Hvorfor er dette farlig?

FARLIG? Å bruke en mobiltelefon under fylling er ikke farlig. Men...FOTO: Petter Handeland
FARLIG? Å bruke en mobiltelefon under fylling er ikke farlig. Men...FOTO: Petter Handeland

Hvorfor advares det mot bruk av mobiltelefon under fylling av drivstoff?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bensinstasjoner har skilt som enten forbyr bruk av mobiltelefon mens du fyller, eller i hvert fall fraråder at de brukes. Hvorfor det?

TV-serien "Mythbusters" lurte på det samme, og laget et innslag der de forsøker å skape en brann ved å ringe en mobiltelefon som befant seg i et miljø med tett bensindamp. Uten resultat.

- Dette er ikke den egentlige årsaken til forbudet. Å snakke i mobiltelefon er i seg selv ufarlig når du fyller bensin. Men når du fyller skjer det en viss avdamping, noe du på fine sommerdager kan se med det blotte øye. Denne gassen er tyngre enn luft og kan ved visse værforhold legge seg langs bakken og rundt beina på den som fyller. Helt ufarlig så lenge det ikke kommer en gnistkilde. Men om du mister mobiltelefonen i bakken kan imidlertid en gnist oppstå, og antenne gassen.

Det er kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell som sier dette.

- Vi ønsker å være sikre på at våre kunder ikke kommer til skade, og derfor har vi et forbud mot bruk av mobiltelefon mens du fyller. En sigarett er en mer åpenbar kilde til gnist, men en mobiltelefon kan jo også være en gnistkilde hvis den faller i asfalten.

Men dette er ikke den eneste grunnen til at Shell ikke vil at kunder bruker mobilen mens de fyller drivstoff.

- Når du fyller drivstoff håndterer du svært brennbart materiale, og bør konsentrere deg om hva du gjør. Vi ser jo stadig eksempler på folk som er ukonsentrerte når de fyller, og for eksempel søler drivstoff, eller i verste fall kjører ut fra stasjonen med pumpepistolen i bilen, påpeker Aasheim.

Statisk elektrisitet

Dette er en scene du kan finne på Youtube: en amerikansk kvinne kjører inn på en bensinstasjon, går ut av bilen og bort til drivstoffpumpen, hekter av pistolen til bensin og starter fylling. Mens tanken fylles går hun tilbake til bilen, setter seg inn og sjekker mobiltelefonen. Så går hun ut igjen, og legger hånda på bensinpistolen. I samme sekund slår flammene opp.

=

FORBUD: De fleste bensinstasjoner har et skilt som forbyr eller advarer mot bruk av mobiltelefon mens du fyller. FOTO: Geir Svardal

Årsaken til ulykken er statisk elektrisitet, skapt av klær som ble gnisset mot setet. Den utgjør ingen fare når du starter fyllingen, for den lades eventuelt ut via bilen eller den jordede pumpen. Men setter du seg i bilen mens fyllingen pågår kan det være fare på ferde.

Hvis ikke den statiske elektrisiteten lades ut før du tar på fyllepistolen igjen, kan en gnist oppstå - mer enn nok til å forårsake en eksplosjon.

I Norge er det som kjent tatt forholdsregler mot at dette skal kunne skje. I gamle dager kunne man gjøre som med diesel i dag - sette bensinpumpene på "autofylling" og gjøre noe annet. Men ikke nå lenger. Ikke med bensin.

- Bensin er så lett antennelig, og kunden skal derfor stå og holde på pumpen til fyllingen er unnagjort. Diesel antennes ikke så lett, så der kan man fortsatt bruke autofylling, forklarer Aasheim.

Bensin og mobiltelefon, tanking, mobiltelefoni, september 2013=

IKKE AUTOFYLLING: Bensinpistolen må du holde til du er ferdig med å fylle - på den måten unngås det at statisk elektrisitet skaper eksplosjonsfare. FOTO: Petter Handeland

Farlige bensinkanner

Mange benytter også bensinstasjonene til å fylle opp bensinkanner, for eksempel til båter eller gressklippere. I følge kommunikasjonssjef Lillian Aasheim er heller ikke dette ufarlig, hvis man ikke gjør det på riktig måte.

- Her er det viktig å opptre korrekt, og vi har faktisk hatt branner som følge av at kunder har fylt på feil måte. Bruk godkjent utstyr, og la kanna stå på bakken når du fyller. Da er den jordet i bakken. Lar du kanna stå i bagasjerommet mens du fyller er den ikke jordet, og gnist og brann kan oppstå.

Bensin og mobiltelefon, tanking, mobiltelefoni, september 2013=

SLIK: Sett bensinkanna på bakken, slik at den er jordet, før du fyller på. FOTO: Petter Handeland

Les også:

De beste vinterdekkene 2012-13

Med baksete som en limousin

Vent med å kjøpe denne

Gjerrig og hissig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus