Stopp om du hører denne lyden

VÆR OPPMERKSOM: Ulyder fra bilen bør undersøkes nærmere. (Foto: All Over Press)
VÆR OPPMERKSOM: Ulyder fra bilen bør undersøkes nærmere. (Foto: All Over Press)

Kan indikere at noe er alvorlig galt på bilen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alle feil på bilen som er like enkle å oppdage. Derimot er det en ting som varsler om at noe kan være alvorlig galt, og det er ulyder fra bilen.

– Alle ulyder i en bil må sjekkes så raskt som mulig, ellers kan merkostnadene bli store. Jo raskere du stopper og forhindrer merskade er en investering i ditt private bilhold, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF til DinSide.

>> Se hva de gjør med alle landets fotobokser

Denne lyden bør du stoppe for

Ifølge Engebretsen kan den minste ulyd være et forvarsel på noe stort som er i ferd med å skje. Og det trenger ikke bare gå ut over bilen.

– Trafikksikkerheten kan være i fare hvis du ikke får oversikt over hva ulyden innebærer så raskt som mulig, forteller Engebretsen.

Dukker det opp en ulyd fra bilen, uten at det lyser fra noen varsellampe, kan man sammenligne ulyden med et rødt varsellys. Derfor bør man stoppe så raskt som mulig og få oversikt over ulyden.

– Klarer du ikke finne ut av ulyden burde du kontakte fagfolk før du kjører videre. Og det er spesielt én lyd som bør få deg til å stoppe umiddelbart, påpeker Engebretsen.

– En ulyd som høres ut som om du prøver å spisse en spiker i blyantspisseren betyr at du må stoppe med en gang!

Kommer det en slik lyd fra bilen din, betyr det at det er kontakt mellom bevegelige deler av jern, som kan kreve store reparasjoner om man kjører videre.

– Det er ikke normalt når bevegelige deler på en bil gir slike lyder, understreker han.

Les også: Eier du bil, bør du betale denne regningen innen fristen

Følg med på varsler og eksos

Ikke alle feil på bilen vil varsle sjåføren i form av ulyder. Derfor lønner det seg selvsagt også å følge med på bilens varsellamper.

Her er det spesielt de som lyser rødt man bør ta alvorlig, og ikke minst de som varsler om feil oljetrykk eller motortemperatur.

Også eksosen fra bilen din kan varsle om problemer. Oppdager man plutselig at eksosen har en annen farge enn vanlig, bør man få det sjekket av fagfolk.

Mer eksos enn vanlig, og med annen farge, kan nemlig tyde på feil på blant annet turboen eller toppakningen.

Les også: Dette er årets bil

Personvernpolicy