøtt sjåfør.

* internettoppkobling via smarttelefon.

Europeisk japaner

Qashqai er fortsatt en tvers igjennom europeisk bil, designet og utviklet i Europa. Den skal fortsatt produseres i Sunderland i England sammen med Note, Juke og Leaf.

Dagens Qashqai bygges i både kort og lang sjuseters utgavene. Sistnevnte forsvinner, og erstattes av en lang X-Trail med mye mer SUV-preg.

Prisen på nye Qashqai er foreløpig ikke kjent. Til Norge kommer bilen med fire motorvarianter: 1,2 l/115 hk (B), 1,6 l/150 hk (B), 1,5 l/110 hk (D) og 1,6 l/130 hk (D). Bilen vil fortsatt bli å få kjøpt med og uten firehjulsdrift.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus