Elbil:

Så lenge varer batteriet i elbil

Batteriet i nyeste Nissan Leaf. Foto: Morten Larsen

Et nytt elbilbatteri er dyrt. Hvis batteriet dør, betyr det en svært tung kostnad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZEBRA batterier

Dette er nikkel-natriumklorid-batterier, hvor ZEBRA står for Zeolite Battery Research Africa Project. ZEBRA-batterier ble utviklet ved et sørafrikansk forskningsinstitutt og bruker høytemperaturteknologi med natrium som elektrolytt. Natrium er ikke giftig, er lett og i form av salt (NaCl) svært billig.

Nikkel-natriumklorid-batteriet må ha en høy temperatur og flytende natrium for å fungere. Natrium-nikkelklorid-teknologien er basert på at det produseres strøm fra en kjemiske reaksjoner i batteriet som inkluderer dannelse av NaCl (koksalt).

Høytemperaturbatteriet har fordeler, men også ulemper. Driftstemperaturen må være minimum 270 ºC. Blir temperaturen lavere, begynner smelten i batteriet å størkne og batteriet slutter å fungere. Batteriet må bruke av sin egen oppladede energi for å opprettholde temperaturen. Derfor bør batteriet ikke stå mange dager uten å være koblet til strømnettet. Hvis batteriet skulle bli kaldt og saltet størkner, tar det likevel ikke skade fordi det ikke skjer noen volumendring. Batterier med flytende metall og arbeidstemperatur på 270-350 ºC brukes i hybridbusser og små demonstrasjonsserier av elbiler og i ubåter.

For å minimalisere varmetap settes cellene i batteriet inn i en beholder som er isolert som en termosflaske. Energitapet fra batteriet ligger et sted mellom 50 og 100 watt. Det vil si at batteriet vil miste ca 2 kWh i løpet av et døgn. Batteriet trenger 50 til 100 watt fra nettet for å opprettholde sin energistatus. En bil med ZEBRA-batteri bør ikke stå mange døgn uten lading. Think har en batterikapasitet på 24,5 kWh, så den tåler å stå ca 10 døgn før den er tom for strøm. På den annen side viser undersøkelser at nesten alle elektriske biler står tilkoblet til nettet når de er parkert.

Mange vegrer seg for å investere i elbil fordi de frykter en brukt elbil kan bli svært dyr å vedlikeholde, og da også svært vanskelig å selge som bruktbil.

Vi har undersøkt saken, og blant annet snakket med mekanikere som jobber med elbil. De kan fortelle om biler som har gått over 130.000 kilometer uten problemer av noen art med batteriet. Det er sjelden batteriene svikter, også på eldre biler med mye svakere teknologi enn dagens høyteknologi-modeller.

Snorre Sletvold er generalsekretær i Norsk Elbilforening. Foto: PrivatSnorre Sletvold er generalsekretær i Norsk Elbilforening. Foto: Privat

Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening bekrefter dette overfor ABC Nyheter, og mener det ikke er grunn til bekymring. Han påpeker at de fleste norske bilimportører i dag opererer med en garanti på 5 år eller 100.000 kilometer. Også i Europa, som vanligvis har vesentlig dårligere forbrukerbeskyttelse enn vi har her i Norge, er garantitiden utvidet til 5 år. Han forteller at garantien er gitt tilbakevirkende kraft, slik at kunder med eldre biler har fått utvidet garantitiden.

Levetid

Snorre Sletvold innrømmer at erfaringsgrunnlaget er noe tynt for å kunne si kategorisk at batteriet holder bilens levetid, men alt tyder på at det er tilfelle.

– I dag regner vi med at et elbilbatteri minst har en levetid på 8 - 9 år, forteller Snorre Sletvold til ABC Nyheter. Han forteller at de første årene hvor elbil begynte å bli vanlig, var det nødvendig å være nøye med laderutinene.

– Den tiden er forbi. Nå er bilene utstyrt med elektronisk overvåking.

Ekspertene strides om hvorvidt normal eller hurtig lading er sundt for batteriet. Foto: Morten LarsenEkspertene strides om hvorvidt normal eller hurtig lading er sundt for batteriet. Foto: Morten Larsen

– Hva med hurtiglading? Forkorter ikke det batteriets levetid?

– Ekspertene er ikke helt enige på det området. De som mener at hurtiglading kan være en belastning på batteriet, sier at én hurtiglading per dag er helt uproblematisk. Det er andre som sier at hurtiglading slett ikke er en belastning på batteriet, og som hevder det er helt ufarlig.

Sletvold påpeker at de færreste har tilgang til hurtiglader annet en gang i blant. Dét medfører at hurtiglading bare blir brukt unntaksvis. Han forteller at der man tidligere var opptatt av at batteriet ikke måtte lades helt opp eller helt ut har elektronikken også overtatt den problemstillingen. Det er bare å plugge i ladekabelen, så styrer bilen alt selv.

Marina Maneus Bakkum forteller at Nissan opererer med en garanti på 5 år og 100.000 km. Hun er PR- og kommunikasjonssjef i Nissan Norge.

– Vi er helt klare på at batteriet vil holde bilens levetid. Vi tilbyr dessuten Nissan Leaf-kundene en avtale hvor vi faktisk overvåker bilen fra dag til dag. Dette gir oss et enormt erfaringsgrunnlag om bilens bruk og ladefrekvens, men det kan også gi oss et varsel dersom en eller flere celler i batteriet eventuelt svikter og må byttes. Det er imidlertid veldig sjelden det skjer, sier hun.

Les også: Mazda3 ut av skapet

Hurtiglading

Marina Maneus Bakkum er informasjonsansvarlig hos Nissan Norge. Foto: Morten LarsenMarina Maneus Bakkum er informasjonsansvarlig hos Nissan Norge. Foto: Morten Larsen

Marina Maneus Bakkum forteller ABC Nyheter at hurtiglading har liten innvirkning på batteriet i en Nissan Leaf.

– Bilen har i utgangspunktet en rekkevidde på 199 kilometer. Vi har beregnet at batteriet i bilen vil ha en rekkevidden på 160 km etter 15 års bruk.

Hun forteller at pris på batteriet er ikke fastsatt, i og med at det ikke er aktuelt å ta betalt for eventuelle skift av moduler i batteriet.

– De som bekymrer seg for fremtidige utgifter til vedlikehold av batteri i elbilen vil kunne ta det med ro. Prisene går jevnt og trutt ned. Nissan har dessuten etablert en fabrikk i Europa for elbilbatterier, og batteriproduksjonen bare øker, noe som bidrar godt til ytterligere prisreduksjon. Men jeg gjentar at batteriet i en Nissan Leaf skal vare i hele bilens levetid, avslutter Marina Maneus Bakkum i Nissan Norge.

– Et helt batteri koster rundt 120.000 kroner, men oppstår det en feil på batteriet er det nok å bytte moduler, forteller Vegard Werner hos Mitsubishi-importøren til ABC Nyheter.

– Batteriet på Mitsubishi i-MiEW består av 22 moduler. Hver modul har 8 celler, og dersom en feil skulle oppstå i en modul byttes det uten kostnad innenfor garantitiden. Den er på 5 år og 100.000 km.

Vegard Werner forteller at også Mitsubishis priser på batterier til elbiler er på full fart ned.

– Det er ikke lenge siden et komplett elbilbatteri var kostnadsberegnet til 160.000 kroner, og prisene fortsetter å falle. Men batteriet skal holde bilens levetid og vel så det, så kundene har lite å frykte. Han påpeker dessuten at det hender at forbrenningsmotoren i andre biler får totalhavari.

– Det er heller ikke billig, påpeker Vegard Werner.

Han forteller at det nå også produseres plug-in hybrider som har samme typen batteri, og økt produksjonsmengde betyr at prisen faller ytterligere.

Les også: Elektriske tider

Litt om teknologi

Våre undersøkelser om emnet elbilbatterier har lært oss noe om batteriteknologi. Et stort tema med en rekke løsninger. Think-bilene hadde batteri type ZEBRA med Natrium-nikkelklorid-teknologi (se sideartikkel). Dette er en kostbar teknologi og mer miljøvennlig enn lithium-ion batteriene, som er helt dominerende i dag.

Det er blitt oss fortalt at batteri type ZEBRA holder kapasiteten i kulde, i motsetning til lithium-batteriene, som får redusert kapasitet når vinteren er på sitt kaldeste. Nær halvert kjørelengde, er den ubekreftede påstanden vi har fått. Årsaken er ikke bare batteriets følsomhet for kulde, men at alt blir tregere på en bil i kulde, og dermed øker energiforbruket enten bilen går på strøm eller fossilt drivstoff.

ZEBRA er en svært enkel oppfinnelse, som består av en kjerne med koksalt. Den holder 300 grader celsius, og er da klar til å produsere energi. Batteriet kan stå i mange timer uten at denne temperaturen synker vesentlig. Skulle den stå flere dager uten lading, vil det være nødvendig med noen timer med lading for å varme opp kjernen igjen.

Dessverre er ZEBRA så kostbar at den bare er aktuell i helt spesielle applikasjoner – som i ubåt, for eksempel.

Les også: Saksøkt for dødt bilbatteri

Men alt tyder altså på at de som måtte frykte kort levetid på batteriet i en elbil kan ta det helt med ro. Vi har kontaktet AS Batteriretur, som står for innsamling og gjenvinning av alle typer batterier. I ferietiden har vi ikke klart å få svar på om det er mange defekte elbilbatterier som blir levert inn, men sist vi hadde kontakt med Batteriretur var det hovedsakelig småbatterier og vanlig bilbatterier av bly de i hovedsak samlet inn og formidlet til gjenvinning.

Les også: Ladbar Toyota Prius med høy elbilfaktor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 Skiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka
Siste nytt
16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportSkiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus