– Skru av mobilen på bensinstasjonen!

SKRU DEN AV: Mobilbruk og fylling av drivstoff er generelt en dårlig ide. Statisk elektrisitet eller gnister dersom du skulle miste mobilen i bakken, kan antenne. (Foto: Colourbox)
SKRU DEN AV: Mobilbruk og fylling av drivstoff er generelt en dårlig ide. Statisk elektrisitet eller gnister dersom du skulle miste mobilen i bakken, kan antenne. (Foto: Colourbox)

Du bør ikke bruke mobilen mens du fyller drivstoff, eller oppholder deg der andre fyller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du bruker vel ikke mobilen mens du fyller? Det er i så fall en dårlig idé.

Ja, for du har vel sett advarselen ved pumpene? Som du kan se av bildet litt lenger ned på siden, oppfordrer Esso deg til ikke å røyke, å skru av motoren – og altså slå av mobilen.

Hva med deg? Skrur du av mobilen når du fyller eller oppholder deg på en bensinstasjon? Stem i avstemmingen lenger ned i artikkelen!

Les også: Disse spesielle pumpene gjenvinner bensindampen

Gass kan antenne

Erik Hauge i informasjonsavdelingen hos Esso, bekrefter at dette er en advarsel som står på alle Esso-stasjoner.

– Ja, og den advarer også om andre forhold som kan skape gnist, for eksempel statisk elektrisitet, sier Hauge til DinSide.

Gnist er altså kjernen i advarselen her. Rundt pumpene er det definert en "EX-sone" i tråd med myndighetenes krav. Slike soner er det også rundt påfyllingskassene der tankbilene fyller på drivstoff, rundt lufterørene og ved gass-skapene. Her er bruk av ikke-EX-sikret utstyr er forbudt. Og mobiltelefoner er slikt utstyr.

– Her kan det forekomme gass som kan antenne. Det er en teoretisk mulighet for at en telefon både via statisk elektrisitet og via elektronikken kan medføre en antennelse. Den kan også mistes på bakken hvor det er høyere konsentrasjon av gass. Det er flere forhold som må inntreffe samtidig om dette skal slå til, men vi har likevel funnet grunn til å advare mot bruk av mobiltelefon innenfor denne sonen, forklarer Hauge.

Les også: Nei, du får ikke medlemsrabatt dersom du fyller med kredittkort!

Gjelder også deg som ikke fyller

Det er ikke kun hos Esso du kan se advarsler mot bruk av mobiltelefoner. Shell har for eksempel også en advarsel, men i motsetning til Esso, nøyer de seg med å si at du ikke bør bruke mobilen i forbindelse med fylling av drivstoff.

– Dette skyldes at bensindamp under enkelte forhold kan legge seg langs bakken. Skulle du være uheldig å miste telefonen i bakken under fylling, kan den avgi gnist og antenne gassen. Derfor er det viktig at alle potensielle tennkilder holdes vekk fra kjørebanen der folk fyller drivstoff, uttaler Lillian Aasheim, Norske Shell.

Advarselen gjelder altså for alle som befinner seg på områdene hvor det fylles drivstoff - ikke kun de som fyller drivstoff. Oppholder du deg i disse områdene, eller er på vei forbi, gjelder dette dermed også deg.

– Ja, du bør ikke bruke mobil – eller røyke, selvsagt – i området hvor folk fyller bensin, sier Aasheim.

Ikke nok å ikke bruke

Esso fastholder imidlertid at du må skru av telefonen. Det holder ikke bare å ikke bruke den:

– Ja, man skal slå den av – noen kan jo ringe til telefonen og dermed aktivere elektronikken, uttaler Hauge til DinSide.

De omtalte EX-sonene er ikke streket opp eller merket på stasjonene. Men ifølge pressetalsmann Knut Hilmar Hansen hos Statoil Fuel & Retail Norge AS strekker sonen seg halvannen meter fra pumpene.

– 1,5 meter fra pumpa er det såkalt sone 2, der det kan forekomme eksplosjonsfarlig gass, forteller Hansen.

Esso har en litt videre sone.

– Vi definerer det som 5 meter fra pumpene, og er det våre ansatte på stasjonene forholder seg til, sier Hauge.

Mange glemmer forbudet

Det er selvsagt farligere med sigaretter i områdene rundt drivstoffpumpene, enn det er med mobiltelefoner. Ifølge bransjen er det nok også røykeforbudet de fleste kjenner til, og ikke så mye mobilforbudet.

– Vårt inntrykk er at de fleste vet om og respekterer advarselen mot røyking, men mange er mindre oppmerksom på advarselen for mobiltelefoner, sier Erik Hauge til DinSide.

Også Aasheim i Shell sier at det nok er røykeforbudet de aller fleste kjenner best.

– Det har nok vært mer usikkerhet rundt hvorfor man ikke skal bruke mobiltelefon. Men når betjeningen gir beskjed til de som snakker i telefon under fylling, møter de stort sett respekt for dette, uttaler Aasheim.

– Mitt inntrykk er at dette blir bedre og bedre kjent, men det er nok mange som rett og slett ikke tenker over det, fortsetter hun.

Hansen i Statoil sier til DinSide at de nok kan bli enda tydeligere på forbudet.

– Mange sjåfører vet nok at området rundt bensin- og dieselpumpene er brannfarlig område. Men vi ser at vi kan bli enda tydeligere på merkingen, og ha tydeligere skilt med enkle illustrasjoner som viser forbudet mot røyking, og anbefale at motoren skal slås av og at mobiltelefon ikke skal brukes når man fyller drivstoff, sier Hansen.

Farlig uansett

Hansen forteller også at prating i mobilen under fylling er risikabelt på flere områder.

– Det har skjedd uhell rundt drivstoffylling ved bruk av mobiltelefon. Prating i mobiltelefon kan gjøre at man blir mer ukonsentrerte og uoppmerksomme. Vi hatt tilfeller der enkelte har kjørt avgårde med pistolen i påfyllingen fordi de snakker i telefonen og ikke husket at de egentlig fylte drivstoff, forteller Hansen.

Hauge forteller at det nå forskes på eventuelle risikoer ved mobilbruk og gasser fra drivstoff.

– Men inntil det foreligger konklusjoner fra denne forskningen, vil Esso opprettholde advarselen, avslutter Hauge.

Personvernpolicy