Meny

Vikeplikt:

Her tabber mange seg ut

Her tabber mange seg ut

Her er det mange som må bråstoppe fordi man ikke har fått med seg vikeplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikkreglene § 7. Vikeplikt, første ledd:

1. Trafikant som det skal vikes for, må ikke hindres eller forstyrres. Den som har vikeplikt, skal tydelig vise dette ved i god tid å sette ned farten eller stanse.

Vi kan tolke dette slik at den som allerede er på veien skal kunne fortsette uhindret og ikke være nødt til å bremse opp eller skifte felt for å lette innkjøringen. Med andre ord ligger det hele og fulle ansvaret på den som skal inn på veien. Det kan faktisk bli regnet som brudd på vikeplikten dersom farten inn mot vikepliktsituasjonen er for høy, da vil det ikke være tydelig for andre at man har til hensikt å slippe frem den det skal vikes for. Dette må vi anta at gjelder selv om det er klart. Altså er farten inn mot vikepliktsituasjonen avgjørende for om man overholder vikeplikten eller ikke. Hvis sikten er dårlig vil det være brudd på vikeplikten om man kjører frem til vikepliktskiltet og «plutselig bråbremser fordi det ikke var klart». Når man har vikeplikt skal man forvente at det ikke er klart helt til det motsatte er bevist.

I noen tilfeller er innkjøringen på større veier med høy fartsgrense regulert med vikeplikt og ikke fletting. Felles for denne type innkjøring er at akselerasjonsfeltet ofte er så kort at man må ha gode luker i trafikken. Det krever at man senker farten og tar seg god tid til å skaffe oversikt før innkjøring på veien. Du må vente på en god nok luke i trafikken før du svinger ikke på hovedveien..

Men hvorfor er det vikeplikt og ikke sammenfletting?

Når en slik påkjøring er regulert med vikeplikt kan det skyldes at det ikke er fysisk plass til et ordentlig akselerasjonsfelt. Det kan være nærliggende bygningsmasse eller andre faktorer som gjør at akselerasjonsfeltet er kort.

Det kan også være at det går et fortau langs veien, med en fotgjengerovergang like før innkjøringen. Da er vikeplikt en god løsning for å sikre at kjørende senker farten og slipper frem eventuelle fotgjengere.

Du må planlegge

Uten tilstrekkelig langt akselerasjonsfelt vil det bli vanskelig for kjørende som er på veien å få til et godt samarbeid. Nøkkelen til samarbeid ligger i å planlegge. Med et langt akselerasjonsfelt har man mulighet til å finne ut hvilken løsning man skal velge.

Når akselerasjonsfeltet er kort blir det vanskelig å samarbeide, altså; vikeplikt for den som skal inn på veien.

Legg merke til at det er forskjell på veioppmerkingen i henhold til fletting og vikeplikt.

* Ved sammenfletting vil den hvite skillelinjen opphøre omtrent halvveis i akselerasjonsfeltet, dette er for å understreke at her skal man samarbeide.

* Ved vikeplikt vil skillelinjen fortsette til akselerasjonsfeltet slutter, dette er for å understreke at her skal vikeplikten overholdes.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Det er vesentlig for sikkerheten at kjørende som skal inn på veien overholder vikeplikten.

VIKEPLIKT: Der det er skiltet vikeplikt skal man ikke hindre eller forstyrre den det skal vikes for. VIKEPLIKT: Der det er skiltet vikeplikt skal man ikke hindre eller forstyrre den det skal vikes for.

Har fullt ansvar

– Den som skal inn på veien har det hele og fulle ansvaret for at innkjøringen skjer på en måte som ikke påvirker trafikken som allerede er på veien, sier Grim Ketil Nordhus i Trafikkvideo.no.

– En vanlig feil er ikke å være oppmerksom på at innkjøringen er regulert med vikeplikt, eller at man tar for lett på begrepet vikeplikt, sier Nordhus

Innkjøringen skal skje i henhold til vikepliktsregler, og det betyr at den man har vikeplikt for ikke skal hindres eller forstyrres.

Hva som skal til for å si at noen blir forstyrret kan selvfølgelig diskuteres, men hvis kjørende er nødt til å bremse eller skifte kjørefelt på grunn av den som skal inn på veien regnes det som brudd på vikeplikten.

Konsekvensen av det er at man må kjøre sakte og ta seg god tid, både for å få oversikt og for å vise andre at man har til hensikt å overholde vikeplikten.

Risikoen ved innkjøring med vikeplikt er at den som skal inn på veien kan skape farlige situasjoner. Hvis fartsgrensen er 70 km/t eller høyere kan det bli direkte livsfarlig om man kjører inn på veien i 20-30km/t og føreren ikke har den ringeste anelse om at de som kommer bakfra verken har planlagt å bremse eller skifte kjørefelt for å lette innkjøringen.

Se video: Forskjellen på fletting og vikeplikt (Artikkelen fortsetter under videoen)

=NØDBREMS: Her kan vi se bremsespor fra en nødbrems, du skal tilpasse farten og skaffe deg oversikt slik at dette ikke skjer med deg. Risikoen for å bli påkjørt bakfra er stor hvis du plutselig stopper opp i en slik situasjon. Foto: Trafikkvideo

FLETTE: Ved sammenfletting vil den hvite skillelinjen opphøre omtrent halvveis i akselerasjonsfeltet, dette er for å understreke at her skal man samarbeide.FLETTE: Ved sammenfletting vil den hvite skillelinjen opphøre omtrent halvveis i akselerasjonsfeltet, dette er for å understreke at her skal man samarbeide.

En nødmanøver, plutselig oppbremsing eller dårlig planlagt feltskifte, kan i verste fall føre til kjedekollisjoner.

Husk at vikeplikt er en regulering som ikke fører til økt fremkommelighet – når du har vikeplikt skal du kjøre sakte.

Vikeplikt er en regulering som, hvis man overholder vikeplikten, fører til økt trafikksikkerhet.

Du finner mer informasjon om riktig kjøring på Trafikkvideo.no

Dette er feil:

  • Ikke å være oppmerksom på hvilken type innkjøring det er
  • Fart inn mot vikepliktsituasjonen er så høy at den man har vikeplikt for blir usikker på om man kommer til å kjøre eller vente
  • Plutselig å bråstoppe fordi det likevel ikke var klart, dette øker risikoen for påkjørsel bakfra
  • Ikke å akselerere raskt nok etter innkjøringen

VIKEPLIKT: Ved vikeplikt vil skillelinjen fortsette til akselerasjonsfeltet slutter, dette er for å understreke at her skal vikeplikten overholdes. VIKEPLIKT: Ved vikeplikt vil skillelinjen fortsette til akselerasjonsfeltet slutter, dette er for å understreke at her skal vikeplikten overholdes.

Dette er riktig:

  • Følge med på trafikkreguleringen. Er det fletting eller vikeplikt?
  • Senke farten inn mot veien, og eventuelt stanse der vikepliktskiltet står
  • Følge med i speil og unngå bråstopp for å minimere risikoen for å bli påkjørt bakfra
  • Ta seg god tid til å få oversikt over trafikken som er på veien
  • Ta en sikker beslutning med tanke på avstand og luke til trafikken som er på veien
  • Akselerere effektivt

Les også:

Slik takler du sinker i forbikjøringsfeltet

Test deg selv: Kan du forbudsskiltene?

Slik kjøring irriterer vettet av mange

2013 - de beste sommerdekkene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Minnes Røde Khmers folkemord12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38 Når fett blir til gull11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene
Siste nytt
14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenMinnes Røde Khmers folkemord12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38PengerNår fett blir til gull11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus