UP og NAF: Ikke skift dekk nå

Folk bør vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF. (Foto: NAF).
Folk bør vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF. (Foto: NAF).

Både UP og NAF oppfordrer deg til å vente med å legge om, selv du som kjører på piggdekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påske er for mange ensbetydende med skifte fra vinterdekk til sommerdekk. Men du bør nok revurdere, om du har planlagt dekkskifte de nærmeste dagene.

For nå går både UP og NAF ut og anbefaler alle bilister om å vente med å legge om.

– Vil håndheves med skjønn

– Temperaturene fremover viser nattefrost i sør. Det betyr at vann fryser i veibanen om natta og blir rene trafikkfeller. Selv om temperaturmåleren på bilen viser varmegrader ute kan det være speilblankt i skyggepartier. Derfor må folk vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Også UP oppfordrer bilister til å vurdere forholdene etter hvor i landet du befinner deg, og hvor du har planlagt å kjøre i nærmeste fremtid.

Les også: Færre kjører piggfritt

UP sier de kommer til å håndheve reglene med skjønn i overgangsperioden. (Foto: Utrykningspolitiet på Facebook).UP sier de kommer til å håndheve reglene med skjønn i overgangsperioden. (Foto: Utrykningspolitiet på Facebook).

– UP kommer i år som tidligere år, til å håndheve disse reglene med godt skjønn i overgangsperiodene. Hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet. I de fleste tilfellene vil det nok være en større risiko å kjøre med dekk uten tilstrekkelig veggrep på glatt føre, enn å kjøre med "vinterdekk" på tørr asfalt, skriver UP på sin Facebookside. De informerer samtidig om at ulovlig bruk av piggdekk (etter neste mandag sørpå - samt etter 1.mai nordpå) gebyrlegges med kr 500 kroner.

Her er UPs nye biler

Dette er reglene

Piggfrie vinterhjul er lov til å benytte hele året, men det er piggdekkene som er lovfestet for når du kan ha dem på eller når du skal ta dem av.

Les også: Politiet negative til fast piggdekkdato

– Reglene for bruk av dekk- samt dekkskifte er relativ klare, men reglene er utgangspunkter. De må derfor kombineres med individuelle vurderinger, samt en god porsjon klokskap og sunn fornuft. Det er hensynet til best mulig trafikksikkerhet som må være avgjørende, ifølge UP. Regelen er at man skal legge om fra piggdekk til sommerdekk innen første mandag etter påske. En tidlig påske kombinert med en kald mars måned, gjør imidlertid at det fortsatt er vinterføre på veien i store deler av Sør-Norge.

– Vår oppfordring er å ikke pigge av nå, men vente til våren er her med varmegrader døgnet rundt og snøsmeltingen har gjort seg ferdig, sier Engebretsen.

– Det er bilfører som til en hver tid er pliktig til å ha dette i orden, MEN snør det i juli måned så er det fullt lovlig å kjøre på piggdekk - uansett når på året skal bilfører vurdere dekkutrustningen avhengig av føre, sier Engebretsen til DinSide.

Er du ikke skodd etter forholdene og havner i en ulykke, risikerer du avkortning

Også UP understreker at lovens krav er tydelig på at at kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret - om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, eller kjetting.

– Mange skifter alt for tidlig, men det er å ta sjanser, ikke minst med tanke på erstatning i forsikring hvis en har vært i et biluhell eller -ulykke, sier Engebretsen til DinSide.

Les også: Her er de beste vinterdekkene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus