Åpen for alle - alltid

Mini Paceman Cooper S All4:Alle fire for Mini Paceman

Foto: Morten Larsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med et effektivt firehjulsdriftsystem står det ikke på bilen hvis du ikke kommer frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tekniske data

Mini Cooper S

Paceman All4

Pris, ca kr

386.900

Motorkonfigurasjon

4 på linje

Slagvolum, cm3

1.598

Motoreffekt, hk/kW

184/135

Dreiemoment, Nm v/omdr.

240/1.600

Co2-utslipp (gram/km)

143

Nox-utslipp (mg/km)

39

Forbruk blandet kjøring, l/mil

0,67

Akselerasjon 0-100 km/t, sek.

7,9

Toppfart, km/t

212

Svingdiameter, meter

11,6

Lengde (mm)

4.115

Bredde (mm, inkl speil)

1.996

Høyde (mm)

1.522

Akselavstand (mm)

2.596

Sporvidde for/bak

1.525/1.551

Bakkeklaring, cm

14,9

Vekt (kg)

1.310

Nyttelast

470

Bagasjerom min/maks liter

330/1.080

Drivstofftank (liter)

47

Drivstoff

Bensin

Girkasse

6 trinns man

Tilhengervekt m/brems kg

750

BMW-eide Mini har utnyttet den originale Mini'ens sjarme og særpreg, og kommer med stadig nye modeller. Mini Paceman er en interessant bil. Den ha mye tilfelles med Range Rover Evoque, og minner mye om originale Mini, men det er også alt, for dette er en helt annen bil.

Paceman er basert på Countryman, men der denne er mer beregnet på røffere terreng, har denne mer urbane og sportslige egenskaper. Allikevel er Paceman ganske "tøff i trynet", og har klare, macho trekk. Dette er forøvrig den første Minien som har horisontale lykter.

Bilen gir større muligheter for individualisering, og med tilleggsutstyret og utstyrspakkene som tilbys er det alle muligheter for å gjøre nettopp dét.

Vi har tidligere prøvekjørt Mini Paceman med forhjulsdrift, og Mini Paceman John Cooper Works satte vi på prøve på en racerbane i Spania. Der fikk vi en sniktitt på bilen med firehjulsdrift, men det var bare se og ikke røre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interiør

Baksetene er to separate stoler, noe som gir tilsvarende komfort man har i forsetene, og medfører at dette er en ren fireseter.

En facinerende interiørdetalj er lys i dørene, og i midtkonsollen til baksetepassasjerene. Lyset skifter i alle regnbuens farger og er riktig kult å se på.

Fem bilder tatt inne i Mini Paceman i mørket. Foto: Morten LarsenFem bilder tatt inne i Mini Paceman i mørket. Foto: Morten Larsen

De nostalgiske vippebryterne er fortsatt der, og det store instrumentet midt på er imponerende i sin størrelse. Men til å gi rask og lettlest informasjon om hastigheten er det ubrukelig; da er det bedre å se på den digitale hastighetsmåleren i instrumentet som sitter på rattstammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er litt pussig, men helt greit at instrumentet følger med når rattet justeres opp og ned. Ut og inn kan rattet også justeres, men kunne godt hatt lengre justeringsmulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt svært vanlig med midtarmlene, noe denne hadde i motsetning til versjonen vi kjørte i desember. Ulempen med disse armlenene er at de er for høye. Da dunker man albuen inn i armelenet når man skal gire. Dét er ingen fordel.

Mini Paceman har et litt uvanlig nøkkelsystem. Nøkkelen skal plasseres i en slisse i dashbordet, og så trykker man på en startknapp. Det hadde imidlertid vært en fordel med et lys som gjør det enklere å finne slissen hvor nøkkelen skal dyttes inn i når det er mørkt.

Les også: Den lille limousinen

Plass

Mini Paceman er en liten bil – men plassen er likevel fullt akseptabel, og ganske imponerende når størrelsen på bilen blir tatt i betraktning. De aller lengste personene kan få noe problemer med takhøyden i baksetet, men for de fleste er plassen god nok

Komfort

Bilen har en telefonholder. Men for liten for en vanlig smarttelefon. Antagelig tilpasset iPhone. Foto: Morten LarsenBilen har en telefonholder. Men for liten for en vanlig smarttelefon. Antagelig tilpasset iPhone. Foto: Morten Larsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paceman All4 blir levert med portsunderstell som standard. Dét synes vi gjorde bilen unødvendig stiv og stumpete å kjøre. Ettersom det er mulig å bestille bilen med et mykere oppsett, vil vi anbefale kjøpere å gjøre det. Riktig nok er antagelig mange av kjøperne ute etter "gokart-følelsen" i svingene, men jeg tviler på at de mer vanlige brukerne er tjent med å ha et så stivt oppsett på fjæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredørs biler har større fordører enn fire/femdørs varianter. De krever mer plass, en ulempe når man parkerer tett inntil andre biler. På Mini Paceman er dørene ganske tunge, og en smule uhåndterlige hvis bilen står i motbakke.

Les også: Sjarmerende og tøff japaner

Drivverk

Systemet for firehjulsdrift består av en flerplateclutch i oljebad levert av Getrag, ganske likt det vi finner i Haldex. Der hvor Haldex opereres hydraulisk, gjøres dette elektronisk på Mini sitt system. Anders Sariberget er teknisk instruktør hos importøren BMW Norge. Han forteller:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betjeningen i taket. Foto: Morten LarsenBetjeningen i taket. Foto: Morten Larsen

– Det er en elektromagnet som aktivserer overføringen til bakhjulene fra null til 100%. Det betyr at overføringen av motorkraften blir fordelt 50/50 maks, bilen er satt opp slik at ca 60 til 40% går til bakhjulene som et utgangspunkt. Dette høres mye ut, men i praksis medfører dette ikke noe energitap når det ikke er glatt. Derimot gir dette inngrepet at reaksjonstiden går ned, påpeker Anders Sariberget.

Dersom ett hjul spinner løs, bremses dette av ABS-systemet slik at kraften overføres til de av hjulene som har feste.

Les også: En barsk krabat

Kjøreegenskaper

En interessant funksjon er at man kan slå av de elektroniske krykkene. DTC-systemet kan slås av i to trinn, hvor første trinn aksepterer 20% hjulspinn, men hvis man holder knappen for stabiliseringssystemet inne i minst tre sekunder, vil antispinn og stabiliseringssystemet slås helt av, og man er overlatt til seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Sariberget er teknisk instruktør hos importøren. Foto: Morten LarsenAnders Sariberget er teknisk instruktør hos importøren. Foto: Morten Larsen

Dette kan være nyttig, ikke bare til lek. Hvis man skal opp en bratt og svingete bakke, kan det være greit at bilen ikke trår inn og "hjelper til". Da har du full kontroll over bilen og kan utnytte effekten og firehjulstrekket for å komme opp.

Men det å slå systemet av kan også være til glede, hvis man for eksempel skal delta på en isbanedag og rett og slett kjøre sideveis på isbane. Dét er nemlig Mini Paceman All4 særdeles velegnet til.

Les også: Et eksklusivt glattkjøringskurs

Det som ikke er så greit, er å rygge i mørket. Vi ønsker oss bedre ryggelys.

Men alt i alt er Mini Paceman et hyggelig bekjentskap med høy premiumfaktor. En litt sær og spesiell bil som vekker oppmersomhet og som sjarmerer folk som kommer i kontakt med den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny og bedre SUV

Les også: G-Klasse født på ny

BMW-eide Mini har utnyttet den originale Mini'ens sjarme og særpreg, og kommer med stadig nye modeller. Mini Paceman er en interessant bil. Den ha mye tilfelles med Range Rover Evoque, og minner mye om originale Mini, men det er også alt, for dette er en helt annen bil.

Paceman er basert på Countryman, men der denne er mer beregnet på røffere terreng, har denne mer urbane og sportslige egenskaper. Allikevel er Paceman ganske "tøff i trynet", og har klare, macho trekk. Dette er forøvrig den første Minien som har horisontale lykter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilen gir større muligheter for individualisering, og med tilleggsutstyret og utstyrspakkene som tilbys er det alle muligheter for å gjøre nettopp dét.

Vi har tidligere prøvekjørt Mini Paceman med forhjulsdrift, og Mini Paceman John Cooper Works satte vi på prøve på en racerbane i Spania. Der fikk vi en sniktitt på bilen med firehjulsdrift, men det var bare se og ikke røre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interiør

Baksetene er to separate stoler, noe som gir tilsvarende komfort man har i forsetene, og medfører at dette er en ren fireseter.

En facinerende interiørdetalj er lys i dørene, og i midtkonsollen til baksetepassasjerene. Lyset skifter i alle regnbuens farger og er riktig kult å se på.

De nostalgiske vippebryterne er fortsatt der, og det store instrumentet midt på er imponerende i sin størrelse. Men til å gi rask og lettlest informasjon om hastigheten er det ubrukelig; da er det bedre å se på den digitale hastighetsmåleren i instrumentet som sitter på rattstammen.

Det er litt pussig, men helt greit at instrumentet følger med når rattet justeres opp og ned. Ut og inn kan rattet også justeres, men kunne godt hatt lengre justeringsmulighet.

Det er blitt svært vanlig med midtarmlene, noe denne hadde i motsetning til versjonen vi kjørte i desember. Ulempen med disse armlenene er at de er for høye. Da dunker man albuen inn i armelenet når man skal gire. Dét er ingen fordel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mini Paceman har et litt uvanlig nøkkelsystem. Nøkkelen skal plasseres i en slisse i dashbordet, og så trykker man på en startknapp. Det hadde imidlertid vært en fordel med et lys som gjør det enklere å finne slissen hvor nøkkelen skal dyttes inn i når det er mørkt.

Plass

Mini Paceman er en liten bil – men plassen er likevel fullt akseptabel, og ganske imponerende når størrelsen på bilen blir tatt i betraktning. De aller lengste personene kan få noe problemer med takhøyden i baksetet, men for de fleste er plassen god nok

Komfort

Paceman All4 blir levert med portsunderstell som standard. Dét synes vi gjorde bilen unødvendig stiv og stumpete å kjøre. Ettersom det er mulig å bestille bilen med et mykere oppsett, vil vi anbefale kjøpere å gjøre det. Riktig nok er antagelig mange av kjøperne ute etter "gokart-følelsen" i svingene, men jeg tviler på at de mer vanlige brukerne er tjent med å ha et så stivt oppsett på fjæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredørs biler har større fordører enn fire/femdørs varianter. De krever mer plass, en ulempe når man parkerer tett inntil andre biler. På Mini Paceman er dørene ganske tunge, og en smule uhåndterlige hvis bilen står i motbakke.

Drivverk

Systemet for firehjulsdrift består av en flerplateclutch i oljebad levert av Getrag, ganske likt det vi finner i Haldex. Der hvor Haldex opereres hydraulisk, gjøres dette elektronisk på Mini sitt system. Anders Sariberget er teknisk instruktør hos importøren BMW Norge. Han forteller:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en elektromagnet som aktivserer overføringen til bakhjulene fra null til 100%. Det betyr at overføringen av motorkraften blir fordelt 50/50 maks, bilen er satt opp slik at ca 60 til 40% går til bakhjulene som et utgangspunkt. Dette høres mye ut, men i praksis medfører dette ikke noe energitap når det ikke er glatt. Derimot gir dette inngrepet at reaksjonstiden går ned, påpeker Anders Sariberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ett hjul spinner løs, bremses dette av ABS-systemet slik at kraften overføres til de av hjulene som har feste.

Kjøreegenskaper

En interessant funksjon er at man kan slå av de elektroniske krykkene. DTC-systemet kan slås av i to trinn, hvor første trinn aksepterer 20% hjulspinn, men hvis man holder knappen for stabiliseringssystemet inne i minst tre sekunder, vil antispinn og stabiliseringssystemet slås helt av, og man er overlatt til seg selv.

Dette kan være nyttig, ikke bare til lek. Hvis man skal opp en bratt og svingete bakke, kan det være greit at bilen ikke trår inn og "hjelper til". Da har du full kontroll over bilen og kan utnytte effekten og firehjulstrekket for å komme opp.

Men det å slå systemet av kan også være til glede, hvis man for eksempel skal delta på en isbanedag og rett og slett kjøre sideveis på isbane. Dét er nemlig Mini Paceman All4 særdeles velegnet til.

Det som ikke er så greit, er å rygge i mørket. Vi ønsker oss bedre ryggelys.

Men alt i alt er Mini Paceman et hyggelig bekjentskap med høy premiumfaktor. En litt sær og spesiell bil som vekker oppmersomhet og som sjarmerer folk som kommer i kontakt med den.

Tekniske data

Mini Cooper S

Paceman All4

Pris, ca kr

386.900

Motorkonfigurasjon

4 på linje

Slagvolum, cm3

1.598

Motoreffekt, hk/kW

184/135

Dreiemoment, Nm v/omdr.

240/1.600

Co2-utslipp (gram/km)

143

Nox-utslipp (mg/km)

39

Forbruk blandet kjøring, l/mil

0,67

Akselerasjon 0-100 km/t, sek.

7,9

Toppfart, km/t

212

Svingdiameter, meter

11,6

Lengde (mm)

4.115

Bredde (mm, inkl speil)

1.996

Høyde (mm)

1.522

Akselavstand (mm)

2.596

Sporvidde for/bak

1.525/1.551

Bakkeklaring, cm

14,9

Vekt (kg)

1.310

Nyttelast

470

Bagasjerom min/maks liter

330/1.080

Drivstofftank (liter)

47

Drivstoff

Bensin

Girkasse

6 trinns man

Tilhengervekt m/brems kg

750