– Du kan gjerne kjøre på sommerdekk helt til jul

Du skal naturligvis bruke vinterdekk når det er vinterføre - men ellers er sommerdekk som regel det beste, uansett hva kalenderen viser.
Du skal naturligvis bruke vinterdekk når det er vinterføre - men ellers er sommerdekk som regel det beste, uansett hva kalenderen viser.

Man skal sko seg etter forholdene - ikke etter kalenderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I"Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Jeg har allerede lest flere steder, blant annet i lokalavisen, om at NÅ bør man legge om til vinterdekk.

Synes det blir litt merkelig når det er åtte plussgrader og tørre, fine veier utenfor. Hva mener du om dette, er det virkelig lurt å gjøre det nå?

Hilsen Terje.

Benny svarer:

Hei Terje. Nei, det slår liksom ikke feil dette, det er alltid noen som er svært tidlig ute og fastslår at det eneste riktige er å legge om dekk nå, og med en gang!

På en måte har de jo rett. Vinteren kommer en eller annen gang, og det er bedre å legge om for tidlig enn for sent. Hvis resultatet blir at du sklir rundt på sommerdekk når vinteren plutselig kommer – da skal du heller legge om i god tid.

Men når det er sagt, blir det jo egentlig også helt feil å følge kalenderen rundt dette med dekkskift. Regelen er at man skal være skodd etter forholdene, og hvis forholdene er tørre og fine veier, er jo sommerdekk det beste du kan være skodd med.

Usikker på dekkskift? Her får du oppskriften

Sunn fornuft

Dette har naturligvis veldig mye med hvor i landet du bor. Men er det plussgrader og ingen tegn til glatte veier – da kan du etter min mening gjerne kjøre på sommerdekk helt til jul, ja om så også lenger. Husk bare at du må være obs på at været kan forandre seg kjapt. Og du bør også være i en situasjon som gjør at du ikke MÅ ut med bilen hvis du blir overrasket av vinteren.

Å legge ut med sommerdekk på glatte veier er nemlig både idiotisk og livsfarlig og det er naturligvis ikke noe jeg anbefaler noen å gjøre.

Sunn fornuft er et godt utgangspunkt her, som med så mye annet. Jeg får også mange spørsmål rundt dette med å legge om til piggdekk "for tidlig", altså før den egentlige fristen. Her er svaret at det ikke er noe som heter "for tidlig" hvis forholdene krever piggdekk. Hva kalenderen sier har veldig liten betydning også i den sammenhengen.

Så tilbake til spørsmålet ditt: Jeg synes du skal vurdere helt fritt selv når du synes det er lurt å legge om dekk. Så lenge du lar sikkerheten for deg selv og andre trafikanter veie tyngst!

Les også: Vegdirektoratet snur og tillater superdekk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus