De viktigste elbilfordelene

Elbileierne mener bompengefritak er den viktigste fordelen ved å velge elbil. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix
Elbileierne mener bompengefritak er den viktigste fordelen ved å velge elbil. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Elbileierne har talt, gratis bompenger er viktigst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om elbiler i Norge

I mars 2013 var det totalt 11.425 elbiler i Norge, ifølge OFV.

Det er flest elbiler i Akershus, etterfulgt av fylkene Oslo, Hordaland og Rogaland.

Det er Oslo som har flest ladestasjoner, nærmere bestemt 977. I Finnmark er det 14 ladestasjoner.

En spørreundersøkelse gjennomført blant Norsk Elbilforenings medlemmer, viser at de mener gratis bompenger er den viktigste fordelen for elbileiere.

– Denne rangeringen forteller at folk er villige til å velge mindre miljøbelastende kjøretøy dersom de premieres, sier generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening i en pressemelding.

Les også: Rimelig elbil, eller..?

Bompengefritak viktigst

Rundt 2.000 medlemmer i Norsk Elbilforening har blitt bedt om å rangere de tre viktigste elbilgodene i en medlemsundersøkelse.

Hele 22,2 prosent av de rundt 2.000 spurte rangerer gratis bompenger som det viktigste elbilgodet. Deretter følger avgiftsfritak ved kjøp på en andreplass, mens lave drivstoffkostnader blir rangert som det tredje viktigste elbilgodet.

Som kjent får også elbilsjåførene kjøre i kollektivfeltet - enn så lenge. Nylig uttalte Vegdirektoratet til NRK at de mener elbilene skaper trøbbel for kollektivtrafikken, og at de derfor vil vurdere å forby kjøring med elbil i kollektivfeltet.

Overraskende nok ser ikke denne fordelen ut til å veie så tungt hos elbileierne. 13,6 prosent av de spurte mener dette er viktigst, og kjøring i kollektivfeltet havner dermed på en fjerdeplass i rangeringen.

Skulle noen av elbilfordelene forsvinne, vil dette uansett ikke skje ennå. Klimaforliket sikrer nemlig at elbileierne beholder samtlige fordeler ut år 2017.

Les også: Nå har denne elbilen fått lengre rekkevidde

Elbilen må få bedre rekkevidde

Hva skal så til for å få flere til å kjøpe elbil? Bedre rekkevidde, tror hele tre av de ti som har deltatt i undersøkelsen.

– Elbilistenes klare dom er at bilbransjen må gjøre sitt på teknologisiden, knyttet til rekkevidde og batterikapasitet. Rekkevidden - spesielt vinterstid på grunn av mindre batterikapasitet og høyere strømforbruk - er en utfordring, kommenterer Sletvold.

Han legger til at en elbil for mange en stor investering, samtidig som de opplever usikkerhet rundt batteriets levetid og bilens rekkevidde. Sletvold mener disse faktorene bidrar til at premiering gjennom politisk forutsigbarhet er helt nødvendig.

Samtidig sier mer enn seks av ti av de spurte elbilkjøperne at de vil kjøpe elbil igjen, når de blir spurt om dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus