Meny

For dem som våger

NYTT HÅP: Fiat håper at flerbrukslignende 500 L skal gi merket ny vekst i Norge. Foto: Øivind Skar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal mot til for å kjøpe italiensk bil i Norge. Ta likevel en titt på Fiat 500 L om du jakter en praktisk liten bil. Kanskje blir du overrasket.

Fiat 500 L

Pris fra: Kr 219.900

Testbil: Kr 255.100

L/B/H: 4,15/1,78/1,66 m

Bagasjerom (VDA): 400 – 1310 l

Motor: 105 hk/145 Nm

Forbruk (EU): 0,48 liter

Forbruk test: 0,73 l/mil

CO2-utslipp (EU): 112 g/km

0-100 km/t (målt): 15,7 sek

Brems 80 – 0 (målt): 23,7 m

Støy 80 km/t fin/grov (målt): 65/68 dB(A)

4x4: Nei

Garanti: 5 år

EuroNCAP*: 5 stjerner

*Vil du vite mer om sikkerhet: www.euroncap.com.

Til tross for suksessen med retroinspirerte Fiat 500 sliter det italienske bilmerket tungt i Norge. Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at kun en av 200 så langt i år har kjøpt ny Fiat.

Bedre gikk det ikke i fjor eller forfjor heller.

Les også: Mercedes senker prisen

Satser igjen

Men den norske Fiat-organisasjonen møter i det minste hver ny modell med et smil, og forklarer ivrig at nå kan det bare gå oppover. Så gjør det kanskje det, når Fiat 500 L nå er på plass. L står for Large, altså en større bil enn retro-500. Men de to modellene har ikke annet til felles enn navnet.

Vår test viser at det likevel ikke er noen grunn til å dømme Fiat 500 L nord og ned. Denne kompakte flerbrukslignende bilen med alle de praktiske interiørløsningene har mye for seg. Og i tillegg prises den aggressivt. Du får den for 220.000 kroner. Konkurrentene er enten mindre eller dyrere.

Les også: Denne blir en bestselger

Smart idé

Selve ideen bak 500 L er bortimot genial. Bare 4,15 meter lang tar bilen ikke mye plass på veien, men ved å bygge i bredden og høyden (1,66 meter høy) blir det plass til mye og mange inne i den.

Den høye sittestillingen gjør det dessuten enkelt å komme inn og ut av bilen. Fikst at ryggen på passasjersetet foran kan legges ned, det øker lastelengden i Fiat 500 L til 2,33 meter. Men ikke like fikst at den 40/60-delte bakryggen gjør det mulig å bare ta med to og ikke tre i bilen når hele den innvendige lastelengden utnyttes. Her har eksempelvis

Ford tenkt klokere i konkurrenten B-Max.

Pluss for bagasjerom i flere høyder og for det digre glasstaket som slipper hele solen inn i bilen. Flott det også.

GODT GJEMT: Bryteren for cruisekontroll er komplett umulig å se med rattet i normal posisjon. Foto: Øivind SkarGODT GJEMT: Bryteren for cruisekontroll er komplett umulig å se med rattet i normal posisjon. Foto: Øivind Skar

Les også: Billig-bil i gull

Feil motor i Norge

Vårt ankepunkt befinner seg under panseret i form av en knøttliten, men usedvanlig sinna motor. Bare to sylindere og 0,9 liters motorvolum, men likevel hele 105 hk effekt. Problemet er ikke mangel på krefter, men dynamikk. Det må mye giring og forholdsvis engasjert bruk av gasspedalen for å vekke til live effekten.

Jo da, 145 Nm i dragkraft bør holde til en 1260 kilo tung bil under normal kjøring, men lydbildet av arbeidet som skjer der foran framstår nok som mer festlig jo lenger sør man kommer i Europa.

Les også: Mister luksus-plassen

Tørst

TwinAir, som motoren heter, skal klare seg på lukten av bensin, men vår test viser at den slurper som en sliten alkoholiker. Oppgitt forbruk: 0,48 liter/mil. Testforbruk: 0,73 liter/mil, som er 52 prosent over oppgitt forbruk.

Vi har kjørt Fiat 500 L med 1,3 liter/95 hk dieselmotor. Om bilen brukes mye passer dieselmotoren langt bedre, gir mer flyt over kjøringen og mer harmoni. Problemet er bare at 500 L med dieselmotor ikke selges i Norge – enn så lenge. Er du seriøst interessert i Fiat 500 L så vurder å importere den selv med dieselmotor.

Les også: Cadillac tar opp kampen

Bra bremser

Pluss for varmetråder i frontruta, klimaanlegg med to soner og at baksetet kan lengdereguleres. Smart med delt A-stolpe. I kombinasjon med en forholdsvis rett frontrute gir det god sikt på skrå framover.

Saken fortsetter under bildetTO ROM: Mye plass til å legge fra seg småting. Foto: Øivind Skar TO ROM: Mye plass til å legge fra seg småting. Foto: Øivind Skar

Bremsene imponerer. Bilen stoppet på 23,67 meter fra 80 km/t. Det er svært bra, og bedre enn gjennomsnittet for klassen. Fiat 500 L mangler sikkerhetsfunksjoner som å lese trafikken og automatisk stoppe for fotgjengere i byfart om sjåføren ikke bremser.

Fiat 500 L får snart en XL storebror med sju sitteplasser. I 2014 kommer også bilen som crossoverlignende SUV med firehjulsdrift.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus