Meny

Nordmenn krasjer for 100 millioner i utlandet

Trafikken i utlandet kan fremstå kaotisk og de uskrevne trafikkreglene er vanskelige for mange nordmenn. Foto: Colourbox og Tryg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av tre trafikkulykker skjer i juni, juli og august.
Nyttige kjøretips:
  • Husk å merke bilen med N for Norge før avreise til utlandet. Dette gjelder også tilhenger/campingvogner.
  • Unngå bruk av håndholdt mobiltelefon. Dette er forbudt i de fleste land i Europa og straffes med høye bøter.
  • Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen. Promillegrensen er nå gjennomgående senket over hele Europa. Flere øst-europeiske land praktiserer nulltoleranse.
  • Kjøring med vanlig nærlys er i dag ikke uvanlig, særlig i gråvær og regn. På alle motorveier er det akseptert å kjøre med nærlys.
  • Sørg for å ha med førstehjelpsutstyr, og gjerne reservelyspærer til bilen. Reservekanne med bensin er forbudt i mange land på grunn av sikkerheten.
  • Det anbefales å ha brannslukkingsapparat lett tilgjengelig inne i bilen.
  • Husk refleksvest.

(Kilde: Tryg/NAF)

Beregninger fra Tryg viser at nordmenn trolig krasjer for over 100 millioner kroner i utlandet hvert år, inkludert skader som belastes utenlandske forsikringsselskap. De siste årene har det vært en markant økning i antall nordmenn som må ha hjelp langs veiene i Europa, ifølge forsikringsselskapet.

– I utlandet er de uskrevne trafikkreglene svært annerledes og det fører til flere alvorlige ulykker. Det er viktig at nordmenn på ferie ikke er naive, men tilpasser egen kjørestil til den lokale trafikk-kulturen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, pressetalskvinne i forsikringsselskapet Tryg, i en pressemelding.

Les også: Sånn skal du ikke pakke bilen

Husk service

Før du legger ut på bilferie til utlandet bør du sjekke at bilen eller motorsykkelen kan takle de kravene som kjøring på lange strekninger krever, så du unngår å strande på autobahn i Tyskland.

– Vi får meldt slike saker hver sommer, sier Slettemoen.

For å unngå overraskelser, kan det være greit å ha gjennomført service på bilen i god tid før turen starter. Og glem ikke å pakke bilen riktig. Løs baggasje kan være livsfarlig hvis du må bråbremse.

Les også: Feriepakkede biler tømmes av tyvebander

Sjekk forsikringen

Sørg for at både bilen og papirene er i skjønneste orden før du reiser, råder Tryg. Skjer det uhell, kan du få seg en ubehagelig overraskelse dersom du ikke har godnok forsikring.

– Sjekk at bilforsikringen din dekker landet du skal til, og les deg opp på lokale trafikkregler, sier Slettemoen i Tryg.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus