Meny

Den kan spare deg for dyre bøter

SNITT: Snittforbruket (LHK - Liter per Hundred Kilometers) ble den mest relevante informasjonen her. Men den kan settes opp med en mengde andre målinger også, men helst før kjøringen starter. (Foto: Terje Haugen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er den ettermonterbare kjørecomputeren som ikke blir omfattet av «mobilforbudet» - om du har den på mobilen.

Tekniske data OBD Måler:

Instrumentvarianter:

  • Kjørecomputer (turtall, batterispenning, drivstofftrykk, drivstofforbruk, gjennomsnittshastighet med flere)
  • Feilkodeleser (leser av og sletter feilkoder)
  • Black box (ferdsskriver, hvor f.eks. kraftig akselerasjon og nedbremsing for de siste 300 kjøretimene loggføres)

Tilkobling: Kabel

Pris: 999 kr

www.biltema.no

Har du en litt aldrende bil, er det ikke helt uvanlig at kjørcomputer mangler. Og å ettermontere er i de fleste tilfeller ikke lønnsomt eller mulig, ifølge flere bilforhandlere. Men mange smarttelefoner kan lett kompensere for dette, og inntil nylig var ikke dette et stort problem heller.

Men fra 2. mai i år ble reglene for bruk av mobiltelefon i bil kraftig innskjerpet. I praksis bør du dermed ikke trykke for mye på mobilen, selv om den er fastmontert - bare mottak og ringing er nå lov.

Dette er dårlig nytt om du har lagt opp til motordata på mobilen, noe som mange har gjort, ifølge statistikken på Google Play (App-butikken til Google).

Litt historie først

Vi har nemlig gode erfaringer med å bruke Torque-appen for Android, sammen med Garmin Mechanic-appen som også bare er å få for Android-telefonene. Felles for begge er at de benytter seg av en tilkobling til bilens OBD-port (On-board diagnostics - hvor OBD-II er dagens påbudte standard) og overfører signalene via blåtann til telefonen din.

Denne informasjonen dreier seg i hovedsak om motorsystemenes tilstand, og er ofte en del av bilens lukkede datanettverk, gjerne forkortet i sekkebenevnelsen CAN (CAN bus - controller area network), noe som igjen har med alt annet å gjøre i bilen (vindusheiser, låser og lignende).

Poenget er at du på denne måten kan få ut svært detaljerte opplysninger om kjørestilen din, og ikke minst forbruket ditt.

Førstnevnte app benytter seg av en generisk eller universell adapter kjøpt på Teknikkmagasinet mens den siste varianten benytter seg av Garmins Ecoroute HD-adapter.

Begge variantene kan i prinsippet settes opp slik at appen i telefonen startes samtidig som du starter bilen, men i praksis fungerer det ofte ikke slik. Når lovens lange arm skal sjekke om bilistene følger de nye reglene for mobilbruk i bilen, er det nok heller små sjanser for at du slipper unna med at du «bare ville betjene en miljøvennlig app på telefonen».

Likt, men ulikt

Det er her «OBD Måler» fra Biltema kommer inn i bildet. Bortsett fra fancy grafikk tilbyr denne saken akkurat de samme funksjonene som OBD-appene (som det for øvrig finnes hundrevis av). Dette er et lite display som du fester permanent i bilen og gjør innstillingene før du starter turen. Videre har den innebygget lys som i dashbordet for øvrig, og slår seg av når tenningen er av.

Bortsett fra det estetiske er denne dermed så og si en del av bilen med litt smart montering (borrelås eller tosidig tape holder). Den husker også hvor du var i menyen. Det betyr at om du vil vite snittforbruket ditt, så er det et den informasjonen som dukker opp neste gang du starter bilen også.

Meget smart, og så og si umulig med en vanlig telefon, som for eksempel skifter bilde om noen ringer eller sender deg en teksmelding.

Men det viktigste punktet er jo naturlig nok om det er korrekte data vi får ut. Vi har kjørt over 200 mil med den, og sjekket opp mot faktisk forbruk og GPS. De vitale forbruksdataene har etter våre målinger ikke noe større feil, bortsett fra en tendens til å indikere litt høyt forbruk sammenlignet med målt forbruk. Her er det imidlertid lagt opp til at du kan korrigere dette også.

Nyttig?

Nytteverdien kommer naturlig nok an på hvor stor bil du har, i tillegg til alderen. De fleste nyere biler kommer vanligvis utrustet med en eller annen form for forbruksmåler, men vi skal ikke mange årene tilbake i tid før dette ofte innebar et kryss på ekstrautstyrslista.

Og siden de fleste av oss tross alt kjøper bruktbil, er det også vanlig at kjørecomputer mangler.

I vårt tilfelle har vi brukt en 2008-modell Caravelle fra Volkswagen, med 1,9-liters dieseselmotor på 102 hestekrefter. Den har et oppgitt landeveisforbruk på 0,76 liter på mila, muligens med litt medvind og nedoverbakke.

På en god langtur notere vi oss et indikert forbruk på 0,85 på mila, riktig nok med last. Indikasjonen stemte godt med distansemålingene og antall liter på tanken. Ved kø- og småkjøring tipper ellers forbruket langt over literen på mila.

=

KABEL: Den medfølgende kabelen settes inn i bilens OBD-II port. Den finner du ved pedalene på de fleste biler. FOTO: Terje Haugen

Komplisert oppsett

Den mest kompliserte biten ved denne enheten er rett og slett oppsettet. Menysystemet er ikke spesielt intuitivt sammenlignet med en typisk smarttelefon. Videre må du vite størrelsen på drivstofftanken, samt om du kjører på diesel eller bensin. Slagvolumet må også legges inn, slik at den lille datamaskinen kan gjøre riktige utregninger.

Trøsten er at du som regel bare trenger å sette den opp én gang.

En annen liten tilsynelatende bonus verdt å trekke frem, er at du kan koble måleren til en datamaskin - om du virkelig vil finsjekke alle feilkodene.

Her skorter det imidlertid på støtte fra nettet, hvor det er vanlig at oppdatert programvare og drivere (som datamaskinen trenger for å kommunisere med OBD Måler) kan lastes ned. Men en liten CD følger i alle fall med, slik at måleren kan kobles direkte til PC-en.

Noe videre støtte online får vi ikke, siden vi ikker finner noen nettadresse, men det antas at det vil komme en oppdatering på dette punktet. Enn så lenge virker OBD Måler frittstående, og Biltema opplyser at oppdateringer kan fås ved å kontakte kundehjelpen deres.

Kjent konsept

I det amerikanske markedet har de hatt en nesten identisk variant i noen år. Den går under navnet ScanGauge, og er nokså lik den vi har på test her.

Vi har så langt ikke funnet noen større norsk importør for dette systemet.

Bortsett fra manglende støtte på nettet synes vi denne alt-i-ett-løsningen fungerer meget pålitelig og effektivt som ettermontert kjørecomputer. Monteringen er nokså enkel og fleksibel.

Den har innebygget lys, og husker alle innstillingene og er dermed i lite fristende å fikle med under veis. Rent mekanisk gir den også et solid inntrykk.

Karakter:

5 points

Produsent: Biltema

Pris: 999

Fordeler:

  • Lettmontert
  • Lys i disply
  • Husker innstillingene

Ulemper:

  • Ikke oppdateringsmulighet
  • Relativ stor
  • Avansert oppsett

Les også:

Nå er det dette fotoboksskiltet du skal være oppmerksom på

Flere strekninger får de nye fotoboksene

Ekstrautstyret vi gjerne dropper

Så mye koster ekstrautstyret på bilene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt
Siste nytt
22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus