Fra Berliner til Buick: Kongelige kjøretøyer 1905-45Se kong Haakons første førerkort

Se kong Haakons første førerkort
Se kong Haakons første førerkort

Og daværende kronprins Olavs elektriske Cadillac.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er så heldige å ha fått en sniktitt på bildene som inngår i utstillingen «Fra Berliner til Buick: Kongelige kjøretøyer 1905-45», som er utstilt hos Museene i Sør-Trøndelag.

Og her er det mange godbiter, se blant annet kong Haakons første førerkort:

Kong Haakons første førerkort, utstedt i 1913. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff.Kong Haakons første førerkort, utstedt i 1913. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff.

Da kong Haakon og dronning Maud kom til Norge i 1905 var stallene tomme, og kongeparet måtte selv anskaffe hester, vogner og kjøretøy.

Kong Haakon i sin første bil, innkjøpt i 1913, Minerva, torpedo. Foto: A. B. Wilse / Det kongelige hoffs fotoarkiv.Kong Haakon i sin første bil, innkjøpt i 1913, Minerva, torpedo. Foto: A. B. Wilse / Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Hamar stasjon, stopp for lunsj på jernbanerestauranten, 13. juni 1906. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen / Det kongelige hoffs fotoarkiv.Hamar stasjon, stopp for lunsj på jernbanerestauranten, 13. juni 1906. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen / Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Lillehammer stasjon, kongparet blir kjørt i Bjørnstjerne Bjørnsonsons Landauer, 13, juni 1906. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen / Det kongelige hoffs fotoarkivLillehammer stasjon, kongparet blir kjørt i Bjørnstjerne Bjørnsonsons Landauer, 13, juni 1906. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen / Det kongelige hoffs fotoarkiv

Kronprins Olav kjører elektrisk Cadillac på Bygdø kongsgård, 1913. Foto: Dronning Mauds fotoalbum / Det kongelige hoffs fotoarkivKronprins Olav kjører elektrisk Cadillac på Bygdø kongsgård, 1913. Foto: Dronning Mauds fotoalbum / Det kongelige hoffs fotoarkiv

Slede gitt i gave til kronprins Olavs tre års dag, fra barn i Trondheim. Foto: C. Chusseau-Flaviens / Det kongelige hoffs fotoarkiv.Slede gitt i gave til kronprins Olavs tre års dag, fra barn i Trondheim. Foto: C. Chusseau-Flaviens / Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Trondheim, D/S Heimdal har lagt til kai ved mottakelspaviljongen. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen /Det kongelige hoffs fotoarkiv.Trondheim, D/S Heimdal har lagt til kai ved mottakelspaviljongen. Foto: Jens C. F. Hilfling Rasmussen /Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Blant Slottets samling av tidlige hestekjøretøyer er gallavognen brukt til kroningen i 1906. Den ble produsert ved O. Sørensens vognfabrikk i Kristiania og viser norsk håndverk av fineste kvalitet:

Berliner bygd av O. Sørensens vognfabrik i 1906. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff.Berliner bygd av O. Sørensens vognfabrik i 1906. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff.

Buick Roadmaster Convertible 1939 modell. Fotografert i Slottsgården. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff Buick Roadmaster Convertible 1939 modell. Fotografert i Slottsgården. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff

Buick Roadmaster Convertible 1939 modell. Fotografert i Slottsgården. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff. Buick Roadmaster Convertible 1939 modell. Fotografert i Slottsgården. Foto: Jan Haug / Det kongelige hoff.

1