Årsavgiften: Ikke gå i gebyrfella

Årsavgiften er upopulær blant mange, men koster sure penger å utsette. (Foto: Colourbox.com)
Årsavgiften er upopulær blant mange, men koster sure penger å utsette. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med mindre du liker å sponse staten utover skattekronene du betaler, bør du betale årsavgiften snarest. Neste uke går fristen ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den tiden av året igjen. Regningene kommer på løpende bånd og lønna kan ikke komme fort nok inn på konto. En av disse regningene er årsavgiften fra Tollvesenet. Har du bil, motorsykkel, moped, campingvogn eller et annet av kjøretøyene som er avgiftspliktige skal du betale årsavgift, og fristen er rett rundt hjørnet.

3,6 millioner krav om årsavgift har blitt sendt ut i år. Avgiften gir i underkant av 9,2 milliarder kroner i inntekter for staten.

LES: Oblatet er vekk. Slik avslører de unnasluntrerne:

Pass på fristen

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)

Onsdag 20. mars skal avgiften være betalt. Går du over denne datoen ender du opp med å sponse staten med penger du strengt tatt kunne brukt på andre ting.

– Betaler man ikke årsavgiften i tide den 20. mars, får man et purregebyr på 250 kroner på en personbil. Mange klager på at årsavgiften er for høy, men å gi staten en ekstrainntekt er i hvert fall unødvendig, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

LES: Disse regningene bør du prioritere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gebyrer gir millioninntekt

I samme pressemelding opplyses det at staten i fjor dro inn "flere titalls millioner" i purregebyr. Kanskje ikke så rart - i fjor var det over 320.000 som fikk purring på årsavgiften. 135.000 endte opp med avskiltingsvedtak.

Vestfoldingene bidro mest til statskassa, mens Sogn og Fjordane var flinkest til å holde fristen.

LES: Mistet regningen? Her finner du betalingsinfo:

Vrak vraket

Ser du ikke poenget i å betale for å ha den gamle rustholken stående på gårdsplassen så kan du alltids vrake den, og dermed slippe unna avgiften.

LES: Dette må du vite før du vraker bilen:


Fristen er den samme - bilen må vrakes innen 20. mars for at du skal slippe å betale. Gjør du det får du til gjengjeld 2.500 kroner i vrakpant. Benytt godkjent vrakplass.

Viktig å huske på i forhold til årsavgiften:

  • Sjekk at du har fått riktig avgift på kjøretøyet du eier. Spesielt gjelder dette dersom du har dieselbil. Eiere av dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter får høyere årsavgift enn biler med et slikt filter.
  • Har du solgt bilen etter 1. januar i år, sørg for at ny eier får giroen for innbetaling av årsavgift. Man må sjekke om ny eier har betalt avgiften, hvis ikke må man rett og slett gjøre det selv. Årsaken er at det er den som stod som eier ved årsskiftet som får kravet om årsavgift.
  • Bil som er kondemnert er kun erklært ubrukelig. Det er ikke det samme som vraking. Kondemnering er kun et forhold mellom forsikringsselskap og kunde. Har bilen vært registrert 1. januar og kondemnert i etterkant gjelder fortsatt årsavgiften. Men obs - se tips om vraking lenger ned.
  • Bileier er ansvarlig for å betale årsavgiften innen fristen 20. mars, uavhengig av om man har fått tilsendt giro eller ikke. Mangler du giro eller har mistet den, så gå inn på www.toll.no og legg inn bilens registreringsnummer. Da får man nytt KID-nummer.
  • Planlegger du å vrake bilen, gjør det før 20. mars så slipper du å betale årsavgiften. Vraker du bilen mellom 21. mars og 1. juli får du tilbakebetalt halve årsavgiften.
  • Det er slutt på at man får oblater til å klistre på bilskiltene.

Kilde: NAF