Meny

Mercedes sin fornøyelsespark

PRØVELSE: Selvbeherskelsen settes på prøve bak rattet i CLA 45 AMG. Sportsseter og sportsratt er selvsagt på plass, og vil du ha mer karb on og mer acingrødt, så sier AMG «jawohl». Men det koster ekstra. FOTO: Daimler AG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMG har svingt tryllestaven over Mercedes rimeligste modeller. Med verdens sterkeste serieproduserte tolitersmotor og firehjulsdrift går det unna så det holder.

Tekniske data
CLA 45 AMG og A 45 AMG

Motor, cm³: 1991
Effekt, hk ved o/min: 360/6000
Dreiemoment, Nm ved o/min:
450/2250-5000
Egenvekt, kg: A 45: 1555, CLA 45: 1585
Lengde/bredde/høyde, cm:
A 45: 436/178/142,
CLA: 469/178/142
Standard dekkdimensjon: 235/40 ZR 18
Forbruk, EU-mix l/mil: 0,69-0,71*
CO²-utslipp, g/km: 161-165*
0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,6
Toppfart, km/t: 250 (el. begr.)
Pris fra, kr: A 45: 799 000,
CLA 45: Ikke fastsatt
*Avhengig av hjulstørrelse

Målet var satt på forhånd. Med utgangspunkt i Mercedes’ eksisterende bensinturbomotor på 1991 cm³ skulle AMG lage en maskin med 360 hk. Omregnet blir det 181 hk per liter, tall du ellers må til superbiler for å finne maken til.

Samtidig skulle motoren innfri Mercedes’ egne krav til holdbarhet – det skal ikke være noe ekstra prakk knyttet til det å eie en AMG. Og den skulle ha et EU-forbruk på under 0,7 l/mil.

– Vi greide målene, sier AMGs motorekspert Marcus Karres.

Han er en av disse tyske ingeniørtypene som ikke tøyser i tide og utide, men munnvikene glir opp når han sier det. I det hele tatt, AMG-spesialistene virker så fornøyd med egen innsats at det ikke er til å skjule. De har studert alt ved konkurrerende biler. For eksempel er en Audi S3 (den har 300 hk og 380 Nm) plukket i småbiter.

Budskapet er: «Vi har kontroll på konkurrentene.»

Les også: Her er bilene med best kjøreegenskaper

Siden de ikke tar forbehold selv, får vi ta et lite for dem. De har kontroll per i dag. Men troverdige rykter skal ha det til at Audis sportspesialister vil trylle enda flere hestekrefter ut av en toliter når RS 3 kommer, visstnok i 2015.

Saken fortsetter under bildetHISSIG: CLA er en elegant firedørscoupé bygd over Mercedes¿ kompaktbilbasis. Etter at AMG har fått lagt sine hender på den, er den blitt det hissigste du kan få kjøpt med serieprodusert tolitersmotor. FOTO: Daimler AG HISSIG: CLA er en elegant firedørscoupé bygd over Mercedes¿ kompaktbilbasis. Etter at AMG har fått lagt sine hender på den, er den blitt det hissigste du kan få kjøpt med serieprodusert tolitersmotor. FOTO: Daimler AG

Den store turboen

Inntil da hersker AMG på tolitershaugen. Det er kun avstanden mellom sylinderne og tenningssystemet som er beholdt fra utgangspunktet. Alt annet er nytt på veien mot 360 hk.

AMG har tatt fram den store turboen og twinscroll-teknologi (sterkt forenklet ulike måter å lede lufta på for maksimal effekt ved ulike turtall). De har tilsatt materialer som tåler varme bedre samt et betydelig kraftigere kjøleapparater.

Les også: Dette er Mercedes sin nyeste luksusbil

Veivakselen er forsterket for å tåle 450 Nm, og forsterkninger er det også i girkassa. Forakselen er ny, og bakakselen er tilpasset kreftene som oppstår i opp til 270 km/t, som er toppfart uten sperre.

Selvfølgelig er bremsene av det grove slaget, og også firehjulsdriftssystemet er forsterket.

Saken fortsetter under bildetMER SPORT: De er tekniske tvillinger, er like raske og oppfører seg likt, men AMG peker på A 45 AMG (her i Edition 1-utgave) som den aller mest sportslige. Blant annet bjeffer det høyere i eksos-anlegget, og utvendig er en spoiler mer naturlig. FOTO: Daimler AG MER SPORT: De er tekniske tvillinger, er like raske og oppfører seg likt, men AMG peker på A 45 AMG (her i Edition 1-utgave) som den aller mest sportslige. Blant annet bjeffer det høyere i eksos-anlegget, og utvendig er en spoiler mer naturlig. FOTO: Daimler AG

Det virker

La oss i den kritiske forbrukerjournalistikkens navn gjøre oss ferdig med et par-tre haker som kan settes ved disse modellene.

AMG-utgavene av CLA og A-klasse er fryktelig dyre kompaktbiler – de kan fort koste pluss/minus 900 000 kroner når de er pyntet ferdig (pris for CLA ikke fastsatt, men vil trolig bli rundt drøyt 50 000 kroner dyrere enn A 45 AMG).

De er i trangeste laget til å innfri fullt og helt som familiebiler, og understellet er utpreget sportsbilfast. Regn med rystelser og drøyt med hjulstøy fra brede sportsdekk på grov norsk asfalt (det er det i hvert fall i lillebror A 250 Sport, som vi har testet tidligere). Dessuten kan du være ganske sikker på at du aldri vil kom-me nær det lave oppgitte forbruket, for du kommer ikke til å greie å la være å gi gass.

Dermed er dét sagt. Nå er vi midt i Tyskland, sola skinner og veiene på ruta AMG har lagt opp, er ikke uventet som skapt for CLA 45 AMG-en vi sitter i.

Ganske så trafikktomme er de også. Det står noen fotobokser hist og her, men vi ser at noen av de innfødte ser ut til å mene at fartsgrenser er veiledende. Når man er i Tyskland, gjør man som tyskerne. Inn med pedalen.

Veigrepet er hinsides alt du trenger selv i utpregede gladgassland. Styringen er svært direkte. I lange svinger er det så vidt du trenger å dreie på rattet. I krappere kurver kan du gå tidlig på gassen.

CLA 45 AMG holder sporet. Det er nettopp når du hurtig skal fra en sving til den neste at disse minste AMG-bilene er på sitt beste. Med betydelig lavere vekt er de kvikkere enn de større modellene. De er raskt ferdig med forrige sving, og klar for en ny.

Saken fortsetter under bildetVOFF: Eksosanlegget bjeffer. Jo mer du ber om det med gass-pedalen, desto mer aggressive er bjeffene som kommer når dobbeltclutchkassen dunker inn neste gir. FOTO: Daimler AG VOFF: Eksosanlegget bjeffer. Jo mer du ber om det med gass-pedalen, desto mer aggressive er bjeffene som kommer når dobbeltclutchkassen dunker inn neste gir. FOTO: Daimler AG

Lydjobb

Noen synes det er trist når AMG må ty til en firesylindret motor. Det skal liksom være noe mer i en slik bil. Jeg greier ikke å sørge over det. I stedet er det fascinerende å kjenne hvordan kombinasjonen av motor og sjutrinns dobbeltclutchkasse sørger for kraft med neglisjerbar forsinkelse i alle situasjoner.

0–100 km/t tar ifølge fabrikken kun 4,6 sekunder, og noen raske starter (ok, det ble ganske mange) sier meg at tallet sikkert er riktig. For bare et par tiår siden ville dette vært akselerasjon i superbilklassen. Og ja, 4,6 sekunder er et par tiendedeler raskere enn S3.

I tillegg svarer AMG seks- og åttesylinderromantikere med en omfattende lydjobb med eksosen. Mens CLA 45 AMG og A 45 AMG ellers i hovedsak er teknisk like, har AMG valgt å skille mellom modellene her.

Som ekstrautstyrsmulighet har CLA, som Mercedes venter å selge mest av til land som USA, en noe mer dempet eksosklang enn A 45 AMG. Sistnevnte skal fremstå som det aller mest sportslige alternativet.

Uansett versjon: Det rasper og freser, og ved girskift bjeffer eksosen. Jeg vet det er barnslig av meg, men det blir uvegerlig slik at jeg ikke går av gasspedalen før jeg får med meg et bjeff til.

Saken fortsetter under bildetGODT HJERTE: Toliteren i bilene pumper ut krefter. AMG har endret på omtrent alt for å skape 360 hk og 450 Nm. FOTO: Daimler AGGODT HJERTE: Toliteren i bilene pumper ut krefter. AMG har endret på omtrent alt for å skape 360 hk og 450 Nm. FOTO: Daimler AG

Det er nettopp dette som er målet med slike biler. De skal gi eierne den gode følelsen av å vite at deres bil er noe langt mer enn de andres. Akkurat nå er AMG åpenlyst sikre på at de er i teten blant kompaktracerne.

Og akkurat nå, etter en lang-sving, to krappe kurver og tre kvikke bjeff utover et rettstrekk, kjennes det som om de har rett.

Les også:

Vanvittige Mercedes G-klasse 6x6

SUV-zilla: Lyden gjør musikkanlegget fullstendig overflødig

Vi har prøvekjørt Mercedes SLS Black

Mercedes S-klasse: Drømmebilen etter en lang dag på jobben

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms
Siste nytt
17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus