Karakterdrap på Mercedes Citan

BARE TRE STJERNER: Testorganisasjonen EuroNCAP er ikke nådig mot Mercedes Citan. (Foto: EuroNCAP)
BARE TRE STJERNER: Testorganisasjonen EuroNCAP er ikke nådig mot Mercedes Citan. (Foto: EuroNCAP)

EuroNCAP har kollisjonstestet Mercedes Citan som personbil. Det gikk ikke spesielt bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mercedes må nå stå skolerett og svare for seg, etter at den frittstående testorganisasjonen EuroNCAP maltrakterte Mercedes Citan stygt i siste kollisjonstest. Av fem mulige stjerner ble det kun tre på Citan.

Citan scorer jevnt dårlig i alle testene, men det er mangel på sikkerhetsutstyr som reduserer sjansen for ulykke som primært feller bilen.

Fem stjerner vanligst

Fem stjerner i kollisjonstestprogrammet til EuroNCAP regnes som standard i dag. Vanker færre stjerner enn fire har ikke produsenten gjort hjemmeleksen godt nok.

Ingen andre av Mercedes' personbilmodeller som selges i dag, og som er testet av EuroNCAP, har færre enn fem sikkerhetsstjerner.

Så vil noen hevde at Mercedes Citan egentlig bare er en Renault Kangoo med nytt navn og ny front. Men dette har Mercedes protestert på ved flere anledninger, og hevdet at de har bidratt i betydelig grad til å forbedre bilen. Men forbedringene gjelder tydeligvis ikke i forhold til sikkerhet, for Renault Kangoo har aldri oppnådd mindre enn fire stjerner, dog under et mindre strengt testregime enn det som gjelder i 2013.

Les også: Se hvilken bil som gjenoppstår

Historien om en fiasko

Historien om Mercedes Citan går tilbake til Mercedes Vaneo, en komplett fiasko både som personbil og som varebil. Det førte til at Mercedes sto helt uten en liten varebil. Samtidig rullet Renault, Peugeot, Citroën, Fiat og ikke minst Volkswagen ut konkurrenter som gjorde Mercedes grønne av misunnelse.

Konsekvensen for Mercedes ble at de gikk i dialog med Renault om en videreutvikling av deres suksessfulle Kangoo, som etter tre år ble til Citan.

Til Norge kommer Citan kun som varebil. Informasjonssjef Christoffer Nøkleby sier at det ikke foreligger planer om å implementere Citan i det norske personbilprogrammet til Mercedes.

Resultatene

Dette er testresultater fra EuroNCAP så langt i 2013:

Renault Zoe: 5 stjerner

Skoda Octavia: 5 stjerner

Toyota Auris: 5 stjerner

Toyota Rav4: 5 stjerner

Mercedes Citan: 3 stjerner