Meny

Mercedes sin fornøyelsespark

PRØVELSE: Selvbeherskelsen settes på prøve bak rattet i CLA 45 AMG. Sportsseter og sportsratt er selvsagt på plass, og vil du ha mer karb on og mer acingrødt, så sier AMG «jawohl». Men det koster ekstra. FOTO: Daimler AG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMG har svingt tryllestaven over Mercedes rimeligste modeller. Med verdens sterkeste serieproduserte tolitersmotor og firehjulsdrift går det unna så det holder.
Tekniske data
CLA 45 AMG og A 45 AMG

Motor, cm³: 1991
Effekt, hk ved o/min: 360/6000
Dreiemoment, Nm ved o/min:
450/2250-5000
Egenvekt, kg: A 45: 1555, CLA 45: 1585
Lengde/bredde/høyde, cm:
A 45: 436/178/142,
CLA: 469/178/142
Standard dekkdimensjon: 235/40 ZR 18
Forbruk, EU-mix l/mil: 0,69-0,71*
CO²-utslipp, g/km: 161-165*
0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,6
Toppfart, km/t: 250 (el. begr.)
Pris fra, kr: A 45: 799 000,
CLA 45: Ikke fastsatt
*Avhengig av hjulstørrelse

Målet var satt på forhånd. Med utgangspunkt i Mercedes’ eksisterende bensinturbomotor på 1991 cm³ skulle AMG lage en maskin med 360 hk. Omregnet blir det 181 hk per liter, tall du ellers må til superbiler for å finne maken til.

Samtidig skulle motoren innfri Mercedes’ egne krav til holdbarhet – det skal ikke være noe ekstra prakk knyttet til det å eie en AMG. Og den skulle ha et EU-forbruk på under 0,7 l/mil.

– Vi greide målene, sier AMGs motorekspert Marcus Karres.

Han er en av disse tyske ingeniørtypene som ikke tøyser i tide og utide, men munnvikene glir opp når han sier det. I det hele tatt, AMG-spesialistene virker så fornøyd med egen innsats at det ikke er til å skjule. De har studert alt ved konkurrerende biler. For eksempel er en Audi S3 (den har 300 hk og 380 Nm) plukket i småbiter.

Budskapet er: «Vi har kontroll på konkurrentene.»

Les også: Her er bilene med best kjøreegenskaper

Siden de ikke tar forbehold selv, får vi ta et lite for dem. De har kontroll per i dag. Men troverdige rykter skal ha det til at Audis sportspesialister vil trylle enda flere hestekrefter ut av en toliter når RS 3 kommer, visstnok i 2015.

Saken fortsetter under bildetHISSIG: CLA er en elegant firedørscoupé bygd over Mercedes¿ kompaktbilbasis. Etter at AMG har fått lagt sine hender på den, er den blitt det hissigste du kan få kjøpt med serieprodusert tolitersmotor. FOTO: Daimler AG HISSIG: CLA er en elegant firedørscoupé bygd over Mercedes¿ kompaktbilbasis. Etter at AMG har fått lagt sine hender på den, er den blitt det hissigste du kan få kjøpt med serieprodusert tolitersmotor. FOTO: Daimler AG

Den store turboen

Inntil da hersker AMG på tolitershaugen. Det er kun avstanden mellom sylinderne og tenningssystemet som er beholdt fra utgangspunktet. Alt annet er nytt på veien mot 360 hk.

AMG har tatt fram den store turboen og twinscroll-teknologi (sterkt forenklet ulike måter å lede lufta på for maksimal effekt ved ulike turtall). De har tilsatt materialer som tåler varme bedre samt et betydelig kraftigere kjøleapparater.

Les også: Dette er Mercedes sin nyeste luksusbil

Veivakselen er forsterket for å tåle 450 Nm, og forsterkninger er det også i girkassa. Forakselen er ny, og bakakselen er tilpasset kreftene som oppstår i opp til 270 km/t, som er toppfart uten sperre.

Selvfølgelig er bremsene av det grove slaget, og også firehjulsdriftssystemet er forsterket.

Saken fortsetter under bildetMER SPORT: De er tekniske tvillinger, er like raske og oppfører seg likt, men AMG peker på A 45 AMG (her i Edition 1-utgave) som den aller mest sportslige. Blant annet bjeffer det høyere i eksos-anlegget, og utvendig er en spoiler mer naturlig. FOTO: Daimler AG MER SPORT: De er tekniske tvillinger, er like raske og oppfører seg likt, men AMG peker på A 45 AMG (her i Edition 1-utgave) som den aller mest sportslige. Blant annet bjeffer det høyere i eksos-anlegget, og utvendig er en spoiler mer naturlig. FOTO: Daimler AG

Det virker

La oss i den kritiske forbrukerjournalistikkens navn gjøre oss ferdig med et par-tre haker som kan settes ved disse modellene.

AMG-utgavene av CLA og A-klasse er fryktelig dyre kompaktbiler – de kan fort koste pluss/minus 900 000 kroner når de er pyntet ferdig (pris for CLA ikke fastsatt, men vil trolig bli rundt drøyt 50 000 kroner dyrere enn A 45 AMG).

De er i trangeste laget til å innfri fullt og helt som familiebiler, og understellet er utpreget sportsbilfast. Regn med rystelser og drøyt med hjulstøy fra brede sportsdekk på grov norsk asfalt (det er det i hvert fall i lillebror A 250 Sport, som vi har testet tidligere). Dessuten kan du være ganske sikker på at du aldri vil kom-me nær det lave oppgitte forbruket, for du kommer ikke til å greie å la være å gi gass.

Dermed er dét sagt. Nå er vi midt i Tyskland, sola skinner og veiene på ruta AMG har lagt opp, er ikke uventet som skapt for CLA 45 AMG-en vi sitter i.

Ganske så trafikktomme er de også. Det står noen fotobokser hist og her, men vi ser at noen av de innfødte ser ut til å mene at fartsgrenser er veiledende. Når man er i Tyskland, gjør man som tyskerne. Inn med pedalen.

Veigrepet er hinsides alt du trenger selv i utpregede gladgassland. Styringen er svært direkte. I lange svinger er det så vidt du trenger å dreie på rattet. I krappere kurver kan du gå tidlig på gassen.

CLA 45 AMG holder sporet. Det er nettopp når du hurtig skal fra en sving til den neste at disse minste AMG-bilene er på sitt beste. Med betydelig lavere vekt er de kvikkere enn de større modellene. De er raskt ferdig med forrige sving, og klar for en ny.

Saken fortsetter under bildetVOFF: Eksosanlegget bjeffer. Jo mer du ber om det med gass-pedalen, desto mer aggressive er bjeffene som kommer når dobbeltclutchkassen dunker inn neste gir. FOTO: Daimler AG VOFF: Eksosanlegget bjeffer. Jo mer du ber om det med gass-pedalen, desto mer aggressive er bjeffene som kommer når dobbeltclutchkassen dunker inn neste gir. FOTO: Daimler AG

Lydjobb

Noen synes det er trist når AMG må ty til en firesylindret motor. Det skal liksom være noe mer i en slik bil. Jeg greier ikke å sørge over det. I stedet er det fascinerende å kjenne hvordan kombinasjonen av motor og sjutrinns dobbeltclutchkasse sørger for kraft med neglisjerbar forsinkelse i alle situasjoner.

0–100 km/t tar ifølge fabrikken kun 4,6 sekunder, og noen raske starter (ok, det ble ganske mange) sier meg at tallet sikkert er riktig. For bare et par tiår siden ville dette vært akselerasjon i superbilklassen. Og ja, 4,6 sekunder er et par tiendedeler raskere enn S3.

I tillegg svarer AMG seks- og åttesylinderromantikere med en omfattende lydjobb med eksosen. Mens CLA 45 AMG og A 45 AMG ellers i hovedsak er teknisk like, har AMG valgt å skille mellom modellene her.

Som ekstrautstyrsmulighet har CLA, som Mercedes venter å selge mest av til land som USA, en noe mer dempet eksosklang enn A 45 AMG. Sistnevnte skal fremstå som det aller mest sportslige alternativet.

Uansett versjon: Det rasper og freser, og ved girskift bjeffer eksosen. Jeg vet det er barnslig av meg, men det blir uvegerlig slik at jeg ikke går av gasspedalen før jeg får med meg et bjeff til.

Saken fortsetter under bildetGODT HJERTE: Toliteren i bilene pumper ut krefter. AMG har endret på omtrent alt for å skape 360 hk og 450 Nm. FOTO: Daimler AGGODT HJERTE: Toliteren i bilene pumper ut krefter. AMG har endret på omtrent alt for å skape 360 hk og 450 Nm. FOTO: Daimler AG

Det er nettopp dette som er målet med slike biler. De skal gi eierne den gode følelsen av å vite at deres bil er noe langt mer enn de andres. Akkurat nå er AMG åpenlyst sikre på at de er i teten blant kompaktracerne.

Og akkurat nå, etter en lang-sving, to krappe kurver og tre kvikke bjeff utover et rettstrekk, kjennes det som om de har rett.

Les også:

Vanvittige Mercedes G-klasse 6x6

SUV-zilla: Lyden gjør musikkanlegget fullstendig overflødig

Vi har prøvekjørt Mercedes SLS Black

Mercedes S-klasse: Drømmebilen etter en lang dag på jobben

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus