Fisker på vei mot stupet

Hybride Fisker Karma. Foto: Øivind Skar

Nybilsalget går ned, hybrid luksus, bil med ti gir og pilene peker nedover for VW i USA. Her er ukas bilnotiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømmen uteble for amerikanske Fisker Automobile i California da batterileverandøren A123 gikk konkurs i fjor. Frem til konkursen hadde Fisker bygd rundt 1800 ladbare hybrider av modellen Karma, priset til rundt 100.000 dollar per stykk. I Norge koster Karma fra 1.249.000 kroner.

Livet er ikke helt slutt for Fisker ennå, men selskapet synes å styre med stø kurs mot skifteretten. Automotive News melder at Fisker nylig kvittet seg med tre firedeler av de ansatte.

Les også: Kjøretur med god karma

Fiskers siste håp er å finne noen som vil videreføre produksjonen, og flere kinesiske selskaper har snust på hybridbilprodusenten startet av dansk-amerikanske Henrik Fisker.

Så langt er det solgt sju Fisker Karma i Norge.

Les også: Norsk verdensrekord i el-bilsalg

Hybrid luksusbil

Med ny GS 300 hybrid krymper både utslippet og prisen på Lexus' store hybridmodell. Ved å erstatte den store sekssylindrede motoren med en med fire sylindere, kryper forbruket under 0,5 liter per mil, noe som igjen betyr at utslippet av klimagassen CO2 ligger på under 110 gram/km når bilen introduseres i Norge i september.

Med GS-serien konkurrerer Lexus først og fremst med Audi A6, BMW 5-serie og Mercedes E-klasse.

Les også: Toyota øker salget av hybridbiler

Ned igjen

Salget av nye biler gikk tilbake med 10,3 prosent i de 30 landene i EU/Efta-området som omfattes av tilgjengelig statistikk. 150.000 bilsalg forsvant, men når det kompenseres for påskedagene, er nedgangen mindre enn i de to første månedene av året. Totalt ble det omsatt 1.347.000 biler i mars, viser tall fra den europeiske bilprodusentorganisasjonen ACEA.

Fortsatt går det riktig ille for PSA Peugeot Citroën, Renault, Ford og Toyota. Dacia, Honda, Land Rover, Jaguar og Kia gjør det best, samtidig som BMW og Mercedes styrker posisjonen.

Les også: Bråstopp i bilsalget

Så langt i 2013 er VW Golf fortsatt i særklasse den mest kjøpte enkeltmodellen i Europa, foran Ford Fiesta, Renault Clio, VW Polo og Peugeot 208, viser tall fra analyseselskapet JATO Dynamics. Også i Norge topper Golf bestselgerlisten.

Opptil ti gir

General Motors og Ford utvikler sammen nye automatgirkasser med ni og ti trinn. Girkassene skal brukes i personbiler, crossovermodeller, pickup-trucks og SUV-er. Hensikten med de mange girene er å få forbruket ned. Ved at selskapene utvikler girkassene sammen, kan de settes raskere i produksjon, melder Automotive News.

Les også: Velger luksus og 4x4

VW sier opp i USA

Stort sett har alle piler pekt oppover for Volkswagen de siste årene. Det gjelder også i USA, der VW bygger en variant av Passat bare for Nord-Amerika. Bilen er større enn den som selges i Norge. Men nå selger ikke Passat så bra i USA, og VW må derfor si opp 500 av de ansatte ved den splitter nye fabrikken i Tennessee.