Kjører du slik ryker lappen

IDIOTI: Dette er ikke smart om du vil beholde førerkortet ditt. (Illustrasjonsbilde)
IDIOTI: Dette er ikke smart om du vil beholde førerkortet ditt. (Illustrasjonsbilde)

Men kanskje kan du redusere tiden uten førerkortet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Håper du kan gi et svar på dette:

Forleden natt ble jeg stoppet av snuten etter å dratt noen "smultringer". Straffen var nådeløs. 8000 kroner i bot og uten "lappen" i et halvt år. I tillegg må jeg avlegge ny førerprøve.

Jeg visste at det ikke var helt lovlig, men likevel – er ikke dette litt vel strengt, synes du? Det er jo så mange som gjør det.

Dessuten så passer det mildt sagt litt dårlig. Jeg har nettopp fått jobb og er avhengig av bilen. Nå mister jeg i verste fall jobben også.

Please svar!!!

MVH Anonym.

Benny svarer:

Heisann Anonym.

Uffda, dette hørtes ikke hyggelig ut.

Dyrt blir det også. Det verste er vel likevel at man mister førerkortet og dermed kanskje jobben. Leit om det skulle gå så galt.

Jeg er også redd at svaret mitt ikke hjelper deg så mye verken fra eller til her, men jeg kan i alle fall gi deg et par tips som muligens kan hjelpe deg litt på vei ...

Prøve for retten:

Om du ikke har godtatt forelegget så kan du prøve saken for retten.

Vær imidlertid klar over at det da kan komme til å løpe ytterligere noen tusenlapper i saksomkostninger hvis du taper saken der. Det vil med andre ord si at du bør ha en svært god sak, som setter påtalen i tvil, om du skal ta det så langt.

Har du allerede godtatt forelegget – altså skrevet under på at du vedkjenner de faktiske forhold – som det så fint heter, har du en annen mulighet.

Søke om redusert karantene:

Du kan kontakte ditt lokale politidistrikt med en søknad om å få tilbake førerkortet tidligere.

Dette er ikke akkurat noe de deler ut igjen i døra når du kommer. Du bør både framstå som en angrende synder og kunne begrunne og dokumentere at du faktisk har bruk for førerkortet ditt i en kombinasjon av at du for eksempel er yrkessjåfør, har en syk mor du kjører til viktig behandling flere ganger i uka og at du må kjøre barn med spesielle behov til skole institusjonen etc.

Vær imidlertid oppmerksom på at dette er svært lite nåløye å komme igjennom – og at alt må dokumenteres skikkelig.

Du skriver også at det er mange som gjør det samme som deg. Det er nok en av grunnene til at det er så strengt og slås hardt ned på. Av allmennpreventive hensyn.

Jeg forstår at det så klart er surt å miste førerkortet, men i og med at du visste at det du drev med var ulovlig – er jo dette en kalkulert risiko du har tatt. Og som du dermed kanskje også bør ta konsekvensene av.

Du har ikke akkurat uforvarende oversett et skilt og kommet brasende litt for fort inn i 60-sonen, men bevisst utført en ulovlig handling. Det kan være at dette gjør det litt vanskeligere for deg.

Men det er i alle fall lov å prøve.

Jeg ønsker deg lykke til!

Les også: Vegdirektoratet snur og tillater superdekk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus