Færre kjører piggfritt

MANGE FORETREKKER PIGGER: Enkelte steder i landet tyr bilistene til vanlige piggdekk fremfor piggfrie vinterdekk for å sikre veigrepet på det glatte vinterføret. Arkivfoto: Berit Keilen (NTB scanpix)
MANGE FORETREKKER PIGGER: Enkelte steder i landet tyr bilistene til vanlige piggdekk fremfor piggfrie vinterdekk for å sikre veigrepet på det glatte vinterføret. Arkivfoto: Berit Keilen (NTB scanpix)

Færre kjørte piggfritt i vinter enn i fjor. Spesielt i Hamar, Kristiansand og Trondheim vender folk tilbake til tradisjonelle vinterdekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesen har nok en gang beregnet piggfriandel i 17 norske byer. Oslo har størst andel piggfrie med 86 prosent, tett fulgt av Bergen.

Den nasjonale trenden er likevel klar, skriver Vegvesenet: Færre pigger av.

– Selv om tallene vipper litt fra år til år har veksten i bruk av piggfrie dekk stoppet opp. Trolig betyr prisen på piggdekkgebyret betyr mindre for folks økonomi, sier Pål Rosland i Statens vegvesen.

Les også: Politiet negative til fast piggdekkdato

Vegvesenet mener piggfriandelen i en del byområder fortsatt er for lav. Dessuten går utviklingen i feil retning enkelte steder. De er særlig bekymret over utviklingen og luftkvaliteten i Trondheim.

– Jo flere som bruker piggdekk, jo flere støvdager. Støvkonsentrasjonen øker også med økende bruk av piggdekk. Som eksempel hadde Trondheim flere dager med overskridelser av svevestøv enn tillatt både i 2009, 2010, 2011 og 2012, sier Rosland.

Les også: Her er de beste vinterdekkene

Trondheim hadde seks prosent færre piggfri-brukere i vinter enn i fjor. I Hamar og Kristiansand var nedgangen på ti prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus