Det blinket i fotoboksen – frykter at førerkortet ryker

PASS PÅ: Fotobokser har en teknisk feilmargin - i tillegg til at de aller fleste speedometre viser for mye.
PASS PÅ: Fotobokser har en teknisk feilmargin - i tillegg til at de aller fleste speedometre viser for mye.

Du lever farlig når du har kommet opp i seks prikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei dette er absolutt ikke noe jeg er stolt av, men saken er at jeg har kommet opp i seks prikker i førerkortet mitt over de siste to årene. Det har ikke vært stygge fartsoverskridelser, men nok til at det har blitt både bøter og prikker.

Etter at jeg fikk nummer fem og seks har jeg vært ekstremt forsiktig og brukt cruise control så mye som overhodet mulig. Men i helga var jeg uoppmerksom i forbindelse med en forbikjøring (firefelts vei). Da det ble to felt igjen, sto fotoboksen der, jeg hadde for høy hastighet og det blinket. Jeg så på speedometeret med en gang og jeg har ligget i rundt 100 km/t i 80-sonen. Da får jeg slik jeg tolker reglene to prikker til, og dermed ryker også førerkortet, noe som vil være temmelig krise for meg. Det jeg lurer på nå er om du kan si noe om feilmarginer og hva de trekker fra i slike målinger? Du kan trygt si at jeg venter på brevet fra politiet med stor spenning nå! Hilsen N.N.

Benny svarer:

Hei du. Uffda, det der hørtes ikke hyggelig ut! Det er jo naturligvis ingen unnskyldning, men jeg vet hvor lett det kan være å glemme seg noen ganger. Det kan få både dyre og skumle konsekvenser.

Hvis du har blitt målt til 100 kilometer i timen i 80-sonen, er det nok ingen bønn. Da blir det bot – og to prikker. Med seks fra før, vil du da komme opp i åtte – og dermed ryker førerkortet for seks måneder framover.

Men som du er inne på: Det trenger absolutt ikke være slik, selv om speedometeret viste rundt 100 km/t da du kikket på det.

Les også: Når forsvinner egentlig prikkene?

Teknisk feilmargin

For det første viser nesten alle speedometere for høy hastighet i forhold til den reelle. Hvor mye, varierer fra merke til merke og fra modell til modell. Det er derfor veldig vanskelig å være helt konkret her, men som et utgangspunkt kan du regne med at ditt speedometer har en feilvisning på mellom fem og ti prosent. 100 km/t kan dermed bety at du "bare" har kjørt i 90 km/t. Noen særlig over 95 km/t tviler jeg i alle fall på at du vært oppe i.

I tillegg til dette kommer at det er lagt inn en teknisk feilmargin i selve fotoboksmålingen. Denne ligger på tre km/t. Du kan altså trekke dette fra den reelle hastigheten du ble målt til, og ikke det speedometeret viste.

Hvis du ikke får sove til brevet fra ATK kommer, kan du jo få sjekket feilvisningen på speedometeret ditt, for eksempel på en trafikkstasjon eller hos NAF.

Som du skjønner er det litt for mange usikkerhetsfaktorer her til at det er mulig å være helt konkret. Men summa summarum tror jeg det er større muligheter for at du har blitt målt i under 95 km/t enn over. Og da berger du førerkortet.

Jeg håper dette går bra og ikke minst: At du ikke havner i samme situasjon igjen!

Les også: Her er forklaringen – derfor lyver speedometeret

Personvernpolicy