Pass på dette når du parkerer

Husk å sette bilen i gir når du parkerer. (Foto: Berit B. Njarga).
Husk å sette bilen i gir når du parkerer. (Foto: Berit B. Njarga).

Triller bilen avgårde, kan det straffe seg økonomisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å slurve med parkeringen kan i verste fall føre til at bilen triller avgårde - noe en del bilister faktisk opplever.

– Biler som triller etter at de er parkert, er et klassisk forsikringstilfelle. Fører er selv ansvarlig for at bilen ikke triller og for å sikre den med både gir og håndbrekk om nødvendig, sier Hanne Gudding, informasjonssjef i Storebrand til DinSide.

Skulle det oppstå en forsikringsskade fordi bilen din triller avgårde, kan du merke det på forsikringsoppgjøret.

>> Her er parkeringstabbene vi oftest gjør

Skaper farlige situasjoner

Er man selv skyld i at bilen tar seg en tur på egenhånd fordi man ikke har sikret den godt nok, er det sannsynlig at man vil merke det på forsikringsoppgjøret.

Hanne Gudding. (Foto: Storebrand).Hanne Gudding. (Foto: Storebrand).

– Vi kjører en streng praksis på dette ved erstatningsutbetaling. Årsaken er rett og slett det store skadeomfanget slike ulykker kan utgjøre for omgivelsene, sier Gudding, og viser til en rekke eksempler på denne typen parkeringsslurv.

– Vi opplever skader der biler har trillet utenfor sitt eget hjem, utenfor barnehager og skoler, hvor skadepotensialet naturligvis er ekstra stort. Enkelte ganger triller bilen relativt langt og over andre trafikkerte veier - for så å stanse i grøfta. Heldigvis har vi ikke hatt hendelser der bilen har forårsaket personskade på sin ferd, forteller Gudding.

Bytte forsikring? Her finner du billigste bilforsikring

Du kan få lavere erstatning

Hanne Gudding sier til DinSide at de vurderer hvert tilfelle individuelt, men at man risikerer å få erstatningen avkortet ved slike hendelser.

– Dersom vi mener det har vært en grov uaktsom handling fra fører, vil erstatningsutbetalingen kunne bli avkortet, sier Gudding. Tidligere saker fra Finansklagenemnda, som behandler klager fra blant annet forsikringskunder, viser at de støtter en slik avkorting om bilføreren har vært uaktsom ved parkering.

DinSide har tidligere skrevet om et tilfelle hvor bilføreren fikk avkortet erstatningsbeløpet med 7.000 kroner, nettopp på grunn av parkeringsslurv.

Personen hadde parkert utenfor jobb i hui og hast, og bilen endte opp nederst en skråning.

Forsikringsselskapet slo fast at bilen var for dårlig sikret ved parkeringen, noe sjåføren ikke var enig i. Altså klagde han på oppgjøret til Finansklagenemnda, som slo fast at det var riktig å redusere erstatningen til forsikringskunden.

Les også: Uenig med parkeringsvakta? Disse bøtene klager vi mest på

Vil du unngå liknende uhell når du parkerer, bør du ifølge DinSides motorredaktør Fred Magne Skillebæk gjøre følgende:

– Sett bilen i første gir, og dra til håndbrekket hvis du står i en bakke. Er det derimot flatt, er det nok å ha bilen i gir. Unødvendig bruk av håndbrekket kan gi ekstra slitasje, avslutter Skillebæk.

Personvernpolicy