Meny

Nå blir det forbudt å taste i bilen også

Tasting på mobilen blir rett og slett forbudt fra 2. mai, også om den er montert i godkjent holder. (Foto: Berit Njarga)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny regel kommer etter høringsrunde.

Fra 2. mai får du en ny regel å forholde deg til i bil. Mange vil kanskje tenke at dette allerede er en regel, men tasting på mobilen har altså ikke eksplisitt vært forbudt før.

Det blir det i vår.

Selv om mobilen sitter i holder i bilen, vil det ikke være ok å sende SMS eller gjøre andre tastegrep på mobilen mens du kjører. Kun bruk av tastatur til å starte og avslutte en samtale er ok, og kun dersom man benytter håndfriløsninger eller holder til mobilen.

Les også: Jenter er verstinger på mobil i bil

Forskriftsendring

– Trafikksikkerhet er prioritet nummer en! Bruk av mobiltelefon i bil kan forstyrre bilkjøring. Vi justerer derfor reglene for å gjøre det enda tryggere på norske veier, sier samferdselsminister Marit Arnstad i en melding fra Samferdselsdepartementet.

Statens vegvesen melder at den nye regelen kommer etter en høringsrunde.

– Bilkjøring krever din fulle oppmerksomhet! Det går ut over trafikksikkerheten dersom du taster eller surfer på en telefon mens du kjører, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet i en pressemelding.

Førere som konsentrerer seg om inntasting av informasjon og beskjeder, for eksempel sms, får økt reaksjonstid. Statens vegvesen viser til at forskning har avdekket at tasting på mobilen går utover kjøring og reduserer trafikksikkerheten.

SMS bak rattet? Verre enn promillekjøring

Gjelder ikke annet elektronisk utstyr

Forskriftsendringen gjelder kun mobiltelefon, ikke annet elektronisk utstyr. Men det betyr ikke at ikke fører må vise aktsomhet ved bruk av slikt utstyr. All bruk av utstyr som kan påvirke oppmerksomheten til fører i negativ retning er omfattet av Vegtrafikklovens generelle aktsomhetsparagraf, paragraf tre.

Forskriftsendringen forandrer heller ikke på at det er tillatt å prate i mobil som er montert i holder i bilen, bruke bluetooth og andre håndfriløsninger, så lenge dette kan benyttes uten å betjene selve mobiltelefonen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus