TEST Garmin navigasjon for iPhone 5Smart veiviser i sommerferien

BRED: Formatet på iPhone-skjermen tar minst utstyn i frontruten i bredden, men visningen på skjermen er ikke optimal. Foto: Terje Bjørnsen
BRED: Formatet på iPhone-skjermen tar minst utstyn i frontruten i bredden, men visningen på skjermen er ikke optimal. Foto: Terje Bjørnsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meget god naviapp til iPhone 5.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Garmin er storleverandør av GPS-produkter. Og det er ikke bare til bil, men også på fly og båt er Garmin store. Nå har den amerikanske GPS-giganten lansert en kombinasjon av navigasjonsapp og bilholder for iPhone 5. Og skal du tilbringe sommerferien på veien, kan Garmin StreetPilot-appen være akkurat det du savner i din iPhone 5.

Vi har testet Garmin SteetPilot gjennom flere tusen kilometer på norske og utenlandske veier. Vi har tidvis brukt appen parallelt med Garmin 3490 LMT og TomTom 1005. Disse har fungert som referanse for betjening og kvalitet på veiledning.

(Klikk på illustrasjonen for større versjon)(Klikk på illustrasjonen for større versjon)

Kort fortalt har ikke appen noen store svakheter sammenlignet med referanseenhetene. Sammenlignet med den rene navigasjonsenheten, er ikke skjermformatet på iPhone 5 like godt tilpasset det visuelle oppsettet til Garmin. Skjermen blir litt for lang og smal om du setter den på høykant og litt bred og lav om du monterer den i bredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den kan spare deg for dyre bøter

Garmins bilholder fungerer bra, med en solid sugekopp og robust plastkvalitet. Også den medfølgende 12-volts pluggen med to USB-uttak fungerer fint. Like glade er vi ikke i Apples hvite strømkabel. Den skaper unødvendige reflekser i frontruten. En mørkere farge hadde vært bedre.

Ingen ustabilitet

Som forventet fungerer Garmin-navigasjon omtrent likt på iPhone som på en ren navigasjonsenhet. Du møtes av to hovedsymboler – «hvor skal du» og «se på kart».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fort gjort å finne frem til ulike navigasjonsmål, og hvis du vil legge inn en rute med flere stopp, er turplanleggeren særdeles enkel i bruk. Super på en dagsetappe om du vil innom flere stopp underveis.

=TYDELIG: Navigasjonsvisning er bra i standardmodus. Du kan også laste ned PhotoReal-visning for mer realistisk guiding i større veikryss. Det er gratis, men tar 331 MB lagringsplass. Foto: Terje Bjørnsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

FINN FREM: Avkjøringssnarveien gir deg oversikt over nyttige interessepunkter på avkjøringene som ligger foran deg på ruten. Foto: Terje Bjørnsen FINN FREM: Avkjøringssnarveien gir deg oversikt over nyttige interessepunkter på avkjøringene som ligger foran deg på ruten. Foto: Terje Bjørnsen

Kartgrafikken kjenner du også fort igjen. Som ventet på iPhone er zooming, rulling i kart og trykking på symboler svært enkel og intuitiv. På kartskjermen finner du en liten pil som bringer frem en fane med mange av de vanligste valgene underveis.

Vi er godt fornøyd med måten Garmin StreetPilot-appen har fungert sammen med iPhone 5. Vi har ikke opplevd krasj eller ustabilitet, og har ikke noe å utsette på ruteveiledningen vi har fått underveis. Det er lett å gå gjennom en rute for å kontrollere at appen faktisk tar deg dit du vil. Det er enkelt å holde oversikten i kartet underveis og både visuelle og talte instruksjoner er lette å forstå.

Les også: Mobilapp skal gjøre veien hjem tryggere

Artikkelen fortsetter under annonsen

I våre testbiler har vi kjørt navigasjonsveiledningene over bilens Bluetooth. Det har i hovedsak virket bra og forskjellene i funksjon ligger mest i hvordan Bluetooth fungerer fra bilmodell til bilmodell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder med iPhone-versjonen

Garmin opererer med en veiledende pris på 799 kroner for settet. Via handlekurv-ikonet i appen, kan du i kjent appstore-stil kjøpe ekstra tjenester, for eksempel 3D Traffic Live, Photo Live Traffic cameras, Panorama View 3D eller Urban guidance.

I vår testperiode har vi vært gjennom to kartoppdateringer, og vi setter pris på at du kan velge mellom å laste ned hele Europakartet, eller bare nøye deg med utvalgte regioner. Trenger du å utvide kartdekningen før du skal på tur, kan du enkelt laste ned de områdene du trenger uten at det koster noe ekstra.

Totalt sett synes vi Garmins navigasjonsløsning for iPhone fungerer meget bra. Et tydelig bevis: Det er vi stadig sjeldnere tar med oss en separat navigasjonsenhet på tur. Det holder lenge med iPhone-versjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Feilsøk bilen selv

=FANE: Fra hovedskjermen kan du fort hente opp praktiske snarveier. Foto: Terje Bjørnsen

Les også:

Her står UP i sommer

– Bilen er den store taperen

Rundkjøring: Du kjører nesten garantert feil her

Bilene med best bakseteplass

Saken er opprinnelig skrevet for Vi Menn og publisert på klikk.no.