Norge kan få automatisk varsling ved trafikkulykker

(Arkivfoto: NTB scanpix)
(Arkivfoto: NTB scanpix)

Automatisk varsling ved trafikkulykker vil kunne redde tusenvis av liv på europeiske veier. Europakommisjonen jobber nå for å få EU og Norge til å investere i systemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varslingssystemet «eCall» ringer automatisk et nødnummer ved alvorlige trafikkulykker, samtidig som kjøretøyets posisjon blir rapportert til en sentral. Systemet kan også merke om føreren er ved bevissthet og i stand til å motta telefonsamtaler.

Europakommisjonen ønsker at et slikt system blir obligatorisk i EU, samt Norge, Island og Sveits innen 2015. Systemet anslås å kunne redde 2.500 liv på europeiske veier hvert år.

– Poenget er i hovedsak å hjelpe mennesker som er hardt skadd i trafikken. Systemet bidrar til at utrykningspersonell kommer raskere fram, dermed får den skadelidende tidligere livreddende behandling, sier samferdselsråd Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen i en pressemelding.

Det anslås at et slikt varslingssystem vil redusere responstiden med 40 prosent i byområder og 50 prosent i andre områder.

I fjor ble 28.000 mennesker drept og halvannen million skadd i trafikken på europeiske veier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus