Testvinneren blir lovlig likevel

Nokian har til nå ikke kunnet selge det som er årets testvinner. Nå gis det dispensasjon. (Foto: Produsenten)
Nokian har til nå ikke kunnet selge det som er årets testvinner. Nå gis det dispensasjon. (Foto: Produsenten)

Vegdirektoratet snur, og gir dispensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag publiserte DinSide vinnerne av årets store, nordiske vinterdekktest. Vinneren av klassen for piggdekk - Nokian Hakkapelliita 8 -, har frem til nå vært forbudt brukt i Norge, og har dermed ikke engang vært påtenkt i salg. I Sverige og Finland er dekket tillatt, og kan selges. Hvorfor?

I utgangspunktet skal et piggdekk ikke ha mer enn 50 pigger per rullemeter omkrets. Hakkapelliita 8 har et høyere antall pigger enn dette.

Forskjellige nordiske regler

I Sverige og Finland har de derimot tatt i bruk en ny unntaksregel som sier at et dekk kan ha mer enn det tillatte antall pigger dersom det samtidig kan bevises at det har lavere veislitasje enn et referansedekk. Nokian-dekket har så mye som 12 prosent lavere veislitasje enn referansedekket, og er dermed godkjent for bruk i Sverige og Finland, og det med god margin.

Årets dekktest offentliggjort

I Norge har ikke Vegdirektoratet innordnet seg det samme regelverket som de har i Sverige og Finland, og dekket har dermed vært forbudt - fram til nå.

Vi har gjennom flere telefonsamtaler de siste dagene forøkt å få de underliggende grunnene til at dekket ikke har kunnet godkjennes, så lenge det beviselig genererer mindre veislitasje enn referansedekket. Vegdirektoratet brukte da uvitenhet rundt partikkelstørrelse i svevestøvet som grunn, men på spørsmål om de kjenner partikkelstørrelsen fra konkurrerende dekk var svaret nei.

Med andre ord, det ble stilt strengere krav til Nokian Hakkapelliita 8 enn det ble gjort til konkurrentene.

Enden på visa ble at sentrale personer i Vegdirektoratet ba om en time-out, for heller å ta et internt møte og deretter komme tilbake. Etter møtet kom de ut med gledelige nyheter. Pigg og piggfritt i samme dekk

Gir dispensasjon

Vegdirektoratet vil gi en midlertidig dispensasjon på to år for dette dekket og lignende tilfeller. De skal samtidig, i løpet av de to årene, lage rutiner og framskaffe tilstrekkelig dokumentasjon for å kunne etablere permanente bestemmelser i forskriftene på et sikrere grunnlag.

Dette er en gledelig melding til alle som ønsker å kjøpe testvinneren av årets dekktest, og Vegdirektoratet understreker at de som kjøper et slikt dekk fortsatt vil kunne bruke dette, selv om regelverket skulle endres igjen om to år.

Ikke kjør over 80 km/t med nye dekk

Dermed kan du trygt gå ut og kjøpe Nokian Hakkapellitta 8, til tross for at du kanskje har lest uttallige steder at dekket er forbudt.

- Dette er veldig gode nyheter for oss, forteller Fredrik Hauge i Nokian når vi ringer og forteller nyheten. Denne saken har til nå kostet mye tid, krefter, og penger. Nå er det endelig over, avslutter Hauge, som først ikke var sikker på om han skulle tro budskapet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus