EU vil sperre farten på bilen din

EU vil gjøre det vanskelig for deg å kjøre over fartsgrensen. (Foto: Colourbox.com)
EU vil gjøre det vanskelig for deg å kjøre over fartsgrensen. (Foto: Colourbox.com)

Vurderer intelligent fartstilpasning som et av virkemidlene for å redusere antallet trafikkdrepte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om forslaget

EUs transportkomité øønsker å rulle ut ISA-teknologi (intelligent speed authority) i et forsøk på å redusere antallet trafikkdrepte med 1/3 innen 2020.

Mer enn 30.000 mennesker dør på veiene i EU-landene hvert år, og 1,5 millioner blir skadd, med 120.000 som blir varig funksjonshemmet.

Forslaget innebærer at nye biler må ha systemer som gjør at bilene kan registrere fartsgrenser via kameraer eller satelitter, som dermd er i direkte kontakt med bremsere.

Eldre biler vil kunne pålegges å ettermontere ISA-systemer.

EU-kommisjonen ser nå på en rekke ulike tiltak for å redusere antallet alvorlige trafikkulykker. Blant de tiltakene som vurderes, er intelligent fartstilpasning - kalt ISA.

Dette er et av flere tiltak som er oppe til vurdering.

Det er ventet en endelig rapport med innstilling til tiltak, i løpet av høsten. Forslaget har skapt rabalder i flere land i Europa.

Ifølge avisen The Guardian, kjemper britene nå iherdig imot forslaget. Motstanderne argumenterer med en uønsket utvikling mot et Storebror ser deg-samfunn, og hevder også at fartssperrer vil være en fare for trafikksikkerheten.

Trafikksikkerhetsforsker Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI), sier til DinSide at dette er et meget effektivt trafikksikkerhetstiltak, som han tror vil komme.

Folksam i Sverige har tidligere testet et system hvor de overvåket hvorvidt bilistene holdt seg til fartsgrensene - og hvor bilistene ble belønnet med billigere forsikring. Dette førte til at flere holdt seg til fartsgrensene.

Les også: Audi setter Frankfurt på hodet

Gevinster ved intelligent fartstilpasning

Elvik er godt kjent med effekter av intelligent fartstilpasning (ISA), som det er snakk om i EU-forslaget. I 2012 utarbeidet han en rapport om ulike førerstøttesystemer, hvor han blant annet så på ISA og beregnet trafikksikkerhetseffektene ved de ulike systemene. Dette ble gjort på oppdrag fra Vegdirektoratet.

I denne rapporten, hvor han har sett på virkningen av førerstøttesystemene ISA, toppfartssperre, alkolås, bilbeltelås, varsling for sovning, Smartcard/MyKey, adaptiv cruise control (ACC) og elektronisk stabilitetskontroll (ESC), er det intelligent fartstilpasning (ISA) som utpekes som mest effektivt når det kommer til antall sparte liv:

«Det mest effektive førerstøttesystemet er ISA med et anslag på 41 sparte liv per år, det minst effektive er toppfartssperre med åtte sparte liv per år. For de øvrige systemene varierer anslagene mellom 14,9 og 37,5 sparte liv per år når alle førere og eventuelle passasjerer er utgangspunkt for beregningene.» (Sitat fra rapporten Førerstøttesystemer: Beregning av trafikksikkerhetseffekter ved ulike implementeringsnivåer)

EU ser nå på de mulige gevinstene av mange av de samme førerstøtte-systemene, som Elvik tidligere har gjort her til lands, og vil vurdere hvorvidt noe av dette skal innføres.

Det er tre typer ISA:

Varslende: Et signal varsler føreren om at fartsgrensen overskrides. Det er opp til føreren om han eller hun vil reagere på signalet.Overstyrbar: Ekstra motstand i gasspedalen gjør det tyngre å kjøre fort. Man må trå hardere på pedalen.Tvingende: Tilførselen av drivstoff strupes, slik at det blir fysisk umulig å øke farten ytterligere.(Kilde: Rune Elvik)

Tror det kommer

Trafikksikkerhetsforsker Elvik har tro på ISA som et verktøy for å redusere antallet trafikkdrepte.

– ISA er et meget effektivt trafikksikkerhetstiltak. Det blir billigere og billigere. Jeg tror at det kommer til slutt, men jeg tror fortsatt at det kommer til å ta tid. Kanskje vil det, som mange andre trafikksikkerhetstiltak, komme gradvis. Det er ikke lett å spå om dette, men at EU har tatt et initiativ viser at de tror på teknologien. Men dette må nok tvinges igjennom. Det er vanskelig å få det til frivillig, uttaler trafikksikkerhetsforsker Elvik til DinSide.

Streknings-ATK skapte også bråk i forhold til bekymringer rundt ivaretakelsen av personvernet, da dette kom i 2009. Personvernnemnda har imidlertid landet på at personvernet er godt nok ivaretatt, og denne typen fartskontroll langs norske veier øker stadig.Streknings-ATK skapte også bråk i forhold til bekymringer rundt ivaretakelsen av personvernet, da dette kom i 2009. Personvernnemnda har imidlertid landet på at personvernet er godt nok ivaretatt, og denne typen fartskontroll langs norske veier øker stadig.

Han sier videre at tvingende ISA, som er den strengeste ISA-varianten, vil kunne redusere antallet trafikkdrepte i Norge med cirka 20 prosent. I andre land vil virkningen ifølge Elvik kunne være enda større. Ifølge EU-rapporten, vil en innføring av pålagt ISA kunne føre til en reduksjon i de alvorligste ulykkene med fra 20 til 50 prosent, avhengig av land og hvilken type ISA man går for.

Les også: Ny veistrø gjør is til sandpapir

Tror ikke på fartssperre

Fartssperre, på den ene eller andre måten, er ikke et forslag som støttes av Norges Automobil-Forbund (NAF).

– Hva slags alternativer de enkelte bilmerkene tilbyr har vi ikke en mening om. Dersom EU skal komme til å vedta en innføring av fartssperre kan kun to være aktuelle såfremt personvernet ivaretas. Men så langt virker det som et langskudd fra EUs side, selv om det er bra at de tar sikkerhet på alvor. For der ligger de langt bak Norge, uttaler kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Han sier at varslende og overstyrbar ISA er greit på sin måte, men at det er viktig å være klar over at det da kreves GPS for at systemet skal vite hvilken fart du holder - og at personvernet da må ivaretas.

– Tvingende ISA kommer aldri til å tre i kraft med sterke protester fra hele Europa - og med denne varianten kan det medføre situasjoner i trafikkbilde som ikke er ønskelig.

Engebretsen understreker overfor DinSide at dette ennå ikke er et formelt forslag, men at det kun er et av flere tiltak som kan vurderes.

– FIA, som er fellesorganisasjonen for NAF og alle våre søsterorganisasjoner i utlandet - og den tyske, franske og italienske bilindustrien - avviser forslaget som verken formålstjenlig i forhold til utslipp eller sikkerhetsmessig. Standpunktet er selvsagt ingen overraskelse, og NAF bifaller denne motstanden, uttaler Engebretsen.

Hvis det noen gang blir innført, ligger det langt frem i tid, tror han.

Nei, du kan ikke velge fritt

Spørsmålet om ivaretagelse av personvern, er noe som settes høyt på agendaen i øvrige Europa. I Storbritannia går myndighetspersoner hardt ut mot enhver form for ISA. Ifølge avisen The Guardian, har transporministeren uttalt at de er imot systemer som innebærer kameraer og satelitter for overvåking i bilene. De kaller tvungen installering av automatiske kontrollsystemer i bilene for "Storebror ser deg-barnevakt i regi av EU-byråkrater". Elvik ved TØI understreker overfor DinSide at det heller ikke i dag er frihet til å velge fart på veiene, og at dette dermed ikke kan være noe argument mot ISA.

– Mange er mot det og betrakter det som et frihetsinngrep. Mange vil gjerne få velge fart selv. Min kommentar til dette er at friheten til å velge fart fritt allerede er tatt bort. Det er allerede forbudt å bryte fartsgrensene.

Det er bare fordi det er så lite kontroll at folk gjør det likevel. Det eneste argumentet de kan bruke mot ISA er derfor at de vil beholde friheten til å begå lovbrudd ved å bryte fartsgrensen. Og det synes jeg ikke holder. ISA koster selvsagt litt, men ikke avskrekkende mye. Mange bruker frivillig mer på lettmetallfelger, musikkanlegg, diverse styling, og så videre, uttaler Elvik.

Personvernhensyn langs veiene

Da streknings-ATK, altså automatiske gjennomsnittsmålinger, ble innført på norske veier, var det mye diskusjon rundt dette med personvern.

Det ble snakket om Big Brother-tilstander , og Datatilsynet protesterte - med bakgrunn i en bekymring for ivaretakelse av personvernet.

Personvernemnda ga imidlertid Vegvesenet medhold, med bakgrunn i at de anså Vegvesenet for å ha «rettslig grunnlag for fotografering av biler som passerer punkter langs veien, så lenge lagring og videre behandling av data kun skjer for kjøretøy som kjører for fort mellom disse punktene, og så lenge eventuelle passasjerer sladdes fra bildene.»

Det kommer stadig flere strekninger med gjennomsnittsmålinger på norske veier, bare i 2013 er det planlagt 11 nye strekninger. Til sammen vil det da være 26 strekninger med streknings-ATK ved utgangen av dette året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen
Siste nytt
00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus