Meny

Test av Ford Fiesta ST:

Fiesta ST kler du på deg

Nærmest kamera er Fiesta ST med fargen Performance Blue, så følger Race Red og Molten Orange. Foto: Morten Larsen

For den ultimate kjøreopplevelsen skal du ikke stige inn i Fiesta ST, ikke sette deg ned i setet, du skal kle den på deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekniske data
Ford Fiesta ST1,6 EcoBoost
Pris, kr331.400
Pris testbil342.000
Motorkonfigurasjon4 på linje
Slagvolum, cm31.596
Akselerasjon 0-100 km/t, sek.6,9
Toppfart, km/t220
Motoreffekt, hk/kW182/134
Dreiemoment, Nm240v/1.600
Co2-utslipp (gram/km)138
Forbruk blandet kjøring, l/mil0,59
Svingdiameter, meter11,2
Lengde (mm)3.975
Bredde (mm, inkl speil)1.978
Høyde (mm)1.456
Akselavstand (mm)2.489
Sporvidde1.
Bakkeklaring, cm25,6
Vekt (kg)1.163
Nyttelast412
Tilhengervekt m/brems kgN/A
Bagasjerom min/maks liter290/974
Drivstofftank (liter)42
DrivstoffBensin
Girkasse6 trinns man

Nice (ABC Nyheter) Jeg hadde egentlig håpet det skulle være mer enn noen skarve plussgrader der vi står og tripper for å få utlevert nye Ford Fiesta ST. Jeg vil gjerne ha en med tøffest mulig farge. Alle bilene er like, det er bare fargen som skiller dem. Molten Orange og Performance Blue er unike for ST.

De øvrige er Race Red, Frozen White og Panther Black. Jeg deler bil med en annen journalist, og min makker for dagen er strålende fornøyd med fargen "Molten Orange". Det er greit for meg også, det viktige er selve kjøreopplevelsen. Vi legger i vei, ut i det praktfulle fjellandskapet som omkranser den berømte byen.

Vi konstaterer raskt at denne bilen er potent – svært potent.

Se video nederst i saken.

Karosseridesign

ST er nesten identisk med vanlige Fiesta. Det som skiller ST fra vanlig Fiesta utvendig er tøffere støtfanger/spoiler foran, honeycomb grill og bak har den spoiler og diffuser. Felgene og frontlyktene er også spesielle for ST.

Interiør

Dashbordet har innslag av carbondesign, rattet er ST-design og pedalene i aluminium. For første gang har Fiesta Recaro seter, noe som har gitt bilen et skikkelig løft.

Komfort

Det blir litt feil å snakke om komfort som om det skulle være det store i en slik bil. Her er det kjøregleden som betyr aller mest. Kjøreglede er oftest synonymt med en bil som lystrer føreren og sitter godt i svingene. Dét betyr et stivt oppsett på fjæringen, og det har Fiesta ST. Det føles helt riktig i denne bilen.

Recaro-setene passet meg helt perfekt. Jeg satt som støpt i blien, og det er viktig når man skal kjøre en bil som sitter så godt i svingene som denne. Man kan slappe helt av og konsenterere seg om ratt, pedaler og riktig gir.

Motor

Bilen er utstyrt med Fords 1,6-liters EcoBoost motor. Med 182 hester og et dreiemoment på 240 Nm som for alvor kommer ved 1.600 omdreininger var en sann fornøyelse å kjøre. Lydbildet er verd en omtale i seg selv. Når man tråkker til kommer et illevarslende knurring som dypt fra strupen på et villdyr.

Opp gjennom turtallsregisteret skifter lydbildet til noe vi har hørt i racingsammenheng mange ganger. Svært underholdende, og vi tok oss selv i å gi bånn pinne ut av nesten hver sving for å nyte lyden.

I likhet med det vi opplevde i Toyota GT86, har Ford funnet ut at man vil spare omgivelsene for støy, og laget en kanal inn i kupéen slik at lyden kan nytes i fulle åndedrag. Smart!

Girkasse

Aluminium girstang er standard i Fieste ST. Foto: Morten LarsenAluminium girstang er standard i Fieste ST. Foto: Morten Larsen

Funker nydelig. Fords Durashift, som er godt tilpasset motoren, og med tette trinn på toppen.

Kjøreegenskaper

Dette sitter så godt i svingene at det er bare er passasjerenes mage som setter grense. Fine veier med mange svinger er underholdende, men det viste seg det finnes en grense: Bilsyke.

Vi måtte slå av på tempoet da både fører og passasjer (skal vi si kartleser?) fikk problemer med kvalme, rett og slett.

Nå er svingene i Var-distriktet i Provence særdeles mange og med få rettstrekker, så den menneskelige begrensning var høyst relevant, det var ikke bilens skyld, ikke direkte ihvertfall.

Fiesta ST er særdeles velbalansert og lett å kontrollere. Bilen lystrer ditt minste vink, rett og slett. Rattfølelsen er formidabel, og du føler deg i ett med denne lille, kompakte kjøremaskinen - du har rett og slett kledd bilen på deg!

En skjult racerkjører

Det som antagelig fikk meg til å føle meg som en racerkjører, var arbeidet Ford Team RS har lagt ned i hjulgeometrien. Den er helt omarbeidet på nye ST. Dessuten har bilen lavere tyngdepunkt enn tidligere modell, og den er lettere. Og den har mer: Elektronisk stabilisering.

Vi kjenner systemet som et viktig sikkerhetselement hvis du er i ferd med å miste kontrollen på glatt føre. Her i Fiesta ST er systemet i bruk hele tiden. Det betyr at når føreren tar en sving i god fart, hjelper elektronikken føreren hele tiden. Trikset er å bremse ørlite grann på det indre drivhjulet.

Systemet heter Enhanced Torque Vectoring Control (eTVC), og er en genistrek, for å si det pent. Uten å gå ut over hastigheten passer elektronikken hele tiden umerkelig på, slik at yaw, eller overstyring eller understyring, holdes på armlengdes avstand. Men det er selvsagt ikke mulig å overstyre naturens lover. Tar man for hardt i, kan det gå til skogs her også.

Les også: Snart lystrer bilen ditt minste vink

Utstyr

Recaro-setene er standard i delskinn, det vil si at sidepartiene er i skinn, mens midtpartiet er i stoff. Det gjør at man ikke sklir hit og dit, som man gjør på skinn etter en tid. Stoff blir heller ikke så kaldt å sette seg på om vinteren, og det absorberer fuktighet fra kroppen bedre.

Fiesta ST har også Ford SYNC, Sony DAB-radio/CD standard, sammen med Ford MyKey, som gjør det mulig å sette grenser hvis du for eksempel skal låne bilen til en av familiens håpefulle. Dette omtalte vi i vår test av Ford Fiesta.

Så kan man plusse på med navigasjon, stilpakke med røde bremsecalippere, "ST"-logo med innlagt lys i dørterskelen, nøkkelfri adkomst og start, oppvarmet frontrute og regnsensor for å nevne noe.

Pris

For litt over 300.000 synes jeg nok Ford Motor Norge er beskjedne når de anslår at de vil selge 60 biler i året. Ford Fiesta ST er Europas mest solgte bil i sin klasse. Jeg synes man får mye kjøreglede for pengene.

Les også: Prisgunstig og praktisk Skoda

Konklusjon

Kjøreglede er stikkord for denne bilen. Skal jeg sette fingeren på noe, må det være at den godt kunne hatt to dører til. Det er praktisk med bakdører når man skal slenge noe inn i bilen, jeg synes proporsjonene da er bedre, og i todørs versjon blir dørene lange og gjør det en vanskeligere å komme inn og ut når bilen står tett parkert.

Min journalistvenn og makker for disse dagene var ikke enig, så her er smaken forskjellig. Men vi var enige om at dette var en morsom og potent bil med deilig lyd og nydelige kjøreegenskaper.

En test på bane var alt vi savnet med nye Ford Fiesta ST.

Les også: En råtass for banedager

Les også: Lidenskap på hjul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Iran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa
Siste nytt
13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus